Nazwisko: Rzeczkowski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=476&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Gość
30.09.1866 w mieście Sokoły (łomżyńskie) miał miejsce ślub Olimpii Rzeczkowskiej (21 lat), "niegdy córki Jana (Rzeczkowskiego) i Teofilii z Szczerbińskich, małżonków Rzeczkowskich, urodzoną we wsi Unin (Mnin) parafii Wyszonki, a obecnie od dwóch lat stale przy familii zamieszkałą"
Małżoniem był Leopold Zalewski wdowiec po Ludwice z Perkowskich lat 32, syn Stanisława i niegdy Elżbiety z Zajączkowskich urodzonym we wsi Przestrzele Parafii Jedwabne.
Świadkami byli: Klemens Zegler (33 lata) gorzelany ze wsi Przestrzele i
Aleksander Napoleon Szczerbiński lat 22 (mój pra pra dziadek) wówczas pisarz przy wójcie gminy Truskolasy. Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbinski jerszc@wp.pl
Małżoniem był Leopold Zalewski wdowiec po Ludwice z Perkowskich lat 32, syn Stanisława i niegdy Elżbiety z Zajączkowskich urodzonym we wsi Przestrzele Parafii Jedwabne.
Świadkami byli: Klemens Zegler (33 lata) gorzelany ze wsi Przestrzele i
Aleksander Napoleon Szczerbiński lat 22 (mój pra pra dziadek) wówczas pisarz przy wójcie gminy Truskolasy. Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbinski jerszc@wp.pl
- Grzegorz_Bączek

- Kontakt:
Re: Nazwisko: Rzeczkowski
Nazwisko Rzeczkowski jest bardzo często spotykane w księgach metrykalnych (lata 1808 -1865) z Ciechanowa i Pałuk. Po 3- 4 zapisy w księgach Żmijewa - Kościelnego, Koziczyna i Łysakowa. Nazwisko Rzeczkowski spotkałem również w dokumentach notariusza Bednarskiego z Białegostoku ok. 1925 - 1930 (mam te dane spisane). Nazwisko Rzeczkowski leży w kręgu moich zainteresowań.
Re: Nazwisko: Rzeczkowski
W moim drzewie Rzeczkowscy to rodzina osiadła co najmniej od połowy XVIII wieku w Białobrzegach nad Pilicą http://dabrowski.esimple.pl/rzeczkowski ... iewer.html
------------------------
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
------------------------
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
-
case_logic
Moja prababcia Janina Różańska ( 1906-1982) z domu nazywała się Rzeczkowska.
Jej rodzicami byli Józefa i Wojciech Rzeczkowscy.
Jej rodzicami byli Józefa i Wojciech Rzeczkowscy.
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

- Podziękował: 3 times
Witam!
Interesują mnie Rzeczkowscy z powiatu pułtuskiego, mam w drzewie dużo osób o tym nazwisku.
Pozdrawiam
Elżbieta
Interesują mnie Rzeczkowscy z powiatu pułtuskiego, mam w drzewie dużo osób o tym nazwisku.
Pozdrawiam
Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
W moim drzewie Rzeczkowscy (moi bezpośredni przodkowie) zamieszkiwali przynajmniej od połowy XIX wieku do końca II wojny światowej okolice Dobrotworu i Kamionki Strumiłowej (województwo tarnopolskie).
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
-
Denysiuk_Paulina
Mój pradziadek był Rzeczkowski - jego rodzina pochodziła z okolic Ciechanowa, był szlachcicem herbu Boża Wola (przekaz ustny rodziny), pracował na kolei - przeniósł się do Chełma. Miał 8 dzieci - w tym moją babcię.
-
Maślanek_Joanna

Witam,
ja dokopałam się do gałązki Rzeczkowskich na początku XIX wieku na Podolu:
urodzeni Roch i Marianna z Lebiszewskich Rzeczkowscy w 1798 roku w Chmielniku ochrzcili syna Sylwestra Bazylego i ok.1812 mieli też córkę Salomeę, która w 1836 roku w Miastkówce poślubiła Leona Kozubowskiego. Tyle o nich wiem
.
Nie widzę tej rodziny w kresowych spisach szlachty ani herbarzach - czy ktoś podpowie, gdzie można ich szukać?
Pozdrawiam,
Joanna
ja dokopałam się do gałązki Rzeczkowskich na początku XIX wieku na Podolu:
urodzeni Roch i Marianna z Lebiszewskich Rzeczkowscy w 1798 roku w Chmielniku ochrzcili syna Sylwestra Bazylego i ok.1812 mieli też córkę Salomeę, która w 1836 roku w Miastkówce poślubiła Leona Kozubowskiego. Tyle o nich wiem
Nie widzę tej rodziny w kresowych spisach szlachty ani herbarzach - czy ktoś podpowie, gdzie można ich szukać?
Pozdrawiam,
Joanna