Przewodnik cmentarny Krakowa, Podgórza i Zwierzyńca
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Artur_Andrzej

Witam Wszystkich,
Mam dostęp do : Przewodnik po cmentarzach / rzeczowo spisany przez St. Cyrankiewicza
Na s. tyt. napis : cmentarze Krakowa, Podgórza, Zwierzyńca, spisane po dzień 25/6 1908.
Z kościołów krakowskich są opisane z przewodn. epigramy, nagrobki, groby i tablice pamiatkowe.
Pozdrawiam
Artur S.
Mam dostęp do : Przewodnik po cmentarzach / rzeczowo spisany przez St. Cyrankiewicza
Na s. tyt. napis : cmentarze Krakowa, Podgórza, Zwierzyńca, spisane po dzień 25/6 1908.
Z kościołów krakowskich są opisane z przewodn. epigramy, nagrobki, groby i tablice pamiatkowe.
Pozdrawiam
Artur S.
-
Artur_Andrzej

Witaj Jacku,
Nazwisko Zadęcki występuje w "Przewodniku" pod dwiema postaciami : Zadęcki oraz Zadencki.
Zadencka Maria zm. 1892
Zadencki Józio l.6
Zadęckich grób N. a.
Zadęcki ks. Franciszek ur. 1857 zm. 1902
Zadęcka Maria ur. 1838 zm. 1904 N. a. wiecz. 71
Pisałem tak jak podane jest w książce. Co oznacza skrót N.a. oraz wiecz. 71 nie wiem. N zapewne pochodzi od nagrobka.
Ponadto jest jeszcze jedna ciekawa informacja. Otóż, jak zapisał Autor "Przewodnika" : przewodniczącym w komitecie administracyjnym cmentarza był każdorazowo miejscowy proboszcz oraz trzech członków wybieranych przez radę miejską. W r. 1908 w gronie tym był Józef Zadęcki
Pozdrawiam
Artur
Nazwisko Zadęcki występuje w "Przewodniku" pod dwiema postaciami : Zadęcki oraz Zadencki.
Zadencka Maria zm. 1892
Zadencki Józio l.6
Zadęckich grób N. a.
Zadęcki ks. Franciszek ur. 1857 zm. 1902
Zadęcka Maria ur. 1838 zm. 1904 N. a. wiecz. 71
Pisałem tak jak podane jest w książce. Co oznacza skrót N.a. oraz wiecz. 71 nie wiem. N zapewne pochodzi od nagrobka.
Ponadto jest jeszcze jedna ciekawa informacja. Otóż, jak zapisał Autor "Przewodnika" : przewodniczącym w komitecie administracyjnym cmentarza był każdorazowo miejscowy proboszcz oraz trzech członków wybieranych przez radę miejską. W r. 1908 w gronie tym był Józef Zadęcki
Pozdrawiam
Artur
Dzień dobry!
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie nazwisk : Antoni Latko i Piotr Tylko? Niestety, nie wiem,na którym cmentarzu zostali pochowani, ale chyba na Rakowickim.
Serdecznie pozdrawiam
Barbara
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie nazwisk : Antoni Latko i Piotr Tylko? Niestety, nie wiem,na którym cmentarzu zostali pochowani, ale chyba na Rakowickim.
Serdecznie pozdrawiam
Barbara
- t.dzwonkowski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Proszę wejść na stronę Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego. Jest tam dostępna wspomniana książka Cyrankiewicza.: http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... k1908.djvu. Należy tylko wcześniej zainstalować przegladarkę DJVU.
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
Pozdrawiam Tadeusz Dzwonkowski
-
Artur_Andrzej

Witaj Barbaro,
Oto cały link. Powinien odesłać Cię do książki
http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... k1908.djvu
Jeśli nie będzie działać daj znać. Po niedzieli postaram się sięgnąć do wersji drukowanej.
Pozdrawiam
Artur.
Oto cały link. Powinien odesłać Cię do książki
http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... k1908.djvu
Jeśli nie będzie działać daj znać. Po niedzieli postaram się sięgnąć do wersji drukowanej.
Pozdrawiam
Artur.
Serdecznie dziękuję - tym razem strona działa!
Pozdrawiam
Barbara
Pozdrawiam
Barbara
Dzień dobry. Proszę o pomoc. Poszukuję grobów osób pochowanych na cmentarzu Podgórza o nazwiskach: Ludwik Kawecki, grób rodzinny Pogorzelskich (Wiktor Pogorzelski, Kazimiera Pogorzelska ....). Pozdrawiam
Anna
Anna
- Marek.Podolski

W spisie tym odnalazłem sporo nazwisk z cmentarza Rakowice Grabiański, Majewski, Malinowski, Kornberger. Próżno ich szukać w teraźniejszym spisie wyszukiwarki internetowej tegoż cmentarza.
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek