Rodzina Lisów, Oleszno, i braki w aktach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Lisek_Tomasz

Rodzina Lisów, Oleszno, i braki w aktach

Post autor: Lisek_Tomasz »

Mój 5x pradziadek Michał Lis zmarł na Brygidowie (woj. świętokrzyskie, parafia Krasocin) w 1832 roku, jako syn kolonistów z pobliskiego Oleszna. Zgodnie z pełnym aktem zgonu zmarł jako 80latek, więc powinien urodzić się 1752 roku, ale powszechną wiedzą jest, że podejście do dat i nazwisk było w tamtych czasach "na oko". Jak na złość, w aktach metrykalnych jest akurat kilkuletnia luka czasowa, i roku 1752 tam nie ma. Znalazłem jednak rejestr z 1765 roku: Wilczek Lis Michał syn Kaspra i Marianny. Mając na uwadze ówczesne podejście do dat, bardzo możliwe, że to właśnie ten Michał Lis. Inne dokumenty, w których on występuje, sam już przedstawia się wiekiem pasującym do roku 1765.
Przyjmując już, że to ten Michał Lis, starałem się w latach poprzednich, w Olesznie i Chotowie, doszukać narodzin jego taty, tj. Kaspra Lisa/Wilczka. Nie znalazłem go ani jego aktu małżeństwa z Marianną, mimo tego, że przeszukałem wiele lat wstecz. Bez imion rodziców Kaspra nie ruszę dalej z poszukiwaniami.

Dzwoniłem dziś do AD w Kielcach. Kilka dni temu nabyli akta metrykalne z Oleszna z okresu 1680-1809. Wiele pełnych, nie samych rejestrów. Pozostaje chyba tylko tam jechać.

Tak czy inaczej: czy według Państwa brak Kaspra w aktach, to dowód na to, że nie urodził się Olesznie/Chotowie, czy mógł też z jakichś powodów nie być wpisany do rejestru?

Dodatkowe informacje:
1. Michał Lis ur. 1765r w Olesznie - zm. 1832r na Brygidowie.
2. Katarzyna ze Szklarzów/Szklanczanka (w akcie zgonu podane nazwisko Lichoń/Lis) - wdowa po Michale Lisie. Urodzona w 1760r. Zmarła w 1860r na Brygidowie. (Tak, wg. aktu zgonu miała sto lat).
3. Wojciech Lis - syn Michała i Katarzyny. Urodzony 1807 roku. Mąż Katarzyny Madej.

Pozdrawiam,
Tomasz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”