Poszukiwania w CDIAL (Lwów) - Stanisłówka / Mosty Wielkie / Żółkiew (1800-1895) - Wskazówki dot. zespołów i wniosków

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
hugods

Sympatyk
Podziękował: 4 times

Poszukiwania w CDIAL (Lwów) - Stanisłówka / Mosty Wielkie / Żółkiew (1800-1895) - Wskazówki dot. zespołów i wniosków

Post autor: hugods »

Witam wszystkich, :D

Czy ktoś z doświadczeniem w badaniach w zespołach TsDIAL / CDIAL we Lwowie mógłby mi udzielić kilku wskazówek?
Proszę o sugestie, na jakich zespołach (fondach), inwentarzach (opisach) i teczkach (sprawach) powinienem się skupić, aby złożyć wniosek o kopie cyfrowe. Moim celem jest znalezienie informacji o moich przodkach, którzy mieszkali w miejscowości wies Stanisłówka (gmina Mosty Wielkie, powiat żółkiewski, Galicja) w latach 1800–1895.

Szukam następujących rodzajów dokumentów:
  • Świadectwo Przynależności / Prawo Swojszczyzny / Heimatrecht.
  • Księgi gruntowe w Sądach Powiatowych.
  • Księgi wieczyste.
  • Księga Ludności Stałej.
  • Akta Dominialne / Archiwa Dworskie (rejestry dworskie i parcelacja gruntów).
  • Fasje gruntowe / majątkowe i podatkowe.
  • Mapy katastralne i Skorowidz parcel.
  • Inne zespoły związane z podatkami, sprawami skarbowymi, notarialnymi, wyborczymi i wojskowymi.
  • Zezwolenia wydane w 1895 roku, które uprawniały rodziny do emigracji z Galicji Austriackiej do innych krajów (czy mogą znajdować się w jakimś zespole sądowym/administracyjnym?).

Nazwiska właścicieli ziemskich ze Stanisłówki / Mostów Wielkich w tym okresie:
  • Józef Odrycki / Udrycki
  • Adolf Udrycki
  • Koźma Udrycki
  • Baron Eustachy Horoch
  • Baronowa Maria Horoch
Chłopi/Mieszkańcy, których szukam:
Jan Nocko (1848 - 1895) "Joannes", Domus: 111 (lub III)
Krzysztof Nocko (1805 - 1867) "Christophorus", Domus: 37
Sebastian Nocko (1805 - 1817) "Sebastianus", Domus: 55

Mam również kilka pytań dotyczących procesu składania wniosków do archiwum:
  • Jaki jest przyjęty przez nich standard lub formularz, który muszę wypełnić, aby zlecić kwerendę?
  • Czy moglibyście udzielić wskazówek, jak zamówić kwerendę i kopie cyfrowe dokumentów? Czy wystarczy wysłać e-mail (na adres tsdial@arch.gov.ua lub dovidka.tsdial@arch.gov.ua), wskazując zespół/inwentarz i powyższe kryteria, aby zlokalizowali dokumenty w teczce?
  • Jaki jest zazwyczaj średni czas oczekiwania na odpowiedź z ich strony?
  • Czy akceptują płatności kartą kredytową?
Zespoły, które już zlokalizowałem:
Do tej pory znalazłem w TsDIAL / CDIAL następujące zespoły. Czy ktoś mógłby zasugerować inne, w których mogą znajdować się poszukiwane przeze mnie dokumenty?

Metryka Józefińska (1787–1790) - 431 kart
Wolica i Stanisławka (Stanisławówka), tomy I–II
Fond 19, Opis 19, Sprawa 129
(Pytanie: Czy można poprosić ich o przefiltrowanie zapisów tylko dla Stanisławówki spośród tych 431 kart?)

Metryka Franciszkańska (1819-1890)
Fond 20, Opis 19, Sprawa 24

Wydział IX - Odszkodowania za straty z tytułu zniesienia pańszczyzny
Mosty Wielkie i Stanisławówka, Udrycki, tom I (1860–1875 — 174 karty) - Fond 146, Opis 30, Sprawa 1320
Mosty Wielkie i Stanisławówka, Udrycki, tom II (1878–1905 — 184 karty) - Fond 146, Opis 30, Sprawa 1321

Krajowa Komisja Podatku Gruntowego, Lwów
Skorowidze alfabetyczne parcel i ich właścicieli (1821-1937) - Fond 186, Opis 1
Mapy katastralne powiatu żółkiewskiego (1844-1939) - Fond 186, Opis 5

Zbiór planów i map miejscowości
Fond 720, Opis 1

Komisja Ministerialna w sprawach o zwolnienie od ciężarów gruntowych (serwitutów)
Fond 135

Pytania dotyczące cennika:

Analizując cennik archiwum, zauważyłem, że informują o kwerendzie tematycznej (UAH 1364,10). Jak to działa w praktyce? Czy wystarczy, że poinformuję ich, że chciałbym zlecić poszukiwania dotyczące Stanisłówki (gmina Mosty Wielkie), byłych właścicieli, gruntów i administracji dominialnej, a oni przeszukają wszystkie dostępne zespoły? Czy też muszę być bardziej precyzyjny w moim wniosku, aby przesłali mi kopie cyfrowe do analizy?

Dodatkowo, jak działa kwerenda genealogiczna (UAH 1502,80) opisana w cenniku?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki!

Pozdrawiam,

Hugo
Ostatnio zmieniony sob 15 sie 2026, 21:41 przez hugods, łącznie zmieniany 1 raz.
Hugo Lopes
mbeelas

Sympatyk
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 4 times

Re: Poszukiwania w CDIAL (Lwów) - Stanisłówka / Mosty Wielkie / Żółkiew (1800-1895) - Wskazówki dot. zespołów i wniosków

Post autor: mbeelas »

hugods pisze: sob 15 sie 2026, 21:35 Witam wszystkich, :D

Czy ktoś z doświadczeniem w badaniach w zespołach TsDIAL / CDIAL we Lwowie mógłby mi udzielić kilku wskazówek?

Proszę o sugestie, na jakich zespołach (fondach), inwentarzach (opisach) i teczkach (sprawach) powinienem się skupić, aby złożyć wniosek o kopie cyfrowe. Moim celem jest znalezienie informacji o moich przodkach, którzy mieszkali w miejscowości wies Stanisłówka (gmina Mosty Wielkie, powiat żółkiewski, Galicja) w latach 1800–1895.

Szukam następujących rodzajów dokumentów:
  • Świadectwo Przynależności / Prawo Swojszczyzny / Heimatrecht.
  • Księgi gruntowe w Sądach Powiatowych.
  • Księgi wieczyste.
  • Księga Ludności Stałej.
  • Akta Dominialne / Archiwa Dworskie (rejestry dworskie i parcelacja gruntów).
  • Fasje gruntowe / majątkowe i podatkowe.
  • Mapy katastralne i Skorowidz parcel.
  • Inne zespoły związane z podatkami, sprawami skarbowymi, notarialnymi, wyborczymi i wojskowymi.
  • Zezwolenia wydane w 1895 roku, które uprawniały rodziny do emigracji z Galicji Austriackiej do innych krajów (czy mogą znajdować się w jakimś zespole sądowym/administracyjnym?).

Nazwiska właścicieli ziemskich ze Stanisłówki / Mostów Wielkich w tym okresie:
  • Józef Odrycki / Udrycki
  • Adolf Udrycki
  • Koźma Udrycki
  • Baron Eustachy Horoch
  • Baronowa Maria Horoch

Chłopi/Mieszkańcy, których szukam:
  • Jan Nocko (1848 - 1895) "Joannes", Domus: 111 (lub III)
  • Krzysztof Nocko (1805 - 1867) "Christophorus", Domus: 37
  • Sebastian Nocko (1805 - 1817) "Sebastianus", Domus: 55

Mam również kilka pytań dotyczących procesu składania wniosków do archiwum:
  • Jaki jest przyjęty przez nich standard lub formularz, który muszę wypełnić, aby zlecić kwerendę?
  • Czy moglibyście udzielić wskazówek, jak zamówić kwerendę i kopie cyfrowe dokumentów? Czy wystarczy wysłać e-mail (na adres tsdial@arch.gov.ua lub dovidka.tsdial@arch.gov.ua), wskazując zespół/inwentarz i powyższe kryteria, aby zlokalizowali dokumenty w teczce?
  • Jaki jest zazwyczaj średni czas oczekiwania na odpowiedź z ich strony?
  • Czy akceptują płatności kartą kredytową?
Zespoły, które już zlokalizowałem:
Do tej pory znalazłem w TsDIAL / CDIAL następujące zespoły. Czy ktoś mógłby zasugerować inne, w których mogą znajdować się poszukiwane przeze mnie dokumenty?

Metryka Józefińska (1787–1790) - 431 kart
Wolica i Stanisławka (Stanisławówka), tomy I–II
Fond 19, Opis 19, Sprawa 129
(Pytanie: Czy można poprosić ich o przefiltrowanie zapisów tylko dla Stanisławówki spośród tych 431 kart?)

Metryka Franciszkańska (1819-1890)
Fond 20, Opis 19, Sprawa 24

Wydział IX - Odszkodowania za straty z tytułu zniesienia pańszczyzny
Mosty Wielkie i Stanisławówka, Udrycki, tom I (1860–1875 — 174 karty) - Fond 146, Opis 30, Sprawa 1320
Mosty Wielkie i Stanisławówka, Udrycki, tom II (1878–1905 — 184 karty) - Fond 146, Opis 30, Sprawa 1321

Krajowa Komisja Podatku Gruntowego, Lwów
Skorowidze alfabetyczne parcel i ich właścicieli (1821-1937) - Fond 186, Opis 1
Mapy katastralne powiatu żółkiewskiego (1844-1939) - Fond 186, Opis 5

Zbiór planów i map miejscowości
Fond 720, Opis 1

Komisja Ministerialna w sprawach o zwolnienie od ciężarów gruntowych (serwitutów)
Fond 135

Pytania dotyczące cennika:
Analizując cennik archiwum, zauważyłem, że informują o kwerendzie tematycznej (1 364,10 UAH). Jak to działa w praktyce? Czy wystarczy, że poinformuję ich, że chciałbym zlecić poszukiwania dotyczące Stanisłówki (gmina Mosty Wielkie), byłych właścicieli, gruntów i administracji dominialnej, a oni przeszukają wszystkie dostępne zespoły? Czy też muszę być bardziej precyzyjny w moim wniosku, aby przesłali mi kopie cyfrowe do analizy?

Dodatkowo, jak działa kwerenda genealogiczna (1 502,80 UAH) opisana w cenniku?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki!

Pozdrawiam,

Hugo
Jeżeli masz konkrety i im podasz swoje dane to odpiszą ci z tym co znaleźli. Może to trwać 2 tygodnie, a mogą nie odpisać wogóle. Może trwać miesiąc. Mogą cię źle podliczyć. Bywało różnie.
Marcin
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 16 times

Re: Poszukiwania w CDIAL (Lwów) - Stanisłówka / Mosty Wielkie / Żółkiew (1800-1895) - Wskazówki dot. zespołów i wniosków

Post autor: ewa_marciniak »

Obok zapytania ale może się przydać, jeśli jeszcze nie znasz http://www.miasta-galicji.pl/assets/mat ... Tom_54.pdf
pozdrawiam Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”