Początek tygodnia w kalendarzu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Witam :)

Czy orientuje się ktoś od jakiego dnia w kalendarzu ściennym (tydzień na jednej kartce) rozpoczynał się tydzień - od poniedziałku czy niedzieli ? Chodzi mi o rok 1940 lub 1941.
Mam w posiadaniu zdjęcie z tego właśnie okresu, z kalendarzem na ścianie, który mógłby wskazać mi bardzo dokładną datę zrobienia zdjęcia, ale brakuje mi tej właśnie wiedzy, a nazwa miesiąca jest niestety dość nieczytelna.

Pozdrawiam
Jacek Łopiński
Awatar użytkownika
Kuziński_Andrzej

Członek PTG

Post autor: Kuziński_Andrzej »

Niestety nie było obowiązującego stylu prezentacji. Są więc kalendarze gdzie tydzień "zaczyna się" w niedzielę, są też takie gdzie "pierwszym" dniem tygodnia jest poniedziałek.
Korzystając z "wiecznego kalendarza" mogę Ci podpowiedzieć, że 1940 rok był rokiem przestępnym.
Zaczynał się w poniedziałek. Odpowiednio 1 luty - czwartek, 1 marca - piątek, 1,kwiecień - poniedziałek, 1 maj - środa, 1 czerwiec - sobota, 1 lipiec - poniedziałek, 1 sierpień - czwartek, 1 wrzesień - niedziela, 1 październik - wtorek, 1 listopad - piątek, 1 grudzień - niedziela.
W 1941: 1 stycznia - środa, 1 luty - sobota, 1 marca - sobota, 1 kwiecień - wtorek, 1 maj - czwartek, 1 czerwiec - niedziela, 1 lipiec - wtorek, 1 sierpień - piątek, 1 wrzesień - poniedziałek, 1 październik - środa, 1 listopad - sobota, 1 grudzień - poniedziałek.
Serdeczności
Andrzej
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Dziekuję serdecznie Andrzeju :D

Czyli, że muszę iść innym tropem.

Pozdrawiam :)