Ciekawostka genealogiczna

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

niki.ix

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Ciekawostka genealogiczna

Post autor: niki.ix »

Mam bardzo ciekawy przypadek i postanowiłam się nim podzielić. Może komuś kiedyś się przyda. Bez nazwisk, żeby żyjący potomkowie nie mieli pretensji :wink: .
Wiek XVIII. Wieś, własciciel chałupy ma dwie żony. Z pierwszą żoną nie miał dzieci, żyli w separacji ale żona mieszkala w chałupie jako rezydentka (tak nakazywało prawo).Druga, gospodyni żona gospodarza. Na gospodarza nałożono karę kościelną i gospodarz ma zakaz przystępowania do sakramentów. Do ASC nie wpisują zgonów i urodzin dzieci, jeśli miał dzieci z drugą żoną, to te dzieci oficjalnie nie istnieją do czasu aż gospodarz oficjalnie staje się wdowcem i poślubi matkę dzieci. Tylko że gospodarz nie może stać się oficjalnie wdowcem bo nie może legalnie pochowac żony, bo wg kościoła żyje w konkubinacie. Pierwsza żona zostaje pochowana nieoficjalnie. Jest kara i aktu zgonu nie wpisano do akt. Żeby udowodnić że jest wdowcem gospodarz musi przejść przez proces konsystorski i otrzymać dekret Konsystorza stwierdzający że jest stanu wolnego. Po tym czasie może uregulowac swój status rodzinny. W moim przypadku dzieci gospodarza z drugą żoną oficjalnie nie istniały przez 35 lat :D

pozdrawiam
Anka
Awatar użytkownika
dzika_jagoda

Sympatyk
Podziękował: 19 times
Otrzymał podziękowania: 4 times

Re: ciekawostka genealogiczna

Post autor: dzika_jagoda »

Ciekawa sytuacja.
Prawie tak ciekawa jak uznanie jakiegoś naszego rodaka przez USC w Pl za martwego a potem niemożność przywrócenia go do świata pełnoprawnych obywateli ,bo takie prawo... :lol:

To u mnie sytuacja następująca ,może mniej kuriozalna ,ale też podam jako ciekawostkę...
Okazało się ,że 5x pradziadek mojej babci chciał się rozwieść ze swoją żoną :shock:
Prababka nie miała łatwo...
Dziś spisałam z ksiąg wójtowsko-ławniczych ,że ów pradziad 241 lat temu podał sprawę pod sąd ,ale doszło na skutek interwencji sąsiadów i Przyjaciół do zażegnania sporu i doprowdzenia do mediacji ,gdzie zwaśnieni małżonkowie obiecali sobie ,że : (przepraszam za pisownię ,ale robiłam to na szybko)

"Między Marianną Szybicherową małżonką z jednej a Michałem Szybicherem elektem lubelskim z drugiej nastąpiła za mediacją Przyjaciół w ten sposób konoptacja ,iż wspomnieni małżonkowie pamiętając na przysięgę małżeńską i uważając stan swój wieku sędziwego do pomieszkiwania małżeńskiego uczciwego i najspokojnieszego ,te ostrzegają sobie kondycję najprzód ? Wspomniana małżonka od terminów wydanych do konsystorza lubelskiego dla pozyskania separacji zupełnie odstępuję i z procesu swojego małżonka kwituję także manifest przed akta radzieckie lubelskie pko temu przez mnie zaniesiony umarzam kapuję y eliminować przyrzekam tudzież kompanie zapoznieniem domowego gospodarstwa wdawać się nie będę ale małżonka swojego szanować i jego słuchać będę jako męża obiecuję y obowiązuję się ja zaś nawzajem Michał Szybicher małżonka od exekucji Dekretu radzę w Roku i miesiącu niniejszych zapadłego zupełnię odstępuję prawa mężowskiego do sumki 600 zł polskich żoniney y użytku wszelakiego od niej wszelakiego mieć nie chcę owszem też summę y z użytkiem do wolnego rządu dla mej małżonki oddaję y z pracesu też summę w sądzie formowanego cale kwituje ,Nadto małżonkę moją uczciwie traktować y przyzwoite wynagrodzenie obliguję się i przyrzekam a w przypadku gdyby która strona kondycyji niniejszej komplanacji zważyła się sprzeciwić tedy forum przyzwoite interes do odpowiedzi sobie naznaczają y też tranzkacją pod karami w prawie o tranzakcjach dobrowolnych przypisanemi strony obydwie sobie nazwajem dotrzymać przyrzekłszy podpisami własnych rąk swoich w przytomności przyjaciół swoich stwierdzamy Dane w kancelarii w konsystorza lubelskiego 23 miesięca marca 1785 rok"

więc konsystorz też maczał wtym palce :oops: :P :roll:
Pozdrawiam,
Jagoda
*** Korzeniowski, Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński, Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D :roll:
niki.ix

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Re: ciekawostka genealogiczna

Post autor: niki.ix »

dzika_jagoda pisze: wt 16 cze 2026, 00:26
więc konsystorz też maczał wtym palce :oops: :P :roll:
Zasada pecunia non olet pewnie zadziałała :wink:

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”