Kowalski Wawrzyniec, Kowalski Józef, Zielazna Franciszka - Chrostkowo 1822-1824

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

sword_smith
Podziękował: 1 time

Kowalski Wawrzyniec, Kowalski Józef, Zielazna Franciszka - Chrostkowo 1822-1824

Post autor: sword_smith »

Dzień dobry,

nazywam się Thorkil i jestem potomkiem tej rodziny w linii prostej. Od kilku tygodni badam rodzinę Kowalskich z ziemi dobrzyńskiej.

Utknąłem i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Poszukuję aktu urodzenia Wawrzyńca Kowalskiego, urodzonego najprawdopodobniej w parafii Chrostkowo między drugą połową 1822 r. a wrześniem 1824 r., we wsi Nowa Wieś lub Lubówiec.

Co już posiadam:

Akt małżeństwa nr 2, parafia Wola (Trutowo), 9 czerwca 1844 r. (AP Toruń Oddział we Włocławku, zespół 71/384/0, sygn. 37): Wawrzyniec Kowalski, młodzian, lat 22, urodzony w Nowej Wsi, syn zmarłego Józefa i Franciszki małżonków Kowalskich. Nazwisko panieńskie matki nie jest w akcie podane; matka była obecna i wyraziła ustne zezwolenie. Żona: Tekla Jaworska.
Akt zgonu nr 56, parafia Ligowo, 30 czerwca 1871 r.: Wawrzyniec Kowalski, lat 50, miejsce urodzenia podane jako Chrostkowo.
Akt małżeństwa nr 12, parafia Trąbin, 5 lutego 1822 r. (w indeksie Geneteki błędnie podany rok 1821): Józef Kowalski, wdowiec, komornik zamieszkały w Gulbinach, lat 40 (w zapowiedziach 45), syn zmarłych Fabiana i Katarzyny ze Skwarońskich; oraz Franciszka Zielazna, panna, lat 24, córka zmarłego Stanisława i żyjącej Marianny, urodzona w parafii Strzygi (Długie).
Akt zgonu nr 37, parafia Chrostkowo, 22 grudnia 1823 r.: Józef Kowalski, włościanin żonaty, lat 40, zmarły we wsi Lubówiec, zamieszkały na komornym, mąż Franciszki; zgłaszającym nic nie było wiadomo o jego rodzicach.

Wygląda więc na to, że Józef i Franciszka przenieśli się z Gulbin (par. Trąbin) do parafii Chrostkowo między lutym 1822 a grudniem 1823 r., i że Józef zmarł w grudniu 1823 r. Brakuje mi jednak dowodu, że Wawrzyniec był ich synem.

Moja prośba:

a) Czy ktoś ma dostęp do ksiąg urodzeń parafii Chrostkowo za lata 1822–1824 (AP Toruń Oddział we Włocławku, zespół 71/193/0)? Druga połowa 1822 r. nie jest, o ile widzę, zindeksowana w Genetece, a skanów online nie znalazłem.

b) Proszę o sprawdzenie, czy figuruje tam urodzenie Wawrzyńca Kowalskiego, syna Józefa i Franciszki — ewentualnie zapisane pod nazwiskiem matki (Zielazny / Zielazna / Żelazny), ponieważ w tej rodzinie znany jest przypadek zapisania dziecka pod nazwiskiem matki.

c) Interesują mnie również wszelkie inne dzieci Józefa i Franciszki Kowalskich w parafii Chrostkowo w latach 1822–1824, a także akt zgonu Franciszki Kowalskiej (wdowy) po czerwcu 1844 r.

Sprawdziłem już wszystkie zindeksowane urodzenia Kowalskich w Chrostkowie 1810–1850 oraz wszystkich chłopców o imieniu Wawrzyniec z lat 1810–1825 — bez rezultatu.

Wiem o mikrofilmie FamilySearch DGS 8026756 (Chrostkowo 1808–1822), ale jest on dostępny tylko w Centrum Historii Rodziny; nie wiem, który mikrofilm obejmuje lata 1823–1825.

Nie mam możliwości osobistej kwerendy w archiwum.

Z góry serdecznie dziękuję za każdą wskazówkę.

autor: sword_smith » pn 24 sie 2026, 17:43

Zapomniałem dodać: mieszkam w Szwajcarii i nie znam języka polskiego — korzystam z tłumaczenia maszynowego, więc przepraszam za ewentualne błędy. Proszę spokojnie odpowiadać po polsku. Chętnie pokryję koszty kopii, skanów lub kwerendy.

* Moderation – Gemäß den Forenregeln Kapitel III, Abs. 3, lit. c wurden die Beiträge zusammengeführt. Ich erinnere auch an die Option, Beiträge zu bearbeiten Kapitel IV, Abs. 2, lit. q.
Viele Grüße, Marek (kaphis)
Moderator
Thorkil Kowalski
Barbara1947
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Kowalski Wawrzyniec, Kowalski Józef, Zielazna Franciszka - Chrostkowo 1822-1824

Post autor: Barbara1947 »

Witam.
Chrostkowo odnajdziesz na www.genealogiawarchiwach.pl

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Maria
Administrator
sword_smith

Re: Kowalski Wawrzyniec, Kowalski Józef, Zielazna Franciszka - Chrostkowo 1822-1824

Post autor: sword_smith »

Dziękuję. Ale zapisy z Chrostkowa z 1822 roku obejmują tylko okres styczeń-kwiecień. Moim zdaniem jego narodziny miały miejsce między majem a grudniem 1822 roku.
Thorkil Kowalski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”