Powikłany opis świadków i rodzinnych powiązań w akcie ślubu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

barbarat

Sympatyk
Podziękował: 5 times

Powikłany opis świadków i rodzinnych powiązań w akcie ślubu

Post autor: barbarat »

Witam,

W genetece znalazłam wpis, który wyglądał jak moja rodzina, ale po sprawdzeniu skanu okazało się, że jest on błędny.
podano tam, że w akcie 3 Paweł Strusiński pobrał się z Katarzyną Nowińską
ze skanu winika, że pan młody to Karol:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... =02-03.jpg

Natomiast pozostałe imiona istotnie są mi znane z mojego drzewa, ale za nic nie potrafię zrozumieć tego wpisu, kto tu jest wujem, kto siostrzeńcem, kto rodzicem? urodzony, to rodzony, czy coś innego? :shock:

Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu tego dokumentu.
Z góry dziękuję!
pozdrawiam
Barbara

szukam: Makuch+Kowalski, Smolin+Wodecki
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 26 times

Re: Powikłany opis świadków i rodzinnych powiązań w akcie ślubu

Post autor: Arek_Bereza »

urodzony - szlachcic
pomyłka - odwrotnie zapisani - Wojciech S. to brat a Antoni Wilewski to wuj
Paweł S. ? to zagadka - nie siostrzeniec raczej chyba, że Strusińska wyszła za Strusińskiego i komu on by ten akt uszanowania i z jakiego powodu miałby złożyć ?
imię Karol potwierdza księga zapowiedzi, w indeksie zatem mamy błąd.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=2.28

plus patrz na Struzińskich
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Arek_Bereza
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 12 times
Otrzymał podziękowania: 31 times

Post autor: kwroblewska »

Arek_Bereza pisze: śr 01 lip 2026, 10:34 urodzony - szlachcic
[..] i komu on by ten akt uszanowania i z jakiego powodu miałby złożyć ?
AI pisze:
Akt uszanowania (fr. acte respectueux) to sformalizowany dokument prawny, wywodzący się z dawnego prawa francuskiego (Kodeks Napoleona). W dawnych epokach pełnoletnie dzieci, które zamierzały zawrzeć związek małżeński, a nie posiadały zgody rodziców, były zobowiązane do wystosowania tego aktu przed notariuszem.
• Cel historyczny: Było to formalne zwrócenie się do rodziców lub dziadków z prośbą o radę i błogosławieństwo.
• Wymóg prawny: Zgodnie z art. 151 Kodeksu Napoleona, dotyczyło to synów przed 25. rokiem życia i córek przed 21. rokiem życia.
• Procedura: Akt sporządzany był w obecności dwóch notariuszy lub jednego notariusza i dwóch świadków. Stanowił często spotykany dokument w XIX-wiecznych księgach parafialnych i urzędach stanu cywilnego, poprzedzający właściwy ślub.

Karol zapisany był w akcie slubu jako urodzony, matka jego już nie żyła, przypuszczam że było to zwyczajowe, formalne zwrócenie się do rodziny o zgodę, błogosławieństwo.

W moich poszukiwaniach spotkałam się z tym zwyczajem, takie dokumenty załączane były jako allegata do ślubu.
Jak brzmiał taki zapis-
" Wielmozny Panie Dobrodzieju
Maiąc uswiadomienie przez moiego Syna w dniu 19tym lutego R.B., że WW Pan Dobrodzi, żądasz osobistości moiey do dania Błogosławieństwa Synowi memu Zabierajacego się do Stanu Małżeńskiego, któremu ja już dawniej ofiarowałam Błogosławieństwo i zezwolenie z życzeniem Jego najpomyślniejszym, A że teraz dla słabości Zdrowia mego stanąć nie mogę osobiście, upraszam Łaski WW Pana Dobrodzija, aby nie tylko Excuza moia była przyjeta lecz błogosławieństwo i zezwolenie jako od Matki szczerze życzonej synowi memu,...

____
Krystyna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 26 times

Post autor: Arek_Bereza »

Krystyno,
ja się zgadzam z tym co napisałaś o akcie uszanowania, temat nie jest mi obcy ale z aktu wynika, że nie składa go Karol tylko Paweł, jego siostrzeniec ? coś tu nie gra :)
Arek_Bereza
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

barbarat pisze: śr 01 lip 2026, 00:04 Witam,

W genetece znalazłam wpis, który wyglądał jak moja rodzina, ale po sprawdzeniu skanu okazało się, że jest on błędny.
podano tam, że w akcie 3 Paweł Strusiński pobrał się z Katarzyną Nowińską
ze skanu winika, że pan młody to Karol:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... =02-03.jpg
[..]
Otóż wg geneteki [indeksowała ta sama osoba] par. Sarnowo w 1808r ślub brał:
- Karol Siemciński i Katarzyna Nowicka
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1809 akt w zasobach AD Płock. W genetece nie podano rodziców Karola, może nie zapisano ich w dokumencie, ale świadkowie na pewno są podani. Trzeba sprawdzać ten akt małżeństwa, zamów skan bo chyba nie ma online. Pewnie w AD zachował się zapis po łacinie ale i po polsku prowadzone wtedy były księgi może się zachowały.
-Piotr Strusiński i Katarzyna Nowińska https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1809 [ten akt załączyłaś AP ]
____
Krystyna
barbarat

Sympatyk
Podziękował: 5 times

Post autor: barbarat »

Dziękuję za odpowiedzi.

Co do Siemcińskiego i Strusińskiego i ich Katarzyn, nie rozumiem co masz na myśli.
Sugerujesz, że te dwie pary są jakoś powiązane, czy może wystąpił błąd w tej drugiej? Czemu powinnam zamówić akt Siemcińskiego.
Może dziś za gorąco, ale nie jest to dla mnie oczywiste :lol:

Ale super interesująca informacja o akcie uszanowania, pierwszy raz się z czymś takim spotykam w moim drzewie a mam w nim sporo ludzi ;)
pozdrawiam
Barbara

szukam: Makuch+Kowalski, Smolin+Wodecki
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

barbarat pisze: czw 02 lip 2026, 21:15
Co do Siemcińskiego i Strusińskiego i ich Katarzyn, nie rozumiem co masz na myśli.
Jeśli jest taka mozliwośc a jest, to warto dla porównania, zobaczyc/przeczytać zapis ślubu w księgach kościelnych [AD Płock] pary Karol Siemciński i Katarzyna Nowicka. Może te nazwiska zostały źle odczytane.
------
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”