Szukam rodziców Pawła Reguły (~1725–1828) — Pogroszewo, Żbików

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

oskar_regulski
Podziękował: 3 times

Szukam rodziców Pawła Reguły (~1725–1828) — Pogroszewo, Żbików

Post autor: oskar_regulski »

autor: oskar_regulski » sob 11 lip 2026, 13:34

Cześć wszystkim,

Próbuję przebić mur genealogiczny dotyczący mojego przodka, Pawła Reguły (czasem zapisywanego jako Regułski). Dorosłe życie spędził w wsiach Pogroszewo i Wólka w parafii Żbików, ale nie mogę znaleźć jego metryki chrztu ani ustalić jego rodziców.

Szukam wszelkich wskazówek od osób znających specyfikę tego regionu. Oto udokumentowane fakty, które udało mi się zebrać:
1. Ślub:
Ożenił się z Marianną Piotrowianką 28 października 1770 r. w Pogroszewie. W akcie zapisano go jako Juvenis (kawaler).
Ważny ślad: Wśród świadków byli Bartłomiej Reguła i Michał Reguła (oraz szlachta: Ignacy Bieńkowski i Paweł Kociański).
2. Znane dzieci (ochrzczone w Pogroszewie):
Franciszek (ur. 7 października 1774-1780) – Chrzestna: Anna Reguła.
Piotr (ur. 13 lipca 1779) – Chrzestny: Bartłomiej Reguła.
3. Zgon:
Paweł zmarł 21 grudnia 1828 r. w Wólce (parafia Żbików) pod nazwiskiem Regułski. Zgłaszającym był jego syn, Tomasz Regułski (ur. ok. 1778).

Ważny ślad: Wiek w akcie zgonu to 103 lata. Choć prawdopodobnie zawyżony, mocno sugeruje, że urodził się w latach 20. lub 30. XVIII wieku (był starszym kawalerem w dniu ślubu).

Co już sprawdziłem:
Przeszukałem księgi chrztów parafii Żbików z lat 40. i 50. XVIII wieku – bez rezultatu.
Natrafiłem na wpis z 1752 r. z parafii Gąbin, ale nadal próbuję ustalić, czy to na pewno on, czy inna osoba.
Załączam skany aktu ślubu z 1770 r. i aktu zgonu z 1828 r. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc w odnalezieniu jego rodziców!

SKANY:
https://postimg.cc/gallery/VCpKJFy
Pozdrawiam, Oskar
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”