Biologiczny ojciec poszukiwany

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Śmieszek_K

Sympatyk

Post autor: Śmieszek_K »

Witam,
piszę z prośbą o pomoc w rozwiązaniu małej rodzinnej tajemnicy :)
Sprawa dotyczy Mariana Frąckowiaka, brata mojego dziadka.
Ale zacznijmy od prababci, Zofii z Frankiewiczów. Z opowieści rodzinnych(w tym samej prababci) i poszukiwań genealogicznych sprzed 30 lat wiem, że pracowała ona w Taczanowie, jako służka w pałacu Taczanowskich. Tam zakochała się i zaszła w ciążę z, jak wieść niesie, 'panem'. Wtedy 'pan' znalazł(opłacił?) babci męża, Michała Frąckowiaka, wyprawił im wesele i podarował Michałowi, który był kowalem, kuźnię. Michał uznał dziecko, dał mu swoje nazwisko.
Potem mieli jeszcze razem piątkę dzieci, ale Michał miał problemy z utrzymaniem rodziny - kuźnię przepił, a kiedy w domu(zamieszkali w Zielonce) nie było nic, babcia jechała do Poznania i wracała z pieniędzmi.

Nie znalazłam niestety informacji o tym kto był właścicielem Taczanowa(pod Pleszewem, wlkp) w 1900(Marian urodził się w lipcu 1900 lub 1901), ale Maryś ma charakterystyczne rysy twarzy, podejrzewam że jest podobny do swojego biologicznego ojca. Zdjęcia: https://picasaweb.google.com/smieszny.mus/Marian
W akcie urodzenia podany jest Michał, a aktu zgonu nie znalazłam(Marian został zamordowany w Twerze w 1940)

Jeżeli ktokolwiek z Was w jakikolwiek sposób będzie umiał mi coś
podpowiedzieć, pomóc znaleźć ukochanego mojej prababci(tęskniła za nim aż do śmierci) będę bardzo wdzięczna :)
Pozdrawiam,
Kasia Śmieszek.
Stanisław_Sawkiewicz

Sympatyk

Post autor: Stanisław_Sawkiewicz »

Zajrzałbym do Wikipedii , a ogólniej mówiąc do sieci. może tu : http://www.uminski.name/ksiega/original ... zanow.html
Może ktoś mieszka bliżej ...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piętka_Jacek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Piętka_Jacek »

Mikolaj_Wilk

Sympatyk
Legenda

Post autor: Mikolaj_Wilk »

Stamtąd pochodzą Taczanowscy h. Jastrzębiec, którzy bodaj w 1861 r. utworzyli w Taczanowie ordynację. O samym pałacu w tej wsi jest sporo w sieci

Życzę powodzenia
Mikołaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”