Dobrzański Henryk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

stary

Dobrzański Henryk

Post autor: stary »

prośba o pomoc

Witam wszystkich.

Poszukuję danych dotyczących godziny urodzenia Henryka Dobrzańskiego ( Hubala), urodzonego 22 czerwca 1897 r. w Jaśle. Z aktu urodzenia w Księdze ochrzczonych parafii obrządku łaciskiego w Jaśle, tom VII, strona 119, nr 88 wynika, że chrzest odbył się 13 lipca 1897 r. i nadano mu trzy imiona: Henryk, Felks, Józef. Niestety, mimo podjętych działań nie natrafiłem na godzinę urodzenia, a ma ona znaczenie w sprawie, którą się aktualnie zajmuję.

Powyższe dane pochodzą w pracy Zygmunta Kosztyły - Oddział Wydzielony Wojska Polskiego majora " Hubala".

Będę wdzięczny za pomoc w tej wyjątkowo nietypowej sprawie
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

prośba o pomoc

Post autor: igoriosso »

Jak nie ma w akcie urodzenia, to chyba nigdzie. Może pamiętniki rodzinne?
IgorD.
stary

prośba o pomoc

Otóż moja prośba jest związana z tym, że nie mam pomysłu na dotarcie do wskazanych danych w księdze parafialnej. A wszystko wskazuje ( tak podpowiada intuicja), że jest właśnie tam wzmianka o tej godzinie. Miło podziękować za szybki odzew i wskazówkę co do kierunku poszukiwań. Liczę jednak na to, że może ktoś dysponuje taką nietypową informacją.
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

prośba o pomoc

Post autor: igoriosso »

baza pradziad na to:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... sc=jas%B3o
może mail wystarczy do archiwum w Skołyszynie, żeby odczytali godzinę.
Igor
stary

prośba o pomoc

Jestem przede wszystkim pod wrażeniem za błyskawiczny odzew i bezinteresowną pomoc.
Szczere podziękowania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”