sbasiacz pisze: śr 08 kwie 2026, 09:46
Szukam w tej parafii Kuźnarów (Kuźniarów) widzę, że nie ma zupełnie chrztów, czy ktoś ma wiedzę na ten temat?
Ja moją wiedzę opieram na drzewie, które stworzyła nieżyjąca już Władysława Wojnar z d. Kuźniar, tych ludzi w ogóle nie ma w genetece, rozumiem, że chrztów nie ma (może tylko w parafii?) ale nie ma też ich ślubów ani zgonów (w drzewie są tylko daty, brak innych informacji) najstarszy Kuźnar to Błażej, który w 1827 r pozostawił testament (nie mam żadnych dokumentów) miał dzieci Teklę, Franciszkę, Antoniego i Macieja.
Maciej miał żonę Amelię Warszkiewicz? i syna Wojciecha urodzonego w 1862 r żoną Wojciecha była Franciszka Kłapkowska (lub podobnie) Wojciech i Franciszka mieli 11 dzieci: Dorotę, Józefa (ten miał żonę Katarzynę Kłapkowską lub podobnie, Salomeę ur 1887, Marię ur 1889, Macieja ur 1892, Piotra ur 1894, Jana 1896-1918, Franciszka 1900-1978 żona Maria Prajsner ur 1896, Kazimierza ur 1904, Krystynę 1908 i Zofię ur 1913.
Moje wnuki pochodzą od Franciszka i Marii Prajsner (Prajzner, Prejznar) nic nie mogę znaleźć
Antoni Kuźniar urodzony 30 maja 1817, numer domu 56 Kombornia, syn Błażeja Kuźniara oraz Jadwigi córki Franciszka Mika, chrzestni Jakub Kuznar oraz Zofia Kielarka
Franciszek Kuźniar urodzony 6 marca 1815, numer domu 56 Kombornia syn Błażeja Kuźniara oraz Jadwigi z domu Mika, chrzestni Maciej Kuźniar oraz Jadwiga Kuźniarka
Jan Kuźniar urodzony 20 maja 1813, numer domu 56 Kombornia, syn Błażeja Kuźniara oraz Jadwigi z domu Mika, chrzestni Maciej Kielar oraz Katarzyna Zajączka
Jadwiga Kuźniar urodzona [nieczytelne] września 1810, numer domu 56 Kombornia, córka Błażeja Kuźniar oraz Jadwigi z domu Mika, chrzestni Maciej Kielar oraz Katarzyna Zajączka
Błażej Kuźniar urodzony 14 lutego 1807, numer domu 56 Kombornia, syn Błażeja Kużniar oraz Jadwigi z domu Mika, chrzestni Maciej Kielar oraz Katarzyna Zajączka
[nie mam zakresu chrztów 1797-1806 - wyrwane kartki]
Ślub 11 listopad 1800, Kombornia, numer domu 56,
Błażej Kuźniar lat 21 kawaler, z Jadwigą Mika [zapis Miczanka] panną lat 18.
W 1811 roku Błażej Kuźniar tkacz mieszkał w domu numer 56, w tym domu mieszkał także Maciej Kuźnar.
Prawdopodobnymi rodzicami Blażeja Kuźniara urodzonego około 1779 roku byli: Maciej Kuźniar oraz Regina Maklonka (Maciej Kuźniar wymieniony w spisie poddancyh 1773 roku jako kmieć, być może to ten:
https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... -wola.html)
pozdrawiam,