Witam
Udało mi się powiązać moje dopasowanie Y-67 DNA (genetyczny dystans 7), noszące nazwisko DEY. Okazało się, że chodziło o rodzinę Dey, wywodzącą się od holenderskiego migranta Dircka Jansena Sieckena Deya.
Wyczytałem w jakiejś amerykańskiej gazecie z okresu XX-lecia międzywojennego, że ta rodzina Deyów, pochodzi od hrabiego Isodora de Die (historyczna postać żyjąca na przełomie XI i XII wieku na terenie dzisiejszej południowo-wschodniej Francji) i że na mocy Edyktu Nantejskiego (1592) musieli wyemigrować z Francji m.in. do Niderlandów, Anglii czy Szkocji. I tu absolutnie nie wiem czy to jest prawda, czy radosna twórczość własna, ale wiem, że ci Deyowie byli protestanccy. Ten Dirck Janszen Dey wziął ślub, podług wikitree, w Reformed Dutch Church.
Dodam, że z FamilyFinderze temu Deyowi wyszła haplogrupa R-Y4459 (subklad, który też posiadam) czyli na pewno mieliśmy wspólnego przodka w linii męskiej ok. 4000 lat temu.
Po świętach będę kontaktował się z tą rodziną i zaproponuje wykonanie testu BIG-Y DNA (prócz FmFindera mają Y-111 oraz mtdna), więc raczej są ogólnie zainteresowani genealogią genetyczną.
Szczerze ciekawią mnie też dopasowanie tej osoby. Może ma kogoś na szczeblu Y-111?
Samo FamilyTreeDNA podaje, że "Based on a Genetic Distance of 7 at the Y-67 test level, Jan Zieliński and [ ] Dey are estimated to share a common paternal line ancestor who was, with a 95% probability, born between 400 and 1600 CE. The most likely year is rounded to 1100 CE. This date is an estimate based on genetic information only."
Czy takie dopasowanie rzeczywiście mogło nastąpić 900 lat temu?
Oczywiście mógł nastąpić NPE, ale nie mam do tego żadnych przesłanek.
Pozdrawiam
Janek
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
67 Y-DNA match (7 genetic distance)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Zieliński_Jan

- Podziękował: 8 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
67 Y-DNA match (7 genetic distance)
Ostatnio zmieniony pn 06 kwie 2026, 21:25 przez Zieliński_Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
sirdaniel

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Re: 67 Y-DNA match (7 genetic distance)
Akurat NPE to najmniejszy problem, bo to inne nazwiska i w ogóle światy.
GD7 na str67 to będzie raczej trochę wcześniej, ja bym stawiał przed 1000 CE - a ok 500 CE
GD7 na str67 to będzie raczej trochę wcześniej, ja bym stawiał przed 1000 CE - a ok 500 CE
- Łucja

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Też pod Y4459 mamy matcha z nazwiskiem DEY, ale zrobił tylko Y37, nie ma nawet FamilyFinder.
Jest matchem na Y25 tylko. Meil z yahoo.com (może ten sam i kogoś sprawdzał?).
Czy ten match Twój pojawia się też na Y12, Y25, Y37?
U nas taki z dystansem 7 na Y67, który zrobił BIG-Y pojawia się ostatecznie, że wspólny przodek ca 610 CE. I to najlepszy wynik dla tych z dystansem 7 na Y67. Inny natomiast ląduje ze wspólnym przodkiem ca 67 CE (Norweg akurat, co też dziwne trochę i może wskazywać Wikingów).
Obaj na Y37 mają dystans 3. Na Y25 ten bliższy jest dokładnym matchem, a Norweg ma dystans 1. Na Y12 obaj są dokładnymi matchami.
Łucja
U nas taki z dystansem 7 na Y67, który zrobił BIG-Y pojawia się ostatecznie, że wspólny przodek ca 610 CE. I to najlepszy wynik dla tych z dystansem 7 na Y67. Inny natomiast ląduje ze wspólnym przodkiem ca 67 CE (Norweg akurat, co też dziwne trochę i może wskazywać Wikingów).
Obaj na Y37 mają dystans 3. Na Y25 ten bliższy jest dokładnym matchem, a Norweg ma dystans 1. Na Y12 obaj są dokładnymi matchami.
Łucja
-
Zieliński_Jan

- Podziękował: 8 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
To znaczy, że ci Deyowie faktycznie podlegają pod tą haplugrupę lub to był syn czy bliski krewny tej osoby. Czy wie Pani coś o rodzinie tego Deya Y25? Może uda się znaleźć wspólnego przodka z Deyem Y67.Łucja pisze: wt 07 kwie 2026, 10:53 Też pod Y4459 mamy matcha z nazwiskiem DEY, ale zrobił tylko Y37, nie ma nawet FamilyFinder.
Łucja
Może Pani mi podać Matche powiązane z Deyem Y25? np. nazwisko osoby, mającej go w swoich dopasowaniach oraz inne dopasowania tej osoby. Możliwe, że ta osoba może być powiązana z moją rodziną/linią.
Mój miał mail @deynet.com
Biorąc pod uwagę, że moi przodkowie linii męskiej są z północnej Polski to wątpię, że mamy wspólnego przodka w ramach genealogicznych.
Poza tym ja mam ok. 572 C.E. wspólnego przodka z osobą z Czech (mam z tym Czechem tą samą haplogrupę R-FTF72992).
I mam dopasowanie genetyczne Y37 (genetyczny dystans 4) z osobą z Przerośla (STR-y tej osoby z projektu pokazują przewidywaną haplogrupę R-FT72107). Był tam NPE, ale żona cztery lata po urodzeniu nieślubnego dziecka wychodzi za mąż i ma z tą osobą z trójkę dzieci. Więc może istnieje możliwość, że to był ojciec tego nieślubnego.
Nie. Mam mojego Deya tylko na Y67.
Pozdrawiam
Jan