Prośba o radę - poszukiwanie informacji na temat śmierci i pochówku w Warszawie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Konradd2006

Sympatyk
Podziękował: 16 times

Prośba o radę - poszukiwanie informacji na temat śmierci i pochówku w Warszawie

Post autor: Konradd2006 »

Dzień dobry. Poszukuję informacji o braciach mojej praprababci - Julianie i Marianie Tomaszewskich. Zależy mi, żeby zlokalizować miejsce ich pochówku i dowiedzieć się kiedy zmarli. Z rodzinnych przekazów domniemywam, że umarli w drugiej połowie lat 40-tych, lub na początku 50-tych. Najprawdopodbniej nie minęło jeszcze 80 lat od ich śmierci, a i ja nie jestem ich zstępnym, co już rodzi problemy w dowiedzeniu się czegoś na temat ich śmierci w warszawskim USC, tj. w uzyskaniu odpisu aktu zgonu. Podejrzewam, że obaj zostali pochowani na cmentarzu bródnowskim, tak jak reszta rodziny, ale ich nagrobki zostały zapewne zlikwidowane, bo nie widnieją w bazie cmentarnej. Pisałem już z miesiąc temu do kancelarii e-mailem, ale do teraz nie uzyskałem informacji zwrotnej. Właściwie nie wiem jak ruszyć z tym dalej, czy powinienem próbować dalej przez cmentarz i USC, czy może są jeszcze jakieś powojenne warszawskie źródła, które mogłyby okazać się pomocne.

Konrad
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 11 times

Re: Prośba o radę - poszukiwanie informacji na temat śmierci i pochówku w Warszawie

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Witaj,
jeśli wyszukiwarki cmentarne milczą sprawdź czy przy aktach urodzeń i ślubów są dopiski o zgonie.
Paweł
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 25 times

Re: Prośba o radę - poszukiwanie informacji na temat śmierci i pochówku w Warszawie

Post autor: Bozenna »

Dobry wieczor,

Kancelaria cmentarza brodnowskiego posiada raptularz, w ktorym sa zanotowane wszystkie groby, te zlikwidowane tez. Trzeba znac date zgonu, mniej wiecej i liczyc na milego pracownika kancelarii. Mialam okazje to sprawdzic kilka lat temu.

Serdecznosci,
Bozenna
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

A może poszukaj w nekrologach? Np. w "Życiu Warszawy" - to była główna gazeta warszawska z nekrologami.
Pozdrawiam
Joanna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 26 times

Post autor: Arek_Bereza »

Bozenna pisze: śr 08 kwie 2026, 22:44 Dobry wieczor,

Kancelaria cmentarza brodnowskiego posiada raptularz, w ktorym sa zanotowane wszystkie groby, te zlikwidowane tez. Trzeba znac date zgonu, mniej wiecej i liczyc na milego pracownika kancelarii. Mialam okazje to sprawdzic kilka lat temu.

Serdecznosci,
Bozenna
Podobnie jak Bożenna miałem okazję uzyskać informację o grobach na Bródnie ale najpierw kancelaria zarzekała się, że nie pochowano takich osób. Dopiero gdy pojechałem na miejsce sprawdzono i podano mi informację na temat pochówku - grób już nie istniał choć poinformowano mnie, że osób tam pochowanych nie ekshumowano, po prostu pochowano kolejne osoby. Nie podano mi dokładnej lokalizacji grobu a jedynie przybliżoną.
Arek_Bereza
Konradd2006

Sympatyk

Arek_Bereza pisze: czw 09 kwie 2026, 11:10
Bozenna pisze: śr 08 kwie 2026, 22:44 Dobry wieczor,

Serdecznosci,
Bozenna
Podobnie jak Bożenna miałem okazję uzyskać informację o grobach na Bródnie ale najpierw kancelaria zarzekała się, że nie pochowano takich osób. Dopiero gdy pojechałem na miejsce sprawdzono i podano mi informację na temat pochówku - grób już nie istniał choć poinformowano mnie, że osób tam pochowanych nie ekshumowano, po prostu pochowano kolejne osoby. Nie podano mi dokładnej lokalizacji grobu a jedynie przybliżoną.

A czy tam w kancelarii cmentarnej mogą posiadać więcej informacji na temat danej osoby, której grób został zlikwidowany, tzn. takie, które w moim przypadku pomogłyby w identyfikacji? Choćby data urodzenia.
Slawinski_Jerzy

Sympatyk
Podziękował: 13 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Dzień dobry

W przypadku pochowków dokonanych po ostatniej wojnie w dokumentach cmentarnych powinna być przynajmniej karta zgonu lub nawet odpis aktu zgonu. W przypadku pochowków sprzed 1945 podane będzie jedynie imię i nazwisko pochowanego, data pogrzebu, wiek, ewentualnie zawód oraz parafia (jak się domyślam na podstawie "moich" przypadków, jest to parafia zamieszkania zmarłego względnie parafia, z której zmarłego przywieziono na cmentarz w celu pochówku). Oczywiście takie dane można uzyskać jedynie wtedy, jeżeli zachowała się księga pochowków z danego roku (tzw. dzienniki zmarłych). Niestety nie zachowały się dzienniki zmarłych ze wszystkich lat.

serdecznie pozdrawiam
Jerzy
pstrzel

Sympatyk
Adept
Podziękował: 7 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: pstrzel »

Witam,

https://www.nekrologi-baza.pl/zlista/406
Brak tutaj nazwisk męskich (jak i na następnej stronie /407), ale właściciel bazy na pewno je posiada.
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Bialas_Malgorzata »

czy to te osoby

1893 1506 Marian Tomaszewski Józef Zofia Pleban Warszawa-Wola św. Stanisław Czyste

1891 687 Julian Tomaszewski Józef Zofia Pleban Warszawa św. Barbara Warszawa

niestety żadnych adnotacji nie ma

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek
Moderator
Konradd2006

Sympatyk

Bialas_Malgorzata pisze: czw 09 kwie 2026, 16:53 czy to te osoby

1893 1506 Marian Tomaszewski Józef Zofia Pleban Warszawa-Wola św. Stanisław Czyste

1891 687 Julian Tomaszewski Józef Zofia Pleban Warszawa św. Barbara Warszawa

niestety żadnych adnotacji nie ma
Tak, przy aktach ślubnych też żadnych dodatkowych informacji niestety nie zamieszczono.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek
Moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”