Gajda Michał i Weronika poszukiwani

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

jakko
Podziękował: 2 times

Gajda Michał i Weronika poszukiwani

Post autor: jakko »

T: Michał Gajda i Weronika Gajda poszukiwani

Cześć, poszukuję informacji na temat mojego pradziadka - Michała GAJDA.

To co wiem:
- prawdopodobnie około 1910 lub 1911 r. wziął ślub z Weroniką z d. KNYCH (jeżeli moje przypuszczenia są słuszne to miała wcześniej męża Stanisława GAWLE) - miejsce ślubu to prawdopodobnie Straszęcin (Weronika pochodziła z Głowaczowej - choć jej rodzina była również związana z miejscowością Golemki);
- z Weroniką miał dwie córki: Joannę (po mężu WÓJCIK), ur. w 1911 r. i Albinę (po mężu CZERNICKA), ur. w 1913 r.

Weronika GAJDA została pochowana na cmentarzu w Straszęcinie - niestety prawdopodobnie podczas późniejszego pochówku do jej grobu Joanny WÓJCIK na nowym nagrobku nie zapisano daty jej urodzenia i zgonu.

Niestety nie znalazłem zeskanowanych ksiąg metrykalnych ze Straszęcina z okresu 1910-1913. Chciałem dopytać w kancelarii parafialnej o datę pochówku Weroniki GAJDY, ale niestety bez osobistej wizyty posiadacza karty grobu okazało się to niemożliwe.

Głowaczowa i Golemki to obecnie gmina Czarna, ale w tamtejszym USC brak jest aktów stanu cywilnego Weroniki GAJDY. USC w Żyrakowie (parafia w Straszęcinie znajduje się w gminie Żyraków) też nic nie posiada.

Pozdrawiam!

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Bartosz
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 48 times

Re: Michał Gajda i Weronika Gajda poszukiwani

Post autor: Officinalis_Paeonia »

jakko pisze: pn 24 sie 2026, 11:58 wziął ślub z Weroniką z d. KNYCH (jeżeli moje przypuszczenia są słuszne to miała wcześniej męża Stanisława GAWLE)
Tutaj AM Weroniki i Stanisława: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 10b6d83bc1
Pozdrawiam
Elża
jakko
Podziękował: 2 times

Re: Gajda Michał i Weronika poszukiwani

Post autor: jakko »

Dziękuję za podpowiedź. Po głębszej analizie udało mi się ustalić Weronikę GAJDA z d. KNYCH. Miała zapewne tylko jednego męża - Michała GAJDA. Moja pomyłka wynikała z faktu, że w jednej rodzinie były dwie Weroniki Gajda - siostrzenica i jej ciotka. Ciotka to żona Stanisława, a moja prababcia to żona Michała.

Problem w tym, że nadal nic nie wiem o Michale GAJDA :/

Pozdrawiam!
Bartosz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”