Potrzebna pomoc, szukam dalszych przodków Korzeniecki/Rzekos parafia Łomża

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

korzen23
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Potrzebna pomoc, szukam dalszych przodków Korzeniecki/Rzekos parafia Łomża

Post autor: korzen23 »

Dzień dobry.
Potrzebuję porady/pomocy odnośnie dalszych przodków z rodziny Korzenieckich oraz Rzekos. Gałąź mojego drzewa z moim własnym nazwiskiem jest dość krótka. Ostatnim przodkiem, do którego dokumentów (mam akt urodzenia) udało mi się dokopać jest Stanisław Korzeniecki (ur 1907 roku, jego indeks dostępny w genetece). Wg tego aktu jego rodzicami są Aleksander Korzeniecki i Helena Rzekos. Na tym znalezione przez mnie informacje się kończą. Nie znalazłem niestety w genetece nic więcej na temat rodziców mojego pradziadka.

Odwiedziłem również archiwum diecezjalne w Łomży i to też nie przyniosło rezultatów. Tutaj chciałbym nadmienić, że księgi z lat 80 i 90 XIX w. z parafii Łomża nie znajdują się bezpośrednio w archiwum, ale u proboszcza, który to nie chce udostępniać papierów do przejrzenia. Aczkolwiek od pani archiwistki dowiedziałem się, że dane z tych ksiąg powinny już znajdować się w genetece.

Nie wiem z jakich parafii pochodzą te osoby. Zakładałbym, że z Łomży (rodzina pochodzi z Jednaczewa, Podlaskie) tudzież ewentualnie jakichś okolicznych miejscowości takich jak Zbójna, Nowogród, Piątnica, gdzie takie nazwiska również występują. W genetece znalazłem inne osoby o nazwisku Korzeniecki nawet z początków XIX w. w Jednaczewie, ale jak te osoby są spowinowacone/połączone z moimi przodkami tego już też nie udało mi się ustalić.

Proszę o pomoc/wskazówki co jeszcze mógłbym w tym temacie zrobić.
Czy jest szansa znaleźć coś więcej w temacie Aleksandra Korzenieckiego (ur ok 1883 roku) i Heleny Rzekos (ur. ok 1888 roku)? Gdzie jeszcze mógłbym szukać jakichś informacji o tych osobach?

Ich daty urodzin oszacowałem na podstawie wyszukiwań geneteki i aktów urodzenia ich dzieci, które swoją drogą są niekonsekwentne w podawaniu wieku przynajmniej Aleksandra.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... 0&to_date=

Z wyrazami szacunku
Przemysław Korzeniecki
Przemysław Korzeniecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”