Polscy archeolodzy zlokalizowali tzw. pole śmierci w miejscowości Ostrówki koło Lubomla na Ukrainie, gdzie w 1943 roku z rąk Ukraińców zginęło ponad 1000 Polaków - poinformował dzisiaj w Kijowie sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa Andrzej Kunert.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/zlokali ... omosc.html
Ostrówki k/Lubomla(Wołyń)- zbrodnia UPA
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Sawicki_Julian

Witam , było przed laty w TV jak badacze ( lekarze) zastanawiali się skąd w czaszce zamordowanych Polaków na Ukrainie wzięły się dwa kamienie wielkości małego ziemniaka i doszli do wniosku ze tylko można je wepchnąć przez oczy . I pomyśleć za co tak byli mordowani żywcem ludzie i czy taki oprawca miął cokolwiek sumienia , nawet zwierzęta tak się nie znęcają ,jak okrutny może być człowiek ,chyba takiej metody zabijania nie było nigdzie na świecie - Julian
Podejrzewam, że jeszcze nie jedna mogiła na Ukrainie nie jest odnaleziona. Cała ta ziemia jest przesiąknięta polską krwią. Dla mnie samej zagadkowa jest postać męża mojej babci, nie jako osnuta tajemnicą????? W domu nie mówiło się nigdy na jego temat a losy jego są mi nie znane oczywiście do tej pory. Babcia mówiła tylko, że nie żyje - chyba. Ślad urwał się w roku 1939 (oczywiście Wołyń).
Pozdrawiam Mirka
Pozdrawiam Mirka
-
Sawicki_Julian

Wiadomo ze zmarłym już nie pomożemy ,ale czy Polacy przewodząc w Unii mogą pomóc Ukrainie dołączyć do nowej i cywilizowanej Europy bez granic gdzie są wszyscy prawie równi . Bez wojny mogło by się pomóc tam mieszkającym Polakom którzy mogliby np. odmawiać Zdrowaś Mario po Polsku . Jest wiele książek na tematy ludobójstwa na Ukrainie gdzie sąsiad zabijał sąsiada bo nie chodził do cerkwi tylko do kościoła , a podjudzał do tego ksiądz z cerkwi czyli Pop . Zastanawiające to czyżby wiara prawosławna ma inne przykazania gdzie wolno zabijać bliźniego i innego Boga .Czy stoi ponad naszą katolicka wiarą , bo nawet naszego papieża JP II który wszędzie był i wszystkie religie łączył tylko w Moskwie nie był bo nie zaprosił l go tamtejszy Patriarcha .Według opisu powstawania Rosji to wydaje mi się że Rosja posługuje się alfabetem i językiem Bułgarskim ,także i religie od nich przejęli i trzy razy Rosja była chrzczona , na prawosławie , katolików i znowu prawosławie , tam powinno być mnóstwo świętych a nie ... Pozdrawiam - Julian