Poszukuję potomków Jakubowskich z Brudzewa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kuba_Wojtczak

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukuję potomków Jakubowskich z Brudzewa

Post autor: Kuba_Wojtczak »

Czy jest mozliwosć odnalezienia rodziny, o tórej wcześniej nikt nie wiedział? Otóż sprawa wygląda tak, w rodzinie mojego pradziadka doszło do jakichś niesnasek i rodzina przestała utrzymywać ze sobą kontakt. Poza tym część rodzeństwa wyjechała. Szukając w księgach w Brudzewie odnalazłem prawie wszystkich, a co mnie zdziwiło znalazłem dwie siostry pradziadka o których wcześniej nic nie wiedziałem ani ja ani nikt z rodziny! O jednej wiem tylko tyle kiedy się urodziła i gdzie, zaś o drugiej mam trochę więcej informacji. Znam jej datę urodzenia, imię, nazwisko i datę urodzenia jej męża, a także datę urodzenia jej trzech synów. Co lepsze owi synowie mieli by dzisiaj 80, 76 i 72 lata więc jest prawdopodobieństwo że żyją! Czy jest szansa na odnalezienie? Jakim sposobem?
Dziekuję z góry za pomoc!
Kuba
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

zaginiona rodzina - jak ją odnaleźć?

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Znasz nazwiska, imiona, wiek - to już 90% sukcesu.
Być może mają telefony? Mogą mięc i zapewne mają dzieci. Te dzieci tez moga mieć telefony. Jeśli więc nie jest to nazwisko z tych bardzo popularnych szukaj w książkach telefonicznych Polski. Dzwoń i pytaj.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Stanisław Pieniążek
Awatar użytkownika
Kuba_Wojtczak

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kuba_Wojtczak »

Cóż, niestety to nazwisko jedno z popularniejszych - Jakubowscy. Ale dziekuję za pomoc! A może PCK?
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Masz racje.
Na koniec 2004 r. ponad 8400 osób o tym nazwisku miało w POlsce telefony.
No chyba żebyś jakośzacieśnił miejsce przypuszczalnego zamieszkania?
PCK, obecnie żyjących w kraju Ci nie poda.
Biuro adresowe.
Tu jednak trzeba podac dużo danych o osobie poszukiwanej i przede wszystkim udowodnic bardzo bliskie pokrewieństwo. No i trzeba byc pełnoletni. NO CÓŻ USTAWA.
Stanisław PIENIĄZEK
JanKontek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: JanKontek »

Podaj szczegóły tzn. nazwiska, imiona, daty, miejscowości i wszystko co wiesz. Zamieść to na forach genealogicznych w ogłoszeniach, a prędzej, czy później ktoś się zgłosi. Oczywiście podaj też swojego maila. Życzę powodzenia
Janek
peters

Sympatyk
Mistrz

Post autor: peters »

Do Kuby

Myślę, że najlepszym sposobem są księgi ewidencji ludności. Wpisz w bazie ELA na stronach archiwów państwowych w wyszukiwarce nazwę wsi Brudzew i zawęź wyszukiwanie do zasobów AP Kalisz. Znajdziesz ok. 30 ksiąg ludności stałej, rejestrów gruntów, rejestrów osób opuszczających gminę i przybywających do gminy, aż po lata 60-te XX w. Księgi te zawierają dużo cennych informacji, w tym dotyczących migracji. Jest też skorowidz do rejestrów mieszkańców co powinno ułatwić poszukiwanie wg nazwisk.

Pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”