Cześć wszystkim,
Próbuję przebić mur genealogiczny dotyczący mojego przodka, Pawła Reguły (czasem zapisywanego jako Regułski). Dorosłe życie spędził w wsiach Pogroszewo i Wólka w parafii Żbików, ale nie mogę znaleźć jego metryki chrztu ani ustalić jego rodziców.
Szukam wszelkich wskazówek od osób znających specyfikę tego regionu. Oto udokumentowane fakty, które udało mi się zebrać:
1. Ślub:
Ożenił się z Marianną Piotrowianką 28 października 1770 r. w Pogroszewie. W akcie zapisano go jako Juvenis (kawaler).
Ważny ślad: Wśród świadków byli Bartłomiej Reguła i Michał Reguła (oraz szlachta: Ignacy Bieńkowski i Paweł Kociański).
2. Znane dzieci (ochrzczone w Pogroszewie):
Franciszek (ur. 7 października 1774-1780) – Chrzestna: Anna Reguła.
Piotr (ur. 13 lipca 1779) – Chrzestny: Bartłomiej Reguła.
3. Zgon:
Paweł zmarł 21 grudnia 1828 r. w Wólce (parafia Żbików) pod nazwiskiem Regułski. Zgłaszającym był jego syn, Tomasz Regułski (ur. ok. 1778).
Ważny ślad: Wiek w akcie zgonu to 103 lata. Choć prawdopodobnie zawyżony, mocno sugeruje, że urodził się w latach 20. lub 30. XVIII wieku (był starszym kawalerem w dniu ślubu).
Co już sprawdziłem:
Przeszukałem księgi chrztów parafii Żbików z lat 40. i 50. XVIII wieku – bez rezultatu.
Natrafiłem na wpis z 1752 r. z parafii Gąbin, ale nadal próbuję ustalić, czy to na pewno on, czy inna osoba.
Załączam skany aktu ślubu z 1770 r. i aktu zgonu z 1828 r. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc w odnalezieniu jego rodziców!
SKANY:
https://postimg.cc/gallery/XpLyq7T
Dziękuję i pozdrawiam,
Oskar
Szukam rodziców Pawła Reguły (~1725–1828) — Pogroszewo, Żbików
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
oskar_regulski
- Podziękował: 3 times
Szukam rodziców Pawła Reguły (~1725–1828) — Pogroszewo, Żbików
Ostatnio zmieniony ndz 12 lip 2026, 00:04 przez oskar_regulski, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Oskar
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 52 times
Re: Szukam rodziców Pawła Reguły (~1725–1828) — Pogroszewo, Żbików
Gdzie te skany? 
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
oskar_regulski
- Podziękował: 3 times
Re: Szukam rodziców Pawła Reguły (~1725–1828) — Pogroszewo, Żbików
Haha, przepraszam, zupełnie zapomniałem!
Oto skany:
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Pozdrawiam, Oskar