Poszukiwania śladów i przydziału w Manzano (Włochy) / Lwów, 1920 r.

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Paweł_F

Sympatyk

Poszukiwania śladów i przydziału w Manzano (Włochy) / Lwów, 1920 r.

Post autor: Paweł_F »

Witam,

Szukam wskazówek, gdzie i jak szukać dalszych śladów służby w wojsku mojego przodka, Izydora Frankiewicza, który po I wojnie światowej był poszukiwany (?) przez polskie władze wojskowe.

Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że:
• W księdze zapowiedzi przedslubnych w rubryce miejsca zamieszkania/pobytu widnieje zapis: „Recons. Abf. in Manzano”.
• W Dzienniku Rozkazów Ministerstwa Spraw Wojskowych (Rozkaz Nr. 30 z 26 lutego 1920 roku) ukazał się o nim komunikat: „Awizo 147. Oddział, formacja, zakład, w którego stanie znajduje się b. kapral armji austr. Frankiewicz Izydor, przydzielony swego czasu do „Korpsausbildungsgruppe“ Nr. IV. in Manzano „Distrikt Udine — Italien“, doniesie o tem Wydziałowi V. D. O. Gen, Lwów”. (L. 7261/V.)

Izydor urodził się 08.09.1892 roku we Lwowie.
Ślub 01.10.1918 roku w Skole.
Nie mam pojęcia kiedy i gdzie zmarł. Ostatni ślad to narodziny jego syna w 1927 roku w Jarosławiu.

Pozdrawiam,
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”