Arek_Bereza pisze: śr 01 lip 2026, 10:34
urodzony - szlachcic
[..] i komu on by ten akt uszanowania i z jakiego powodu miałby złożyć ?
AI pisze:
Akt uszanowania (fr. acte respectueux) to sformalizowany dokument prawny, wywodzący się z dawnego prawa francuskiego (Kodeks Napoleona). W dawnych epokach pełnoletnie dzieci, które zamierzały zawrzeć związek małżeński, a nie posiadały zgody rodziców, były zobowiązane do wystosowania tego aktu przed notariuszem.
• Cel historyczny:
Było to formalne zwrócenie się do rodziców lub dziadków z prośbą o radę i błogosławieństwo.
• Wymóg prawny: Zgodnie z art. 151 Kodeksu Napoleona, dotyczyło to synów przed 25. rokiem życia i córek przed 21. rokiem życia.
• Procedura: Akt sporządzany był w obecności dwóch notariuszy lub jednego notariusza i dwóch świadków. Stanowił często spotykany dokument w XIX-wiecznych księgach parafialnych i urzędach stanu cywilnego, poprzedzający właściwy ślub.
Karol zapisany był w akcie slubu jako urodzony, matka jego już nie żyła, przypuszczam że było to zwyczajowe, formalne zwrócenie się do rodziny o zgodę, błogosławieństwo.
W moich poszukiwaniach spotkałam się z tym zwyczajem, takie dokumenty załączane były jako allegata do ślubu.
Jak brzmiał taki zapis-
" Wielmozny Panie Dobrodzieju
Maiąc uswiadomienie przez moiego Syna w dniu 19tym lutego R.B., że WW Pan Dobrodzi, żądasz osobistości moiey do dania Błogosławieństwa Synowi memu Zabierajacego się do Stanu Małżeńskiego, któremu ja już dawniej ofiarowałam Błogosławieństwo i zezwolenie z życzeniem Jego najpomyślniejszym, A że teraz dla słabości Zdrowia mego stanąć nie mogę osobiście, upraszam Łaski WW Pana Dobrodzija, aby nie tylko Excuza moia była przyjeta lecz błogosławieństwo i zezwolenie jako od Matki szczerze życzonej synowi memu,...
____
Krystyna