Kombornia

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach> Mam informacje o parafii, miejscowości ..

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Kombornia

Post autor: sbasiacz »

Szukam w tej parafii Kuźnarów (Kuźniarów) widzę, że nie ma zupełnie chrztów, czy ktoś ma wiedzę na ten temat?
Ja moją wiedzę opieram na drzewie, które stworzyła nieżyjąca już Władysława Wojnar z d. Kuźniar, tych ludzi w ogóle nie ma w genetece, rozumiem, że chrztów nie ma (może tylko w parafii?) ale nie ma też ich ślubów ani zgonów (w drzewie są tylko daty, brak innych informacji) najstarszy Kuźnar to Błażej, który w 1827 r pozostawił testament (nie mam żadnych dokumentów) miał dzieci Teklę, Franciszkę, Antoniego i Macieja.
Maciej miał żonę Amelię Warszkiewicz? i syna Wojciecha urodzonego w 1862 r żoną Wojciecha była Franciszka Kłapkowska (lub podobnie) Wojciech i Franciszka mieli 11 dzieci: Dorotę, Józefa (ten miał żonę Katarzynę Kłapkowską lub podobnie, Salomeę ur 1887, Marię ur 1889, Macieja ur 1892, Piotra ur 1894, Jana 1896-1918, Franciszka 1900-1978 żona Maria Prajsner ur 1896, Kazimierza ur 1904, Krystynę 1908 i Zofię ur 1913.
Moje wnuki pochodzą od Franciszka i Marii Prajsner (Prajzner, Prejznar) nic nie mogę znaleźć :-(
Ostatnio zmieniony ndz 12 kwie 2026, 06:15 przez sbasiacz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
BasiaS
KrystynaZadworna

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 7 times

Re: Kombornia

Post autor: KrystynaZadworna »

Dzień dobry.
Indeksy w genetece nie obejmują całej parafii, lecz tylko ten zespół.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... olu=157499
Myślę, że o księgi z tej parafii trzeba pytać w Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu.
https://moremaiorum.pl/kopie-ksiag-metr ... slu-lista/
Krystyna
Mciemala

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 17 times

Post autor: Mciemala »

sbasiacz pisze: śr 08 kwie 2026, 09:46 Szukam w tej parafii Kuźnarów (Kuźniarów) widzę, że nie ma zupełnie chrztów, czy ktoś ma wiedzę na ten temat?
Ja moją wiedzę opieram na drzewie, które stworzyła nieżyjąca już Władysława Wojnar z d. Kuźniar, tych ludzi w ogóle nie ma w genetece, rozumiem, że chrztów nie ma (może tylko w parafii?) ale nie ma też ich ślubów ani zgonów (w drzewie są tylko daty, brak innych informacji) najstarszy Kuźnar to Błażej, który w 1827 r pozostawił testament (nie mam żadnych dokumentów) miał dzieci Teklę, Franciszkę, Antoniego i Macieja.
Maciej miał żonę Amelię Warszkiewicz? i syna Wojciecha urodzonego w 1862 r żoną Wojciecha była Franciszka Kłapkowska (lub podobnie) Wojciech i Franciszka mieli 11 dzieci: Dorotę, Józefa (ten miał żonę Katarzynę Kłapkowską lub podobnie, Salomeę ur 1887, Marię ur 1889, Macieja ur 1892, Piotra ur 1894, Jana 1896-1918, Franciszka 1900-1978 żona Maria Prajsner ur 1896, Kazimierza ur 1904, Krystynę 1908 i Zofię ur 1913.
Moje wnuki pochodzą od Franciszka i Marii Prajsner (Prajzner, Prejznar) nic nie mogę znaleźć :-(
Antoni Kuźniar urodzony 30 maja 1817, numer domu 56 Kombornia, syn Błażeja Kuźniara oraz Jadwigi córki Franciszka Mika, chrzestni Jakub Kuznar oraz Zofia Kielarka

Franciszek Kuźniar urodzony 6 marca 1815, numer domu 56 Kombornia syn Błażeja Kuźniara oraz Jadwigi z domu Mika, chrzestni Maciej Kuźniar oraz Jadwiga Kuźniarka

Jan Kuźniar urodzony 20 maja 1813, numer domu 56 Kombornia, syn Błażeja Kuźniara oraz Jadwigi z domu Mika, chrzestni Maciej Kielar oraz Katarzyna Zajączka

Jadwiga Kuźniar urodzona [nieczytelne] września 1810, numer domu 56 Kombornia, córka Błażeja Kuźniar oraz Jadwigi z domu Mika, chrzestni Maciej Kielar oraz Katarzyna Zajączka

Błażej Kuźniar urodzony 14 lutego 1807, numer domu 56 Kombornia, syn Błażeja Kużniar oraz Jadwigi z domu Mika, chrzestni Maciej Kielar oraz Katarzyna Zajączka
[nie mam zakresu chrztów 1797-1806 - wyrwane kartki]

Ślub 11 listopad 1800, Kombornia, numer domu 56,
Błażej Kuźniar lat 21 kawaler, z Jadwigą Mika [zapis Miczanka] panną lat 18.

W 1811 roku Błażej Kuźniar tkacz mieszkał w domu numer 56, w tym domu mieszkał także Maciej Kuźnar.

Prawdopodobnymi rodzicami Blażeja Kuźniara urodzonego około 1779 roku byli: Maciej Kuźniar oraz Regina Maklonka (Maciej Kuźniar wymieniony w spisie poddancyh 1773 roku jako kmieć, być może to ten: https://spisypoddanych.blogspot.com/202 ... -wola.html)

pozdrawiam,
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: sbasiacz »

Wysłałam wiadomość prywatną
pozdrawiam
BasiaS
ODPOWIEDZ