Dobrzechów, skany

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach> Mam informacje o parafii, miejscowości ..

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

manoska214

Sympatyk

Dobrzechów, skany

Post autor: manoska214 »

> Poszukuję parafii, miejscowości T:"Parafia Dobrzechów, skany"

Szanowni Koledzy i Koleżanki,

niestety nie wiem gdzie przypiąć moje pytanie, więc założyłam nowy wątek. Otóż mam problem z księdzem z parafii w Dobrzechowie. Proszony wielokrotnie o skan/zdjęcie choć potwierdzenie, że zgoda na ślub moich pradziadków znajduje się w księdze jak grochem o ścianę...
I tu moje zdziwienie, gdy zobaczyłam, że dwoje dzieci moich pradziadków (bracia mojego dziadka) znajdują się w genetece. Dodatkowo z adnotacją, iż informacje pochodzą z archiwum parafialnego z Dobrzechowa.
Z tego tytułu mam pytanie/prośbę. Czy właściciel (podpisany mmaziarski) byłby uprzejmy przesłać skan? Czy takie zasoby, które nie mają skany na genetece są objęte nieudostępnianiem? Niestety nie wiem dlaczego niektóre treści mają skan a inne nie. Nie ukrywam, że taki skan byłby bardzo cenny, ze względu na fakt, iż pradziadek to istna enigma. Może w aktach jego dzieci byłoby coś o nim więcej.

Jeśli w złym miejscu umieściłam prośbę z góry przepraszam!
I życzę miłego dnia wszystkim. :)

Pozdrawiam,
Monika Guła
Grzegorz_Złotek
Otrzymał podziękowania: 6 times

Re: skany z parafii Dobrzechów

Post autor: Grzegorz_Złotek »

Niestety Pan Maziarski zmarł w tym roku. Ale cierpliwości. Niedługo wszystkie księgi będą na Skanotece. Prowadzone są już rozmowy z Proboszczem.
Pozdrawiam :)
manoska214

Sympatyk

Re: Parafia Dobrzechów, skany

Post autor: manoska214 »

Panie Grzegorzu,

bardzo dziękuję za odpowiedź. Widziałam częstokroć ten nick, dlatego zdziwiłam się, że od dawna się nie logował. Bardzo smutna informacja.
Za to druga pozytywna. Mam nadzieję, że allegaty też udostępni. :) Ale i tak to duży postęp.

Pozdrawiam,
Monika Guła
lukgunia
Podziękował: 1 time

Re: Parafia Dobrzechów, skany

Post autor: lukgunia »

Grzegorzu,

Wiadomość o pomyślnych negocjacjach z proboszczem bardzo mnie cieszy. Z twojego posta wygląda na to, że księgi są już zeskanowane, w przeciwnym wypadku, jeśli mógłbym pomóc (dysponuję "czurem") służę pomocą, o ile obowiązki pozwolą.
Mnie osobiście interesują miejscowości Grodzisko, Różanka oraz Tułkowice. Czy zakres obejmuje całość?

Piszę się także na indeksację, myślę, że bazując na indeksie Pana Maziarskiego można całkiem sprawnie zbudować pełny skorowidz aktów.
Pozdrawiam
Łukasz
Grzegorz_Złotek
Otrzymał podziękowania: 6 times

Re: Dobrzechów, skany

Post autor: Grzegorz_Złotek »

Już na Skanotece :)

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”