Szaładzińscy, Unisław
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Szaładzińscy, Unisław
Szukam informacji na temat rodziny Szaładzińskich mieszkających w 2 poł. 19 w. w miejscowości Gołoty k. Unisławia (okolice Bydgoszczy).
za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Grzegorz Szaładziński
za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Grzegorz Szaładziński
Grzegorzu.
Chyba o ty pisałem i chyba na WTG Gniazdo.Ale nic to.
-Marianna Szaładzińska , ur.1834 w Bydgoskiem, zamężna z Jan Śmigielski , ur.1820 w Bydgoskiem, dzieci :
1. Jan , ur.2.02.1858 Poręby, Radziki Duże
2. Franciszka , ur.maj 1871 Unisław.
Dodam,że Marianna Szaładzińska była drugą żoną Jana Śmigielskiego.
I to wszystko.
Chyba o ty pisałem i chyba na WTG Gniazdo.Ale nic to.
-Marianna Szaładzińska , ur.1834 w Bydgoskiem, zamężna z Jan Śmigielski , ur.1820 w Bydgoskiem, dzieci :
1. Jan , ur.2.02.1858 Poręby, Radziki Duże
2. Franciszka , ur.maj 1871 Unisław.
Dodam,że Marianna Szaładzińska była drugą żoną Jana Śmigielskiego.
I to wszystko.
Tadeusz
Udało mi się ustalić, że w okolicach Unisławia mieszkały 3 rodziny Szaładzińskich. Mnie najbardziej interesuje ta mieszkająca w Gołotach. Tam w 1866 r. urodził się mój pradziadek Antoni, który miał braci Józefa i Macieja. Ich rodzicami byli Marcin i Katarzyna. Ciekawe w jaki sposób Marianna była spokrewniona z Marcinem. Jak widać apetyt (na wiedzę) rośnie w miarę jedzenia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dodam jeszcze, że Antoni Szaładziński z żoną Katarzyną (panieńskie nazwisko Woluszewska) przenieśli się w późniejszych latach do miejscowości Słomowo (gm. Łubianka), gdzie mieszkali do 1932 r. do śmierci Antoniego. Ich dzieci, a było ich 10 zamieszkali w Bydgoszczy i w Toruniu. Katarzyna po śmierci męża przeprowadziła się do jednej z córek do Bydgoszczy,tam zmarła (prawdopodbnie w latach 40-tych) i została pochowana na bydgoskim cmentarzu przy ul. Kossaka. Może ktoś zna więcej szczegółów na ich temat?
Szaładzinscy?
Szkoda, że nikt więcej nie spotkał się z tym nazwiskiem. Nie chce mi się jednak wierzyć, że rodzina po 10-osobowym rodzeństwie nie istnieje.
- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 7 times