Sanktuarium i parafia w Prostyni

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Gaś_Adam

Członek PTG

Post autor: Gaś_Adam »

Witam,

Mam książkę "Sanktuarium i parafia Trójcy Przenajświętszej i św. Anny w Prostyni". Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę przytoczyć jakieś jej fragmenty. Listę nazwisk oraz miejscowości występujących w książce można znaleźć pod poniższym adresem:
http://www.parafiaprostyn.pl/index.php? ... :wiadomoci

Pozdrawiam,
Adam
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Pana Adama , co można wiedzieć w skrócie o Sawickich tam występujących ; Jakub , Jan i Krzysztof , tj. w jakich latach i gdzie mieszkali , może jest jakaś ich metryka . Jeśli to za dużo wymagam to na ile można ,chciałem tą książkę kupić pół roku temu ale jej nie było u zakonnic. Pozdrawiam - Julian
Gaś_Adam

Członek PTG

Post autor: Gaś_Adam »

Wszyscy występują tylko w przypisach.
Jakub - występuje w trzech przypadkach jako autor książek.
Pozostali (Jan i dwóch Krzysztofów) - w przytoczonym cytacie z "Wywodów szlachectwa w Polsce XIV - XVII w.". Przypis dotyczy rodu Prostyńskich, więc zapewne jest to jakiś kawałek ich "drzewa". Cytat w język łacińskim, dość długi (zajmuje prawie pół strony drobnym drukiem).

Książka jest ponownie dostępna u zakonnic, cena 100 zł (plus koszty wysyłki).

Adam
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dziękuję bardzo Panie Adamie za poświęcony mi czas i odpowiedź ; pozdrawiam -Julian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam ,według wskazówek Panie Adamie jest w książce pt.Wywód Szlachectwa .... o Sawickich ,wszystkie te imiona są wymienione w roku 1584 i 1585 , ci Sawiccy są z Sawic Ryskich z herbem Suchekownaty i tam Sawiccy jako stara szlachta świadkują inny
( Kosieradzkim i Prostyńskim ) w wywodzie szlacheckim ; pozdrawiam -Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”