Kingsztein Tajemnicze Nazwisko

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

patrykczapski

Sympatyk

Kingsztein Tajemnicze Nazwisko

Post autor: patrykczapski »

Witam
Jakieś trzy dni temu poszedłem do swojej cioci (siostry babci ) chciałem z nią pogadać o genealogi o starych zdjęciach ale mniejsza o to .Pokazałem jej skrócony akt zgonu mojego pra pra dziadka gdzie w miejscu nazwiska był brak danych , ciocia się zastanowiła i powiedziała mi że jej mama (moja pra babka ) dzień przed śmiercią powiedziała jej że jej babka nazywała się Kingsztein choć nie wiem jak to się pisze i wgl . Jak to sprawdzić

Ps.Jego matka pochodziła z Litwy
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Machowska_Wanda »

Prawdopodobnie pisze się to nazwisko Kingstein ( po niemieckich kolonistach na Litwie?); na myheritage jest jedna rodzina o tym nazwisku (angielsko-języczna).
Pozdrawiam.
Wanda
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Machowska_Wanda »

Strona jest po niemiecku , polecam mimo to: www.ancestry.de i wpisz Kingstein . Pozdrawiam , Wanda.
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: RoRo500 »

Bez konkretnych danych nie da się odpowiedzieć na zadane pytanie. Gdzie się prapradziadek urodził? Kiedy? Jakiego był wyznania? Kiedy zmarł? Czy można zobaczyć wspomniany wypis z aktu zgonu?

W tej chwili nie jest nawet jasne o czyje nazwisko chodzi: prapradziadka, jego matki????

Prosze sprecyzowac pytanie, podać trochę więcej danych, a szanse na pomocną odpowiedź wzrosną.

Pozdrowienia,

Roman
patrykczapski

Sympatyk

Witam prosze o to odpis aktu zgonu mojego pra pra dziadka a chodzi o nazwisko jego matki

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c4f ... 3a5d3.html
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Władysław Stachowski urodził się w miasteczku Ugiany, obecnie Ugioniai na Litwie.
http://maps.google.com/maps?q=Ugioniai, ... 5&t=h&z=11

Słownik Geograficzny opisuje Ugiany: http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XII/748

Miejscowość ta należała do parafii Betygoła. Akty urodzenia z tej parafii znajdują się w archiwum w Wilnie (tak twierdzą koledzy z grupy dyskusyjnej LithuanianGenealogy). Trzeba do tego archiwum napisać i poprosić o kopie aktu urodzenia w którym będzie nazwisko panieńskie Ludwiki.

Pozdrawiam,

Roman
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Nazwisko nie tak tajemnicze.
Ksiazki adresowe:
1930 - wies Łopuszno, pow. Kielce, szewc - Kingsztein,
1928 - taki sam zapis,
1926/27 - Łopuszno, szewc Kingsztein J.
Wpisz nazwisko w te wyszukiwarke:
http://www.genealogyindexer.org/

Pozdrawiam
Grazyna
patrykczapski

Sympatyk

Witam czy mógłbym prosić o podanie strony internetowej Archiwum państowego na Litwie ?
Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: kaphis »

Witam

Pozwole sobie cos dopisac. W aktach skroconych czy to zgonu czy urodzin nie wpisuja nazwiska panienskiego matki danej osoby. Byc moze w odpisie zupelnym pojawi sie prawidlowe nazwisko bo jak narazie to szukanie troche w ciemno bo pamiec ludzka moze byc zawodna. Zamiast odpisu zupelnego proponuje zwrocic sie o kserokopie aktu z ksiegi zgonow a przy okazji uzyskac mozesz inne informacje jakich w odpisach zazwyczaj nie podaja.

Marek
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Witam czy mógłbym prosić o podanie strony internetowej Archiwum państowego na Litwie ?
Z góry dziękuje
http://www.archyvai.lt/archyvai/changeS ... &pathId=59
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Panie Marku,
w aktach zgonu i w aktach urodzenia wpisuje się nazwisko rodowe matki. Był oczywiście okres kiedy w księdze zgonów nie wymagano nazwiska panieńskiego matki, ale uzależnione to było od rubryk w księdze. Wymagano tylko nazwisk np. w przypadku pradziadka Patryka było by to: Franciszek Stachowski i Ludwika Stachowska. Na odpisie aktu zgonu przy nazwisku panieńskim wpisane jest brak danych. Wnioskuję, że nazwisko panieńskie matki było wtedy wymagane, ale osoba zgłaszająca zgon nie znała go.
Jeżeli chodzi o akty urodzenia nazwiska rodowego matki nie wpisuje się tylko na tzw. odpisie skróconym aktu urodzenia na druku międzynarodowym. W zwykłych odpisach aktu urodzenia (skróconych i zupełnych) jest wpisywane.
Pozdrawiam
Dominik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”