O czym nie pomyślałam?!

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

barbarat

Sympatyk
Podziękował: 5 times

O czym nie pomyślałam?!

Post autor: barbarat »

Witam trudno sklasyfikować moje pytanie, może tylko tak, że już mi brakuje pomysłów :?

Sytuacja wygląda nastepująco:

Łukasz Bański i Regina Czapla mieli syna Wojciecha. (akt 73 https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... g=en&i=166)

Przy próbie poszukiwań informacji n.t. Łukasza natrafiłam na pierwszy problem:

W jego dokumentach ze ślubu z kolejną żoną podani są rodzice: Bartłomiej i Jadwiga. Jedyna para, która mogłaby być jego rodzicami to Bartłomiej i Magdalena. Istnieją sytuacje kiedy rodzina nazywa kogoś Kaśką czy Jadźką, kiedy prawdziwe imię to Iwona, nie wiem do jakiego stopnia takie przekłamanie mogłby być mozliwe w dokumentach kościelnych. Oboje rodzice już nie żyli podczas wspomnianego ślubu, być może nie sprawdzano innych ksiąg? I tu pytanie pierwsze: Czy to możliwe i jakie jest prawdopodobieństwo nieporawnego imienia? Proszę o opinie.

Pytanie drugie dotyczy poszukiwania aktu ślubu.

Zakładam, że zagrodnicy raczej nie wyjeżdżali żeby się żenić zwłaszcza jeśli wybranka była ze wsi obok, a i kościół niedaleko.
Natomiast migrowali za chlebem i tak Lukasz i Regina, którzy pochodzili z okolic Siewierza, po urodzinach Wojciecha przeprowadzili się do Sosnowca (Pogoń) i tam zmarła Regina a Łukasz ożenił się ponownie.

Wydaje się, że akta z regionu Siewierza są pełne i dostępne w kilku zgodnych kopiach, na cały możliwy czas kiedy Łukasz i Regina mogli się pobrać, ale nie mogę znaleźć ich aktu ślubu. Wydaje mi się, że przeszukałam i przeczytałam wszystkie księgi zaślubin z zakresu kiedy oboje mogliby mieć między 15 a 40 lat (40 mieli w 1850, bo wtedy urodził się Wojciech). Jest w Archiwach pełno Bańskich i Czapli, ale nie ma tej pary. Wydaje się zupełnie niemożliwe żeby żyli bez ślubu, nie w tych czasach i nie w tym regionie.
Co przeoczyłam?

Serdecznie dziękuję za wszelkie próby ruszenia tego poszukiwania z miejsca :)
pozdrawiam
Barbara

szukam: Makuch+Kowalski, Smolin+Wodecki
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 26 times

Re: O czym nie pomyślałam?!

Post autor: Arek_Bereza »

chyba nic nie przeoczyłaś, obstawiam parafię Sączów - niestety nie widzę metryk za interesujący nas okres.
Czy przejrzałaś śluby Bańskich szukając dzieci tej pary ?

dorzucę nr 15
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=pl&i=73
Arek_Bereza
barbarat

Sympatyk
Podziękował: 5 times

Re: O czym nie pomyślałam?!

Post autor: barbarat »

Wiem, że Regina i Łukasz mieli dwoje dzieci: Wojciecha i Mariannę (to moja przodkini), i teraz znalazłeś Janka :D Bardzo dziękuję!

Co ciekawe Jan ur w 1848 rodzice podani jako 30 i 28 lat
u Wojtka i Marianny (1850,1853) oboje po 40.

Wiem, że w tamtych czasach nie przywiązywano aż wielkiej wagi do wieku, co tylko komplukuje sprawę, ale jednocześnie zawęża zakres poszukiwań, ponownie dziękuję :D

Lecę grzebać dalej!
pozdrawiam
Barbara

szukam: Makuch+Kowalski, Smolin+Wodecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”