Kryciński ze Strzyżowa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

janat

Sympatyk

Kryciński ze Strzyżowa

Post autor: janat »

Zawiadomienie Szkolne rok 1907/8 Szkoła Ludowa w Strzyżowie.

Szanowni Państwo.

Niedawno znalazlam, tak jak w tytule, Zawiadomienie Szkolne z roku 1907/8 mojej prababci Apolonii Krycińskiej z klasy czwartej. Prababcia urodzila sie 9 lutego 1894 roku w Skawinie (?). Nie wiem jak dlugo uczeszczala do tej szkoly. Jej brat, Adam Ludwik Kryciński, tez byl uczniem w tej szkole przez 6 lat, wedlug danych z Centralnego Archiwum Wojskowego. Adam Kryciński urodzil sie 5 pazdziernika 1899 roku w Skawinie (?) Niestety, USC Skawina nie ma ich metryk urodzenia ani metryki zgonu ich ojca Ludwika pochowanego na Skawinskim cmentarzu. USC Skawina bardzo uprzejmie sprawdzilo te informacje w 2005 r. i wczoraj.

Pisalam juz troche o tym swiadectwie w watku pt. "Trudna sytuacja na cmentarzu." Rodzina napisala juz e-maile do Towarzystwa Milosnikow Ziemi Strzyzowskiej, Miejskiego Zwiazku Szkol w Strzyzowie i do Biblioteki Publicznej Gminy i Miasta im. Juliana Przybosia w Strzyżowie. Pragniemy zorientowac sie gdzie moze byc przetrzymywana dokumentacja tej szkoly.

Zwracam sie takze do milych forumowiczow obeznanych z okolica Strzyżowa ktorzy moze beda miec wiedze gdzie jeszcze moge sie udac, zeby dowiedziec sie cos wiecej o mej rodzinie. Widocznie najmniej dzieci mieszkaly w Strzyzowie przez kilka lat moze u dziadkow czy innych w rodzinie. Ich matka zmarla przy porodzie najmlodszego dziecka okolo roku 1905-8.
Mozliwe inne nazwiska z tej okolicy to Dutkiewicz, Smoleński, i Sowijrzał (Sowizdrzał, Sowiźrał).

Pozdrawiam serdecznie,
Jana
Ostatnio zmieniony śr 15 cze 2011, 02:47 przez janat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: kaphis »

Witam

Jano o ktory Strzyzow chodzi? Moja babcia urodzila sie w Strzyzowie i swego czasu szukalem USC Strzyzow.Troche mi zajelo czasu odnalezienie wlasciwej miescowosci. W okresie przed druga wojna w okolicach Rzeszowa bylo 9 miejscowosci o nazwie Strzyzow.

pozdrawiam

Marek
janat

Sympatyk

Witam

Marku, dziekuje za to pytanie! Myslalam, ze byl tylko jeden Strzyżów. Stale wpadam w te pulapki (vide zmiane tematu, za co tez dziekuje administratorce). Zawiadomienie podaje tylko, ze szkola byla “w miescie Strzyżowie” i ze to byla szkola “5cio klasowa mieszana.” Swiadectwo nie podaje powiatu ani wojewodstwa, ale moja mama ustalila, ze to byla szkola w Strzyżowie (Strzyżów), pow. strzyżowski, woj. podkarpackie. Zrobila to na podstawie ze tam uczyl religii ks. Nowakowski i nauczyciel kierujacy to pan Ostaszewski. Ich podpisy widnieja na swiadectwie a w sieci czytala o tej szkole, choc dzis ja nie moglam tego opisu znalesc.

Pozdrawiam serdecznie,
Jana
Ostatnio zmieniony śr 15 cze 2011, 01:48 przez janat, łącznie zmieniany 1 raz.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Pomocne w ustalaniu miejscowosci w aktualnych granicach Polski
http://mapa.szukacz.pl/

i w latach 30. XXw
http://www.kami.net.pl/kresy/
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
janat

Sympatyk

Witam,

Pani Elzbieto, dziekuje za linki. Czekalam z podziekowaniem bo zarazem mialam zalaczyc skan Zaswiadczenia- mysle ze to jest interesujace - ale te niewdzieczne MS Windows powoduja klopot z mim skanerem.

Mam tez ogolne pytanie: w krakowskiej gazecie, Czas, znalazlam nazwiska 8 lekarzy ktorzy dyzurowali w dzien i noc 8go grudnia 1934 roku kiedy to zmarla moja prababcia Apolonia z Krycinskich Pawlakowa w szpitalu sw. Lazarza w Krakowie. Nie wiem czy ich dyzur byl u sw. Lazarza. Zadzwonie tam - wiem ze szpital nie ma juz dokumentacji pacjentow z tego dnia.

Gdzie moge znalezc nazwiska lekarzy krakowskich z lat okolo 1930 - 36?

Pytanie jest wazne dla mnie bo u mojego prapradziadka Ludwika po smierci ich rodzicow bylo na wychowaniu dwoje dzieci jego przyjaciol, dziewczynka i chlopiec. Rodziny mialy porozumienie, ze w razie smierci druga strona zajmie sie dziecmi. Wedlug wspomnien mej sp. Babci Janiny, ten chlopiec zostal lekarzem i opiekowal sie moja prababcia w szpitalu az do jej smierci. Mial byc tam jak ona zmarla. Pozostal przyjacielem rodziny i Babcia go widywala. Dzieci prapradziadka rodzily sie pomiedzy 1894r. a ok. 1907r., wiec chyba podobne wiekiem byly dzieci przyjaciol.

Czy takie przyjecie dzieci przyjaciol do swego domu moglo byc nieformalne czy potrzebne byly formalnosci sadowe?

Dziekuje za poswiecony czas i pozdrawiam serdecznie,

Jana
janat

Sympatyk

Towarzystwo Miłosników Ziemi Strzyżowskiej

Witam.

Moja mama otrzymala dzis bardzo serdeczny e-mail od pani prezes Towarzystwa Miłosnikow Ziemi Strzyżowskiej z wiadomoscia ze postaraja sie dowiedziec gdzie dokumenty tej szkoly sie znajduja oraz postaraja sie zebrac informacje o naszych przodkach. Bardzo serdecznie napisana wiadomosc. Moja rodzina jest oczarowana tak milo napisana e-mail. Sa takze zainteresowani naszymi rodzinnymi dokumentami. Wszyscy jestesmy uradowani, a mama (Halina) uwaza to za wspanialy prezent imieninowy!

Pomyslalam, ze czasem nic sie nie slyszy co dalej sie dzieje z jakims tematem opisanym na naszym forum, wiec bede tu uzupelniac w miare nadchodzacych nowosci.

Serdecznie dziekuje za okazana mi pomoc i pozdrawiam z Kalifornii,

Jana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”