Sosnowiec, parafia św.Barbary
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=7941&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
Sporym problemem z jakim się tutaj spotkałem jest bardzo słabo czytelne pismo ksiąg pisanych w języku rosyjskim
-
ChmielowskaAnna

-
Mariusz_F.

- Kornelia_Major

- Kontakt:
ChmielowskaAnna pisze:Sporo ksiąg parafii Będzin i Czeladż jest w A Częstochowa i można je przeglądać w Genetece.Akty Będzina, kliknąć na scan np z urodzeń i są
akty , następnie na Katowice i tam są akty.Podobnie Łódż i trochę Kielce.
Są jednak akty po rosyjsku trudno czytelne.annach
Zaciekawiły mnie akta metrykalne z Sosnowca w zasobie A.P. Kielce.
Czy możesz podać coś więcej jak je tu odnależć ? Ja nic nie znalazłam. Żle szukam ?
Pozdrawiam
Kornelia Major
- Krzysiek_Imiołek

Kornelio, czy Sosnowiec "interesuje" Cię jako taki
, czy raczej jako "zasób" w archiwach kieleckich. Też chciałbym wiedzieć jakie to księgi sosnowieckie są w dostępne-bo z tego co się orientuję, to raczej wszystkie są w AP K-ce (i niestety nie on-line). Jedynie księgi prawosławne mogą znajdować się w AP ale Piotrkowskim.
Duże prawdopodobieństwo że annach wrzuciła posta nie odnoszącego się do tego tematu
Krzysiek I
Duże prawdopodobieństwo że annach wrzuciła posta nie odnoszącego się do tego tematu
Krzysiek I
Krzysiek
Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
-
Piotr_Juszczyk

Wszystko zależy od tego gdzie Leokadia mieszkała. W 1911r. parafie sosnowieckie to: obecna katedra, dwie sieleckie, Zagórze, Niwka, Pogoń. Było więc pięć parafii. Część metryk z tego roku jest AP w Katowicach. Reszty trzeba szukać albo w parafii (metryki sieleckie) albo w USC Sosnowiec.
Pozdrawiam Przemek
Pozdrawiam Przemek
-
Piotr_Juszczyk