Kto jest na zdjęciu?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Kto jest na zdjęciu?
Witam
Poszukuje informacji o tym zdjęciu. Widać,że zostało zrobione w Krakowie. Może ktoś wie kiedy i kto na nim jest.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d2 ... f5328.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c3 ... a4d86.html
pozdrawiam, Dorota
Poszukuje informacji o tym zdjęciu. Widać,że zostało zrobione w Krakowie. Może ktoś wie kiedy i kto na nim jest.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d2 ... f5328.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c3 ... a4d86.html
pozdrawiam, Dorota
-
Sawicki_Julian

Kto jest na zdjęciu?
Witam , podobne nagranie jest obecnie w necie ; Marszałek Rydz Śmigły w Krakowie w 1939 r. , nie wiem czy jest na tym zdjęciu Marszałek , ale czapki z dużym daszkiem rogatywki i kształty kołnierzy u mundurów z odznaczeniami i sznurami są takie same ,czyli wojsko polskie przed II wojną na tym zdjęciu jest ,ale są znawcy co określą to dokładnie na pewno . Może nawet jest tam mój kuzyn Witold Sawicki ,wtedy był dyrektorem szkoły wojskowej w Grudziądzu w stopniu chyba majora i mam podobne jego zdjęcie ; pozdrawiam - Julian
Kto jest na zdjęciu?
Do Centralnej Szkole Kawalerii w Grudziądzu odkomenderowany był w pierwszym półroczy 1921 r. na kurs oficerski mój stryj, porucznik Jan Kwiatkowski III. Kurs ukończył z wynikiem pozytywnym.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
-
Zawadzki_Wojciech

Kto jest na zdjęciu?
Witam,
Oficerowie Policji Państwowej z Komendantem Głównym, gen. Kordianem Zamorsklm (zob. google) na czele, czyli po środku:)
Kiedy? - w l. 1935-1939.
Więcej proszę szukać na stronach historii PP i ew. Wawelu.
Pozdrawiam
WZ
Oficerowie Policji Państwowej z Komendantem Głównym, gen. Kordianem Zamorsklm (zob. google) na czele, czyli po środku:)
Kiedy? - w l. 1935-1939.
Więcej proszę szukać na stronach historii PP i ew. Wawelu.
Pozdrawiam
WZ
- Szczerbiński

Kto jest na zdjęciu?
Witam Panie Wojciechu!
Taka jest różnica między tymi, którzy 'piszą co wiedzą' a 'wiedzą co piszą' - nieprawdaż?
Pozdrawiam serdecznie. Jerzy
PS. Odnośnie powiedzenia: 'Mi się wydaji' to był tylko jeden dobry facet, któremu to się sprawdzało, a mianowicie śp. trener Kazimierz Górski
Taka jest różnica między tymi, którzy 'piszą co wiedzą' a 'wiedzą co piszą' - nieprawdaż?
PS. Odnośnie powiedzenia: 'Mi się wydaji' to był tylko jeden dobry facet, któremu to się sprawdzało, a mianowicie śp. trener Kazimierz Górski
-
Sawicki_Julian

Kto jest na zdjęciu?
A wiec wyjaśniło się kto na zdjęciu jest , Pan Wojciech widać że zna się w temacie , trzeba przyznać tak na chłopski rozum to żaden żołnierz i oficer nie zdejmuje do zdjęcia czapki , a policja może . A co do szkoły w Grudziądzu to w gazecie z 1 września w roku 2000 chyba Rzeszowskiej jest życiorys z okazji nadania szkole w Opaleniskach koło Łancuta im Generała Brygady Witolda Nowiny Sawickiego i to napisze w skrócie ; po zdaniu matury w 1915 r. w Jarosławiu Witold Sawicki syn Henryka wstępuje na ochotnika do Legionów i przyjmuje pseudonim Nowina z racji herbu rodowego , bierze udział w bitwie pod Rokitną ,internowany ucieka ze Szczypiorni , wstępuje do Wojska Polskiego i zostaje dowódcą szwadronu w 2 pułku Szwoleżerów Rokitnickich i z nimi w 1920 roku broni Ojczyzny przed Bolszewikami . Po I wojnie kończy Szkolę Wojenną i po awansie na podpułkownika zostaje Dyrektorem Centrum Wyszkolenia Kawalerii w Grudziądzu . We wrześnie 1939 r. walczy u boku Gen. Klebergą , po kapitulacji przedostaje się na Węgry ,potem do Francji i po jej upadku do Anglii . W Anglii Wódz Naczelny wysyła go na niszczycielu Garland do Archangielska do pomocy Gen. Andersowi . Po wyjściu Armii Polskiej z Rosji wstępuje do niej i zostaje dowódcą 6 Brygady Strzelców Lwowskich ,walczy pod Monte Cassino wraz z Polakami , potem walki w Anakonie i Bolonii ,ma kilka Krzyży Walecznych ,jeden z I wojny ,a w lipcu 1944 r. srebrny Krzyż Virtuti Militari i podziękowania od królowej Anglii ,prezydenta Hary Trumana i inne. Mieszkał na stale w Londynie , daleko od żony Barbary Kościesza Kołakowskiej i córki Zofii które mieszkały w Polsce . W roku 1964 od Prezydenta RP na uchodźstwie dostał nominacje na Generały Brygady , zmarł w Londynie w 12 stycznia 1979 r. był tylko raz w Polsce po wojnie w 1962 r. . Można dodać że jego matka Helena z Michalików gorąco się modliła o powrót z wojny i syn Witolda i dzięki Bogu wrócił syn nawet z dwóch wojen tylko do Polski na stałe już w ....... Urnie , pochowany na Powązkach . Pozdrawiam - Julian
- Szczerbiński

Kto jest na zdjęciu?
Witam Panie Julianie!
Z całym szacunkiem dla Pana i Pana Przodków, nikt nie podważa tego co Pan wie o swoich przodkach ani o ich zasługach. Można tylko Panu pogratulować. Tu chodzi o co innego. Chodzi o mylne rozpoznanie uczestników (grupy uczestników ) na zdjęciu.
Nie można pisać czegoś w sposób zdecydowany, czego nie jest się pewnym do końca, bo potem leci już dalej 'fałszywy łańcuszek' ...
Pozdrawiam. Jerzy
Z całym szacunkiem dla Pana i Pana Przodków, nikt nie podważa tego co Pan wie o swoich przodkach ani o ich zasługach. Można tylko Panu pogratulować. Tu chodzi o co innego. Chodzi o mylne rozpoznanie uczestników (grupy uczestników ) na zdjęciu.
Nie można pisać czegoś w sposób zdecydowany, czego nie jest się pewnym do końca, bo potem leci już dalej 'fałszywy łańcuszek' ...
Pozdrawiam. Jerzy
-
Sawicki_Julian

Kto jest na zdjęciu?
Witam Panie Jerzy ,tu ma Pan racje nawet dwa razy ,użyłem metody macajewa , pomyłka i złe zrozumienie , ale to nie metryka i mi ujdzie na sucho myślę , na przyszłość zanim się użyje klawiatury trzeba wolniej poczytać nawet dwa razy , a nawet ustąpić znawcą genealogii ; pozdrawiam - Julian
- Szczerbiński

Kto jest na zdjęciu?
Panie Julianie!
Nie uważam siebie za znawcę genealogii, prędzej za amatora, którego interesuje pewien dział genealogii związany herbarzami i heraldyką. Mam sporą nowoczesną, prywatną bazę na ten temat, nad którą pracuję już od wielu lat. Może gdy starczy życia, na jej ukończenie, to kiedyś ją upowszechnię ...
Staram się jedynie dużo czytać i do tego również innych namawiam. Natomiast za nieźle zorientowanego w zakresie wojskowości, uważam Pana Wojciecha Zawadzkiego, który (jak zauważyłem) niejednokrotnie już trafnie pomagał forumowiczom. A wracając do poruszanej sprawy. Uważam, że puszczenie w obieg 'fałszywego łańcuszka informacyjnego' jest trudne potem do odkręcenia i wyprostowania. Szczególnie w genealogii. Czasami lepiej jest napisać 'moim zdaniem', lub 'wydaje mi się' i nie przesądzać sprawy, jeśli się nie ma całkowitej pewności. Warto również podawać źródło własnej informacji. Pozdrawiam. Jerzy
Nie uważam siebie za znawcę genealogii, prędzej za amatora, którego interesuje pewien dział genealogii związany herbarzami i heraldyką. Mam sporą nowoczesną, prywatną bazę na ten temat, nad którą pracuję już od wielu lat. Może gdy starczy życia, na jej ukończenie, to kiedyś ją upowszechnię ...
Staram się jedynie dużo czytać i do tego również innych namawiam. Natomiast za nieźle zorientowanego w zakresie wojskowości, uważam Pana Wojciecha Zawadzkiego, który (jak zauważyłem) niejednokrotnie już trafnie pomagał forumowiczom. A wracając do poruszanej sprawy. Uważam, że puszczenie w obieg 'fałszywego łańcuszka informacyjnego' jest trudne potem do odkręcenia i wyprostowania. Szczególnie w genealogii. Czasami lepiej jest napisać 'moim zdaniem', lub 'wydaje mi się' i nie przesądzać sprawy, jeśli się nie ma całkowitej pewności. Warto również podawać źródło własnej informacji. Pozdrawiam. Jerzy
-
Sawicki_Julian

Kto jest na zdjęciu?
Witam Panie Jerzy , ja starałem się coś podpowiedzieć jak umiałem , tak jak wszyscy , ale Pani Dorota nawet nie zagląda co dalej z tym zdjęciem i wychodzi że nie potrzebnie się człowiek wychla . A co do szkoły w Grudziądzu to nawiązałem do wypowiedzi powyżej Pani Danuty i chciałem podać to co wyczytałem w gazecie z tamtych lat . Druga sprawa to jak już pisałem że to co tu piszemy jest na Wikipedii , a tam zbierają wiadomości o Witoldzie Eugeniuszu Nowina Sawickim z pewnych źródeł , gazeta do której te wiadomości podawała córka Zofia tego właśnie Witolda Sawickiego są jak najbardziej wiarygodnym źródłem , czyli ja miałem w tym swój cel by ta notatka była uzupełniana o którą długo zabiegam . Myślę ze warto się narażać za stryjka i dzięki takiej postawie i poświęceniu wszystkich Polaków walczących za Ojczyznę dzisiaj piszemy sobie co chcemy i po Polsku - pozdrawiam - Julian
Kto jest na zdjęciu?
Witam i bardzo dziękuję za odpowiedz.Nie codziennie wchodzę do internetu, wiec prosze się nie denerwować, że odpowiadam dopiero teraz. Do Policji Państwowej w Toruniu należał przez kilka lat mój pradziadek( nie znalazłam go na zdjęciu), więc pewnie dlatego w naszej rodzinie znalazło sie to zdjęcie.
pozdrawiam, Dorota
pozdrawiam, Dorota
Kto jest na zdjęciu?
Po drugiej stronie gen. Zamorskiego, kolo drugiej z pań siedzi być może gen. Michał Karaszewicz - Tokarzewski. W każdym razie ktoś bardzo do niego podobny. Sprawdźcie sami, także w Google.
Mam pytanie do właścicielki. Czy na odwrotnej stronie zdjęcia są jakiekolwiek zapisy, daty?
jotzet
Mam pytanie do właścicielki. Czy na odwrotnej stronie zdjęcia są jakiekolwiek zapisy, daty?
jotzet
-
Zawadzki_Wojciech

Kto jest na zdjęciu?
Witam,
zdjęcie naklejone jest na ozdobny papier- ramkę, której nie próbowałam odklejać bo by sie zniszczyło. Na odwrocie całości nie ma żadnych informacji
Dorota
zdjęcie naklejone jest na ozdobny papier- ramkę, której nie próbowałam odklejać bo by sie zniszczyło. Na odwrocie całości nie ma żadnych informacji
Dorota
- e_karczmarczyk

Kto jest na zdjeciu - kolejna zagadka
Witam.
Znów mam do porównania zdjęcia, chciałabym wiedzieć, kim jest jeden pan.
A możliwości mam dwie:
http://geneela.blox.pl/2012/03/CZY-TO-J ... CENTY.html
Jakieś sugestie?
Znów mam do porównania zdjęcia, chciałabym wiedzieć, kim jest jeden pan.
A możliwości mam dwie:
http://geneela.blox.pl/2012/03/CZY-TO-J ... CENTY.html
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina