Czy ktoś z doświadczeniem w badaniach w zespołach TsDIAL / CDIAL we Lwowie mógłby mi udzielić kilku wskazówek?
Proszę o sugestie, na jakich zespołach (fondach), inwentarzach (opisach) i teczkach (sprawach) powinienem się skupić, aby złożyć wniosek o kopie cyfrowe. Moim celem jest znalezienie informacji o moich przodkach, którzy mieszkali w miejscowości wies Stanisłówka (gmina Mosty Wielkie, powiat żółkiewski, Galicja) w latach 1800–1895.
Szukam następujących rodzajów dokumentów:
- Świadectwo Przynależności / Prawo Swojszczyzny / Heimatrecht.
- Księgi gruntowe w Sądach Powiatowych.
- Księgi wieczyste.
- Księga Ludności Stałej.
- Akta Dominialne / Archiwa Dworskie (rejestry dworskie i parcelacja gruntów).
- Fasje gruntowe / majątkowe i podatkowe.
- Mapy katastralne i Skorowidz parcel.
- Inne zespoły związane z podatkami, sprawami skarbowymi, notarialnymi, wyborczymi i wojskowymi.
- Zezwolenia wydane w 1895 roku, które uprawniały rodziny do emigracji z Galicji Austriackiej do innych krajów (czy mogą znajdować się w jakimś zespole sądowym/administracyjnym?).
Nazwiska właścicieli ziemskich ze Stanisłówki / Mostów Wielkich w tym okresie:
- Józef Odrycki / Udrycki
- Adolf Udrycki
- Koźma Udrycki
- Baron Eustachy Horoch
- Baronowa Maria Horoch
Jan Nocko (1848 - 1895) "Joannes", Domus: 111 (lub III)
Krzysztof Nocko (1805 - 1867) "Christophorus", Domus: 37
Sebastian Nocko (1805 - 1817) "Sebastianus", Domus: 55
Mam również kilka pytań dotyczących procesu składania wniosków do archiwum:
- Jaki jest przyjęty przez nich standard lub formularz, który muszę wypełnić, aby zlecić kwerendę?
- Czy moglibyście udzielić wskazówek, jak zamówić kwerendę i kopie cyfrowe dokumentów? Czy wystarczy wysłać e-mail (na adres tsdial@arch.gov.ua lub dovidka.tsdial@arch.gov.ua), wskazując zespół/inwentarz i powyższe kryteria, aby zlokalizowali dokumenty w teczce?
- Jaki jest zazwyczaj średni czas oczekiwania na odpowiedź z ich strony?
- Czy akceptują płatności kartą kredytową?
Do tej pory znalazłem w TsDIAL / CDIAL następujące zespoły. Czy ktoś mógłby zasugerować inne, w których mogą znajdować się poszukiwane przeze mnie dokumenty?
Metryka Józefińska (1787–1790) - 431 kart
Wolica i Stanisławka (Stanisławówka), tomy I–II
Fond 19, Opis 19, Sprawa 129
(Pytanie: Czy można poprosić ich o przefiltrowanie zapisów tylko dla Stanisławówki spośród tych 431 kart?)
Metryka Franciszkańska (1819-1890)
Fond 20, Opis 19, Sprawa 24
Wydział IX - Odszkodowania za straty z tytułu zniesienia pańszczyzny
Mosty Wielkie i Stanisławówka, Udrycki, tom I (1860–1875 — 174 karty) - Fond 146, Opis 30, Sprawa 1320
Mosty Wielkie i Stanisławówka, Udrycki, tom II (1878–1905 — 184 karty) - Fond 146, Opis 30, Sprawa 1321
Krajowa Komisja Podatku Gruntowego, Lwów
Skorowidze alfabetyczne parcel i ich właścicieli (1821-1937) - Fond 186, Opis 1
Mapy katastralne powiatu żółkiewskiego (1844-1939) - Fond 186, Opis 5
Zbiór planów i map miejscowości
Fond 720, Opis 1
Komisja Ministerialna w sprawach o zwolnienie od ciężarów gruntowych (serwitutów)
Fond 135
Pytania dotyczące cennika:
Analizując cennik archiwum, zauważyłem, że informują o kwerendzie tematycznej (UAH 1364,10). Jak to działa w praktyce? Czy wystarczy, że poinformuję ich, że chciałbym zlecić poszukiwania dotyczące Stanisłówki (gmina Mosty Wielkie), byłych właścicieli, gruntów i administracji dominialnej, a oni przeszukają wszystkie dostępne zespoły? Czy też muszę być bardziej precyzyjny w moim wniosku, aby przesłali mi kopie cyfrowe do analizy?
Dodatkowo, jak działa kwerenda genealogiczna (UAH 1502,80) opisana w cenniku?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki!
Pozdrawiam,
Hugo