Jak ustalić USC w 1879 r.?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Bilska_Aleksandra

Sympatyk

Post autor: Bilska_Aleksandra »

Witam serdecznie,
Poszukuję aktu urodzenia Antoniego (Juliusza) Kaczmarskiego z aktu zgonu wynika że urodził się w Nowym Młynie akt ur 46/1879 sporządzony przez USC Nowy Młyn.
W żadnym Nowym Młynie w dotychczasowych poszukiwaniach nie było USC, być może coś pomięłam dlatego proszę o informację.

Aleksandra Bilska
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Miejscowości o tej nazwie są w Polsce dwie:
Nowy Młyn, kętrzyński, warmińsko-mazurskie
Nowy Młyn, olecki, warmińsko-mazurskie
Jednak w roku, o którym piszesz - ksiądz nie tylko był duchownym, ale także był urzednikiem Stanu Cywilnego. Pisał dwie księgo chrztów, dwie księgi małżeństw i dwie księgi zgonów. Jedne podpisywał jako ksiądz a duplikaty jako urzędnik Stanu Cywilnego. Orginały przekazywał do Archiwum Diecezjalnego a duplikaty do Sądu Rejonowego, które z czasem trafiały do Archiwum Państwowego. W Twoim przypadku sprawa jest prosta. Znajdź w bazie SEZAM swój Nowy Młyn i sprawdź w jakim są archiwum za ten rok. Bo może zachował sie tylko orginał i jest w A.D. a może tylko po wojnie ocalał duplikat i jest w A.P. właściwym do terytorium Nowego Młyna. Nie szukaj Urzędu Stanu Cywilnego ( w którym zresztą są akta metrykalne od 1900 roku). Szukaj w archiwach. Powodzenia życzy:
Krzycho z Koszalina
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ww dotyczy zaboru rosyjskiego
w pozostałych (a tam chyba większość z 12? Nowych Młynów) było inaczej - w pruskim wręcz był w opisywanym czasie zakaz sprawowania funkcji urzędnika Sc przez księdza/duchownego
Aleksandro...masz skan?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Bilska_Aleksandra

Sympatyk

niestety nie mam, właśnie szukam aktu urodzenia nr aktu znam z aktu zgonu, to dla mnie bardzo tajemnicza osoba, akt Jego małżeństwa jest mało prawdopodobny do znalezienia, więc mam nadzieje na odnalezienie aktu urodzenia, dlatego chcę ustalić który to Nowy Młyn,
około roku 1905 mieszkał z żoną Bertą Borucką w Kamionce gm Nowe nad Wisłą, tam urodziła się najstarsza córka, ale nikt nie wie gdzie i kiedy wzięli ślub (w parafii Nowe nie ma ich aktu małżeństwa) skąd pochodził nikt nie wie tylko te zapisy na akcie zgonu
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

skan aktu zgonu:)
zrozumiałem: szukasz aktu urodzenia opierając się na informacji z aktu zgonu
o informację z aktu zgonu pytam:)
masz skan aktu? odpisu? próbuję wyeliminować szumy:)
może załącznik/aneks jakiś jest do tego aktu zgonu? np owe zaświadczenie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

W promieniu powiedzmy 50 kilometrów od Nowego było w 1879 roku kilka miejscowości o nazwie Neumuhl, Neumuhle czy podobnie. W ogóle trudno mówić o jakichś oficjalnych polskich nazwach na terenie Pomorza w tych czasach - podejrzewam, że Nowy Młyn może być zwyczajowym tłumaczeniem nazwy niemieckiej i dziś miejscowość ta może się nazywać inaczej. Chyba jedyną strategią, jak da się tu zastosować jest przejrzenie urodzeń z lat 1879 dla akt USC każdego urzędu, do którego w tamtym czasie nalażała jakaś miejscowość o takiej nazwie jak Neumuhl czy podobnie. Jak zauważyłaś, nie było wtedy niestety żadnego USC z siedzibą w Neumuhl/Nowym Młynie, zresztą większość miejscowości o tej nazwie to małe przysiółki.

Lista USC, które warto by sprawdzić obejmuje:
USC Świecie n/Osą - AP Toruń
USC Sadlinki - nie wiem, czy akta się zachowały
USC Okonin - AP Toruń
USC Straszyn - AP Gdańsk
USC Swarożyn - AP Gdańsk
USC Borzechowo - AP Gdańsk
USC Rulewo - AP Bydgoszcz
USC Konstancjewo - AP Toruń
USC Mirachowo - AP Gdańsk
USC Osowo Leśne - AP Gdąńsk

Na terenie każdego z tych urzędów istniała wieś lub przysiółek o nazwie Neumuhl(e).
Pozdrawiam,
Łukasz Bielecki
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

Akurat ten Neumuhlbach, który należał do USC Sadlinki leżał bardzo blisko Nowego - praktycznie po drugiej stronie Wisły. Dziś to część wsi Karpiny. Niestety wygląda na to, że rocznik 1879 nie zachował się - ale być może w tym roku wieś ta należała do USC Kwidzyn? Warto by to było sprawdzić w AP w Malborku. Jeśli nic się nie znajdzie, to można jeszcze poszukać w księdze chrztów dla parafii Kwidzyn - tam rok 1879 na szczęście się zachował.

Łukasz
Bilska_Aleksandra

Sympatyk

Re: Jak ustalić USC w 1879 r.?

Sroczyński_Włodzimierz pisze:skan aktu zgonu:)
zrozumiałem: szukasz aktu urodzenia opierając się na informacji z aktu zgonu
o informację z aktu zgonu pytam:)
masz skan aktu? odpisu? próbuję wyeliminować szumy:)
może załącznik/aneks jakiś jest do tego aktu zgonu? np owe zaświadczenie
Niestety mam tylko odpis aktu zgonu, do którego podaje link
http://sbdesign.pomorskie.pl/akt/akt_zgonu.jpg

szukam tego aktu dla syna Antoniego, który chciałby jeszcze poznać pochodzenie ojca.
Sprawa jest o tyle trudna że muszę szukać w "ciemno" piszę po archiwach, ale jakoś nie trafiam, albo źle dane podaje, w akcie zgonu jest Antoni, w akcie urodzenia jego córki jest wpisany jako Julius.
Aleksandra
Bilska_Aleksandra

Sympatyk

Re: Jak ustalić USC w 1879 r.?

bielecki pisze:W promieniu powiedzmy 50 kilometrów od Nowego było w 1879 roku kilka miejscowości o nazwie Neumuhl, Neumuhle czy podobnie. W ogóle trudno mówić o jakichś oficjalnych polskich nazwach na terenie Pomorza w tych czasach - podejrzewam, że Nowy Młyn może być zwyczajowym tłumaczeniem nazwy niemieckiej i dziś miejscowość ta może się nazywać inaczej. Chyba jedyną strategią, jak da się tu zastosować jest przejrzenie urodzeń z lat 1879 dla akt USC każdego urzędu, do którego w tamtym czasie nalażała jakaś miejscowość o takiej nazwie jak Neumuhl czy podobnie. Jak zauważyłaś, nie było wtedy niestety żadnego USC z siedzibą w Neumuhl/Nowym Młynie, zresztą większość miejscowości o tej nazwie to małe przysiółki.

Lista USC, które warto by sprawdzić obejmuje:
USC Świecie n/Osą - AP Toruń
USC Sadlinki - nie wiem, czy akta się zachowały
USC Okonin - AP Toruń
USC Straszyn - AP Gdańsk
USC Swarożyn - AP Gdańsk
USC Borzechowo - AP Gdańsk
USC Rulewo - AP Bydgoszcz
USC Konstancjewo - AP Toruń
USC Mirachowo - AP Gdańsk
USC Osowo Leśne - AP Gdąńsk

Na terenie każdego z tych urzędów istniała wieś lub przysiółek o nazwie Neumuhl(e).
Pozdrawiam,
Łukasz Bielecki
Dziękuje o 4 z podanych przez Pana USC nie wiedziałam wrócę do AP Gdańsk je sprawdzić
Aleksandra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”