Akt urodzenia pra...babki

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

dede43

Sympatyk

Akt urodzenia pra...babki

Post autor: dede43 »

T:"akt urodzenia pra...babki"

Dostałam z AP w Lublinie akt urodzenia moje pra...babki Agnieszki Anny Szabrańskiej, urodzonej w 1812 z matki osiemnastoletniej Franciszki Szabrańskiej, zamieszkałej przy ojcu. Zgłaszającym jest Jacek Szabrański. Wg spisu ludności w 1789 r. w parafii Ulan Jacek był ojcem szóstki dzieci w wieku lat od 14 do 2. Czy jest możliwe, że jest również ojcem Franciszki?. (Urodziła się pewnie w 1794 r., czyli już po spisie, a Jacek miałby wówczas niewiele ponad 40 lat). Czy wynika to z tego dokumentu? Proszę o przejrzenie się metryce i o jakieś pomysły i stanowiska.
http://i52.tinypic.com/r9hmx3.jpg
http://i52.tinypic.com/11ql0gi.jpg
Dokumenty z parafii Ulan w AP Lublin kończą się na roku 1810.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
dpawlak

Nieaktywny

akt urodzenia pra...babki

Post autor: dpawlak »

Żadnych informacji o małżonku, młody wiek matki i podeszły Jacka oraz informacja, że mieszkała przy ojcu.
To sugeruje mi raczej, że Jacek był ojcem Franciszki.
Zgłaszającym powinien być mężczyzna (wyjątkowo akuszerki) z reguły mąż ale jeśli go nie było.
Początek XIX wieku to niestety nie moja bajka ale w aktach późniejszych,
jeśli dziecko było nieślubne oprócz danych matki podawano dane jej ojca.
Ponadto dziwne trochę, że o ile Szabrańscy (Jacek i Franciszka) wymieniani są jako urodzeni,
to pozostali świadkowie to jedynie rolnicy Paweł i Antoni Gayda, co wzmacnia w moich oczach tezę o dziecku nieślubnym.
To jednak tylko moje teorie przy których nie będę się upierał.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
dede43

Sympatyk

Witaj Darku. Szabrańscy w parafii Ulan to byli ktoś.Jacek był dziedzicem Zarzecza, inni Szabrańscy mieli majątki w okolicznych wsiach. Spokrewnieni z Łubkowskimi i Karwowskimi praktycznie "rządzili" okolicą na przełomie wieku.
To nie znaczy, że Franciszka się nie "zapomniała". Była pewnie młoda i rozpieszczona. Jeśli jej ojcem był na pewno Jacek, to była jego siódmym, może najmłodszym dzieckiem, a różnica między jego najstarszym synem Leonardem, a Franciszka wynosiła aż 19 lat.
Chciałabym wierzyć, że Jacek Szabrański to ojciec Franciszki, bo byłabym jedno pokolenie "do przodu" Niestety nie jestem tego w stanie sprawdzić. Ulan w AP Lublin kończy się na 1810 r, u mormonów są tylko wyznania greko-katolickie. Trzeba by do parafii......
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a poza ASC nic nie ma?
jak byli kimś to może testament zostawił?
księgi meldunkowe i podobne - nic?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dede43

Sympatyk

Nie mam pojęcia Włodku. Akt urodzenia dostałam dzisiaj. Przeczytałam i napisałam na forum.
O Szabrańskich wyczytałam wszystko co co wiem tylko w " Ulan, Dziejach parafii i wsi do niej należących" opracowanie pana dr K. Czubaszka i na jego stronie internetowej http://www.parafia-ulan.republika.pl/. Nigdzie indziej, poza metrykami w AP Lublin nie szukałam. Ale zaznaczam - to diecezja siedlecka ze znanymi wszystkim obwarowaniami.
Jednak wiem jeszcze jedno - Anna Wrońska, córka Agnieszki z Szabrańskich(tej od metryki), wnuczka Franciszki - w 1859 w dniu swojego ślubu mieszkała przy matce Zarzeczu. Potem już do Zarzecza mieszkać nigdy nie wróciła. Zresztą jej matka zmarła w 1866 r. w Zarzeczu, ojciec też tam, ale wcześniej w 1855 r,
Ostatnio zmieniony śr 06 lip 2011, 21:16 przez dede43, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia
Danuta
dpawlak

Nieaktywny

Skoro Szabańscy byli tacy ważni, to oprócz tego co podał Włodek,
czy nabyłaś już Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... z+szlachty
myślę, że twoim przypadku warto.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale co ma diecezja do testamentu?:)
i tak polecałbym jak najbardziej pierwotne źródła
a kontakt z autorem strony - obowiązkowy!:)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

zaraz moment
Jacek był dziedzicem i wiesz czego
zbył go przed śmiercią? zmarł kiedy? po 1810?
jeśli nie sprzedał przed śmiecią -to w dokumentach "własnościowych" nieruchomości - jest spora szansa, że wszystko jak na dłoni dostaniesz
nawet nie odwołanie do aktu a sam akt jako załącznik do księgi/ wpisu
a dzieci raczej wymienił

eee..jest bardzo przyzwoicie:)
dpawlak

Nieaktywny

Skoro w 1812 zgłaszał urodzenie dziecka to na pewno przed tym rokiem nie zmarł ;)
Ach, żeby tak chłopów można było znaleźć po dokumentach "własnościowych",
chciałbym mieć takie problemy, zamiast swoich.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

kopii się nie przyjrzałem -za mała oceniłem i zamknąłem:)
a zasugerowałem się ustaleniem czy ten zgłaszający Jacek to ten skądinąd znany
ale skoro w tekście że to ten sam, to zmarło mu się "pod kodeksem" (?) i jego regulacjami i raczej wole ostatnią zostawił
a jak nie zostawił to w dokumentach własnościowych coś np o zabezpieczeniu spłaty pozostałych dzieci ..
nawet jak Frnaciszka nie była współwłaścicielką...
czyli - jeśli po 1810 i są akty zgonu
to jeśli wszyscy niezmarli z szóstki byliby wymienieni a Franciszka nie...
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale że nikt się nie przyznał...
może dopiero po śmierci dziadka Agnieszki ojciec mógł..
dopiski od kiedy były obowiązkowe?
zresztą mogły być, ale nie zrobili - tak jak w ostatnio przeglądanym
wtóropis z warszawskiego Jana - nie ma dopsiku o uznaniu
pierwopis ma

ja bym jescze nie stawiał kropki nad "i" tj na nieznaństwem ojca Agnieszki
dede43

Sympatyk

Kontakt z autorem strony dziś nawiązałam ponownie, bo w swoim czasie obiecałam przekazać "swoje odkrycia". Kiedy zmarł Jacek - niestety nie wiem. O jego ewentualnych powiązania rodzinnych i w ogóle o Franciszce dowiedziałam się dzisiaj. Za dużo było Szabrańskich w spisie ludności z 1789 r, by się "przymierzać " swoją Agnieszkę Annę z Szabrańskich Wrońska, który to ewentualnie pra.....dziadek. A przez myśl mi nie przeszło, że może być nieślubna.
To urywek ze spisu ludności 1859:
wieś Zarzecz
Panowie y Panie / Dzieci ich / Służący y służące:
- Wielmożny Tomasz Sobolewski, łowczy parnawski, wdowiec; Kajetan Zaliwski, kawaler; Jan Szabrański, wdowiec / Mateusz, syn, lat 15 maiący / Franciszka Pulikowska; Paweł y Anastazya Gaydowie; Zofia Gaydzianka; Bartek Dombrowiak.
- Polikarp y Teodora Sobolewscy / - / Dyonizy y Magdalena Mazurowie; Piotr Grzywacz; Franciszek, parobek; Maciey, pastuch; Petronela, dziewka; Maryanna, córka Deonizego, lat 3.
- Jacek y Magdalena Szabrańscy, cześnikowie ze czerwonogrodzcy / Leonard, lat 14; drugi syn, Józef, lat 9; Domicella, córka, l. 12; Maryanna, córka, l. 4; Aleksandra, l. 4; Antonina, l. 2 / Kazimierz Zdanowski, dyrektor; Orszula Rozwadowska; Katarzyna Mazurówna; Marianna, sierota, dziewczyna, l. 11; Wojciech Przybysz, parobek; Wojciech Gayda, pastuch.
- Jan Karol Szabrański, cześnikowicz czerwonogrodzki / - / Maryanna Wysiekirska; Małgorzata Jaczewska, wdowa; Joanna Jaczewska, córka iey, lat 16; druga córka, Petronella, ma lat 10; Wawrzyniec, syn, lat 6; Jakób, syn, lat 4; Grzegorz y Agnieszka Gronczakowie, komornicy; Tomasz, syn ich; Jan Mazurek, lat maiący 19, parobek.
- Józef y Rozalia Kłąkowscy-Siborowie; Antoni y Łucya Smogorzewscy, rodzice / Katarzyna, lat maiąca 4; Marianna, maiąca niedziel 16.
Gospodarze / Dzieci ich / Czeladź - nie będe wymieniać
a były jeszcze 2 wsie w okolicy z Szabrańskimi (Bedlin i Kłębowo).

A tak w ogóle, gdzie powinnam szukać ewentualnego testamentu Jacka?
Pewnie był, bo reszta ziemi została sprzedana zdaje sie dopiero w 1868 r.
Pozdrowienia
Danuta
dpawlak

Nieaktywny

Ja takiej kropki nie stawiam. Po prostu z tego dokumentu nie wynika, kto mógłby być ojcem.
Czasy niespokojne Napoleon szalał po Europie niedawno skończyła się wojna między Księstwem Warszawskim a Austrią.
Szykowała się wojna z Rosją, kto wie gdzie był ojciec dziecka w tym czasie.
Agnieszka pozostała przy nazwisku Szabrańska z tego co pamiętam genealogię Danuty.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

1859 trochę późno

po historii majątku
no i może gdzieś uznanie jest w późniejszych księgach urodzeń
dede43

Sympatyk

Agnieszka Anna w moich zapiskach była tylko Anną, że jest dwojga imion wyszło też właściwie dopiero dzisiaj. Agnieszka, Anna wyszła za Łukasz Wrońskiego, pochowana jest w Ulanie jako Anna Wrońska.Z tego związku urodziła się córka Anna Wrońska, co wyszła za Maurycego Cetnerskiego. Mieli 5 dzieci w tym moja babcie Kamilę z Cetnerskich Kwiatkowską, a potem już był mój ojciec.

Aktów zgonu będę oczywiście szukać, bo księgi i mikrofilmy z lat 1810-14, 1817-20, 1826-39 i 1860-1907 są w AP w Lublinie. Postaram się wypożyczyć je do Wrocławia i tu przejrzeć. Szkoda tylko, że tyle dziur w latach.
Pozdrowienia
Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”