Ostrówki k/Lubomla(Wołyń)- zbrodnia UPA

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Polscy archeolodzy zlokalizowali tzw. pole śmierci w miejscowości Ostrówki koło Lubomla na Ukrainie, gdzie w 1943 roku z rąk Ukraińców zginęło ponad 1000 Polaków - poinformował dzisiaj w Kijowie sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa Andrzej Kunert.

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/zlokali ... omosc.html
Tadeusz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , było przed laty w TV jak badacze ( lekarze) zastanawiali się skąd w czaszce zamordowanych Polaków na Ukrainie wzięły się dwa kamienie wielkości małego ziemniaka i doszli do wniosku ze tylko można je wepchnąć przez oczy . I pomyśleć za co tak byli mordowani żywcem ludzie i czy taki oprawca miął cokolwiek sumienia , nawet zwierzęta tak się nie znęcają ,jak okrutny może być człowiek ,chyba takiej metody zabijania nie było nigdzie na świecie - Julian
migacz

Sympatyk

Post autor: migacz »

Podejrzewam, że jeszcze nie jedna mogiła na Ukrainie nie jest odnaleziona. Cała ta ziemia jest przesiąknięta polską krwią. Dla mnie samej zagadkowa jest postać męża mojej babci, nie jako osnuta tajemnicą????? W domu nie mówiło się nigdy na jego temat a losy jego są mi nie znane oczywiście do tej pory. Babcia mówiła tylko, że nie żyje - chyba. Ślad urwał się w roku 1939 (oczywiście Wołyń).
Pozdrawiam Mirka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Wiadomo ze zmarłym już nie pomożemy ,ale czy Polacy przewodząc w Unii mogą pomóc Ukrainie dołączyć do nowej i cywilizowanej Europy bez granic gdzie są wszyscy prawie równi . Bez wojny mogło by się pomóc tam mieszkającym Polakom którzy mogliby np. odmawiać Zdrowaś Mario po Polsku . Jest wiele książek na tematy ludobójstwa na Ukrainie gdzie sąsiad zabijał sąsiada bo nie chodził do cerkwi tylko do kościoła , a podjudzał do tego ksiądz z cerkwi czyli Pop . Zastanawiające to czyżby wiara prawosławna ma inne przykazania gdzie wolno zabijać bliźniego i innego Boga .Czy stoi ponad naszą katolicka wiarą , bo nawet naszego papieża JP II który wszędzie był i wszystkie religie łączył tylko w Moskwie nie był bo nie zaprosił l go tamtejszy Patriarcha .Według opisu powstawania Rosji to wydaje mi się że Rosja posługuje się alfabetem i językiem Bułgarskim ,także i religie od nich przejęli i trzy razy Rosja była chrzczona , na prawosławie , katolików i znowu prawosławie , tam powinno być mnóstwo świętych a nie ... Pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”