Ustalenie tożsamości prababki-Gorąca Prośba o pomoc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mantua1

Sympatyk

Post autor: mantua1 »

Witam wszystkich.Otóż analizując moje drzewo genealogiczne natknąłem się na poważną przeszkodę.Mój dziadek Józef Gregulski urodzony w 1894 roku był synem Antoniego oraz Marianny zd Wójcik.O ile znalezienie aktów Antoniego nie stanowiło dla mnie problemu to tyle ustalenie pochodzenia Marianny jest niesamowicie trudne gdyż nie znam jej dokładnej daty narodzin a samych Marysiek Wójcik z okolic które badam jest ponad 50!Dlatego też bardzo proszę o pomoc.Posiadam 3 akty narodzin dzieci Antoniego i Marianny.Oto kolejno:
1889-Jan Gregulski:

http://imageshack.us/photo/my-images/71 ... ulski.png/

1891-Tomasz Gregulski:(prawa strona na dole-numer 92):

http://imageshack.us/photo/my-images/857/image1cm.png/

1907-Wiktoria Gregulska:

http://imageshack.us/photo/my-images/87/image11fl.jpg/

Zalezy mi na ustalenie daty narodzin Marianny oraz jej miejsca mieszkania lub nawet urodzenia jeśli jest to zawarte w tych aktach.Rozumiem że tłumaczenie tego wszystkiego jest trudne ale naprawdę bardzo zależy mi na zidetyfikowaniu Marianny.Każda wiadomość czy wskazówka będzie bardzo cenna.
Pozdrawiam
Marek
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Zdjęć nie można zbyt powiększyć, więc wszystko jest mało czytelne. Wydaje mi się, że na pierwszym zdjęciu Marianna ma 26 lat, na drugim 28, czyli urodziła się w 1863 r? Ale czy dobrze odczytałam? A jak jest na akcie urodzin Twojego dziadka? Wg tego "algorytmu" powinna wówczas mieć 31 lat.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
mantua1

Sympatyk

Według aktu urodzenia mojego dziadka Józefa-Marianna miała 30 lat-a był to rok 1894-jednakże na tym akcie również ojciec Józefa-Antoni miał 30 lat a wiadome mi jest że on urodził się w 1860 roku więc mamy tutaj do czynienia z zaokrągleniem wieku.Dlatego też boję się że i w aktach urodzeniach dzieci ten wiek jest zaokrąglony.Założywszy że urodziła się w 1863 roku czyli rodząc Wiktorię miała 44 lata??Zdaje sobie sprawę z małej czytelności zdjęć czy ktoś jednak mógłbym odczytać wiek Marianny w akcie urodzenia Wiktorii??Pozdrawiam serdecznie
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Witaj!
Wiecej informacji bedzie w akcie jej zgonu. I ten pewnie bedzie latwie odszukac - jak piszesz Marianna Wojcik powtarza sie czesto, ale Marianna Gregulska juz pewnie mniej. Na dane dotyczace wieku z aktu urodzen dzieci trzeba patrzec z pewnym przymrozeniem oka i brac je raczej jako wytyczna w jakim okresie szukac...
Powodzenia
Gosia
mantua1

Sympatyk

Witam.Niestety w tym jest kłopot-ani aktu zgonu ani aktu małżeństwa po prostu nie ma-szukałem w archiwach ale żadnej Marianny Gregulskiej nie było.Dlatego też mam nadzieje że jeśli ustalę datę narodzin Marianny uda mi się odnaleźć jej akt narodzin.Na razie najprawdopodobniejsza wersja głosi iż urodziła się w 1863 roku ale czekam aż z aktu Wiktorii nadejdzie ostateczne potwierdzenie.Dziękuje za odzew:)Pozdrawiam
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Witaj.
Możesz zamieścić zdjęcie lepszej jakości, bo to się nie powiększa? W tej sytuacji Twoja prośba zostanie bez odpowiedzi. Na moje oko mama Wiktorii ma 40 lat, a jej tato coś powyżej czterdziestki. Pełna dowolność w tej zgadywance :roll: .
Jeśli chcesz, prześlij mi to zdjęcie na moją pocztę. Adres podam Ci na priv.

Pozdrawiam serdecznie,
Basia :) .
mantua1

Sympatyk

Przesyłam mam nadzieje lepszą jakość zdjęcia aktu narodzin Wiktorii:
http://imageshack.us/photo/my-images/62/image1xh.png/
Wiktoria zajmuje akt na lewej stronie na górze.
Pozdrawiam
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Ja z tego nic nie mogę wykrzesać.

Ale mam do Ciebie propozycję: posłuchaj rad innych,siedzących dłużej w temacie.
Kolega o niku RoRo500 już Ci wyjaśnił o co chodzi http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 8947#88947.
Ja ze swej strony dodam, że dzieci mogły być zanoszone do kościoła już w dniu narodzin. Dlatego niemożliwe jest, by matka była tam również obecna. To tak na tzw. "chłopski rozum". Stawający oraz świadkowie czasem podawali dane przybliżone.
Tutaj potrzebny będzie akt ślubu. Wtedy będziesz mógł ruszyć dalej.

Powodzenia i cierpliwości,
życzy Basia :) .
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Witaj
Jesli spojrzysz do geneteki to znajdziesz 3! akty zgonu Marianny Gregulskiej, tzn. trzech roznych. Sa podane lata, z tym idziesz dalej, tzn. musisz dotrzec do tych metryk i skontrolowac, ktora moze byc twoja...
Gosia
mantua1

Sympatyk

Niestety to nie jest żaden z tych aktów.Moja prababka Marianna jeszcze w 1907 roku urodziła córkę-a ostatni akt zgonu Marianny Gregulskiej z 1905 dotyczy zgonu jej 9 letniej córki imenniczki.Pozdrawiam
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj Marku!
Mając tyle danych można sie tylko cieszyć, a nie narzekać.
1. W akcie chrztu Jana masz zapis, ze matka chrzestna była Barbara Wójcik - 99% pewności, że to babcia Jana czyli matka Marianny Wójcik.
2. W akcie Tomasza jest zapis, że zmarł w 1953 lub 59 i miejsce zgonu. (nieczytelne)
3. W akcie Wiktorii jest odpisek o zawciu zwiazku małżeńskiego - z kim i kiego!!
W 1861 r. w parafii Ociesęki slubuje Dionizy Wójcik z Katarzyną Gregulską - a może to rodzeństwo Twoich pradziadków?
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... 13sk&op=gt
należy sprawdzić te fakty.
Pozdrawiam - Ala
mantua1

Sympatyk

Dzień dobry pani Alu.
Muszę przyznać że pani wypowiedź zaintrygowała mnie-ale po kolei:
1.Choć brzmi to bardzo optymistycznie to skąd pani pewność że Barbara Wójcik to babka Jana??Równie dobrze mogła być to jakaś krewna Marianny-kuzynka,siostra lub ewentualnie bratowa.
2.Co do Tomasza to zmarł on faktycznie w 1959 na Śląsku w Tarnowskich Górach.
3.Wiktoria wyszła za Wojciecha Książka.
A co do małżeństwa Dionizego i Katarzyny to niestety Antoni Gregulski nie miał więcej sióstr niż Wiktorię.
Czekam na odpowiedź na pytania 1.
Pozdrawiam
Marek
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj ponownie!
Praktyka, praktyka - od 2005 r. zbieram materiały do drzewka swojego i swoich znajomych. Przejrzałam setki, a może dużo, dużo wiecej akt. Przesiedziałam kilka, no może kilkanaście miesięcy non-stop w archiwum państwowym i diecezjonalnym (archiwa są w moim mieście, a ja juz na wolnym). Te informacje i wiele innych ciekawostek dotyczących poszukiwań przodków usłyszałam od profesjonalnych genealogów, którzy przesiadują w naszych archiwach.
A wracając do Twojego Jana - był synem pierworodnym. Rodzicami chrzestnymi dzieci pierworodnych byli zawsze żyjący dziadkowie. Proszę, możesz na forum zapytać profesjonalisty.
Szkoda, że mieszkamy w tak odległych miastach, chetnie poszukałabym Ci w swoich archiwach Twoich przodków.
Jesli będziesz miał jakies trudniejsze pytania proszę napisz do mnie, zawsze słuzę pomocą.
Pozdrawiam serdecznie. Ala
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

mantua1 pisze:Dzień dobry pani Alu.
Muszę przyznać że pani wypowiedź zaintrygowała mnie-ale po kolei:
1.Choć brzmi to bardzo optymistycznie to skąd pani pewność że Barbara Wójcik to babka Jana??Równie dobrze mogła być to jakaś krewna Marianny-kuzynka,siostra lub ewentualnie bratowa.
2.Co do Tomasza to zmarł on faktycznie w 1959 na Śląsku w Tarnowskich Górach.
3.Wiktoria wyszła za Wojciecha Książka.
A co do małżeństwa Dionizego i Katarzyny to niestety Antoni Gregulski nie miał więcej sióstr niż Wiktorię.
Czekam na odpowiedź na pytania 1.
Pozdrawiam
Marek
No to sobie poczekasz.
Cierpliwości.
Basia :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

" Rodzicami chrzestnymi dzieci pierworodnych byli zawsze żyjący dziadkowie. "
Alu: Jeśli można - coś więcej na ten temat
kiedy? gdzie? w jakim środowisku? obrządku? dziadek z małżonką? "na krzyż" tj ojciec ojca z matką matki?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”