Białystok Etap Emigracyjny
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- jurek.solecki

Witam.
Posiadam dowód osobisty wydany w 1924r. przez Starostwo Białostockie
nr dowodu 29839 seria A nr. 559534 wystawiony 4 czerwca 1924r.
miejsce zamieszkania: Białystok etap emigracyjny
na nazwisko Rozalia Milewicz zd. Roginiewicz( Reginiewicz).
Wróciła z mężem i dziećmi z Syberii w !924r.
Następne wpisy meldunkowe to:
19 sierpień 1924r. Czarowieś powiat. Sokólski Posterunek Policji Państwowej
25 sierpień 1925r Urząd Gminy Czarna Wieś powiat Sokólski
Dalej mieszkali w Wygoda Modzele i Czerwony Bór
te dwa ostatnie USC przeszukałem i nie znalazłem umiejscowienia aktów
urodzeń ani śluburodziny Rozalii Milewicz. Były jedynie umiejscowione
akty urodzenia dzieci Donata i Eleonory Milewiczów
Czy może maja Państwo informacje na temat;
Białystok etap emigracyjny oraz Czarnowieś i Czarna Wieś
Pozdrawiam
Jerzy Solecki
Posiadam dowód osobisty wydany w 1924r. przez Starostwo Białostockie
nr dowodu 29839 seria A nr. 559534 wystawiony 4 czerwca 1924r.
miejsce zamieszkania: Białystok etap emigracyjny
na nazwisko Rozalia Milewicz zd. Roginiewicz( Reginiewicz).
Wróciła z mężem i dziećmi z Syberii w !924r.
Następne wpisy meldunkowe to:
19 sierpień 1924r. Czarowieś powiat. Sokólski Posterunek Policji Państwowej
25 sierpień 1925r Urząd Gminy Czarna Wieś powiat Sokólski
Dalej mieszkali w Wygoda Modzele i Czerwony Bór
te dwa ostatnie USC przeszukałem i nie znalazłem umiejscowienia aktów
urodzeń ani śluburodziny Rozalii Milewicz. Były jedynie umiejscowione
akty urodzenia dzieci Donata i Eleonory Milewiczów
Czy może maja Państwo informacje na temat;
Białystok etap emigracyjny oraz Czarnowieś i Czarna Wieś
Pozdrawiam
Jerzy Solecki
Witam.
Czarnowieś, Czarna Wieś i od 1962 roku Czarna Białostocka to ta sama miejscowość na Podlasiu, położona 20 km na północ od Białegostoku. Dzisiaj Czarna Białostocka jest gminą, w skład której wchodzi 17 wsi, największa z nich to Czarna Wieś Kościelna. Wymieniam nazwę, ponieważ w roku 1924/25 Czarna Wieś należała do Parafii Czarna Wieś Kościelna i tam w księgach należałoby szukać informacji. Szukaj także w USC w Czarnej Białostockiej.
W miarę możliwości służę pomocą- pytaj.
Pozdrawiam
Helena.
Czarnowieś, Czarna Wieś i od 1962 roku Czarna Białostocka to ta sama miejscowość na Podlasiu, położona 20 km na północ od Białegostoku. Dzisiaj Czarna Białostocka jest gminą, w skład której wchodzi 17 wsi, największa z nich to Czarna Wieś Kościelna. Wymieniam nazwę, ponieważ w roku 1924/25 Czarna Wieś należała do Parafii Czarna Wieś Kościelna i tam w księgach należałoby szukać informacji. Szukaj także w USC w Czarnej Białostockiej.
W miarę możliwości służę pomocą- pytaj.
Pozdrawiam
Helena.
- jurek.solecki

Witam.
Dziękuje za wyjaśnienie nazw miejscowości.
Jestem już pewien, że USC Gmina Łomża i USC Zambrów nie mają w swoich zasobach umiejscowionych aktów stanu cywilnego Rozalii Milewicz.
Będę pisał do USC Czarna Białostocka czy mają w swoich zasobach umiejscowione akta. Jak nie będą mieli w USC Czarna Białostocka
to ostatnia deska ratunku, zeby adnaleść akt urodzenia i ślubu zostanie ZUS.
W 1949r. Rozalia Milewicz rozpoczęła starania o rentę po zmarłym mężu.
, którą otrzymała. Posiadam decyzję ZUS z tamtego okresu z numerem renty
itp danymi. Nie wiem tylko jak ZUS podejdzie do mojej prośby.
Jerzy Solecki
Dziękuje za wyjaśnienie nazw miejscowości.
Jestem już pewien, że USC Gmina Łomża i USC Zambrów nie mają w swoich zasobach umiejscowionych aktów stanu cywilnego Rozalii Milewicz.
Będę pisał do USC Czarna Białostocka czy mają w swoich zasobach umiejscowione akta. Jak nie będą mieli w USC Czarna Białostocka
to ostatnia deska ratunku, zeby adnaleść akt urodzenia i ślubu zostanie ZUS.
W 1949r. Rozalia Milewicz rozpoczęła starania o rentę po zmarłym mężu.
, którą otrzymała. Posiadam decyzję ZUS z tamtego okresu z numerem renty
itp danymi. Nie wiem tylko jak ZUS podejdzie do mojej prośby.
Jerzy Solecki
Moim zdaniem Helenamot może, ale nie musi mieć rację. Czarnowieś, Czarna Wieś to może być również obecna Czarna Wieś Kościelna, położona około 3 km za Czarną Białostocką. Jestem z tej okolicy i wiem, że znajduje się tam zabytkowy kościół i bardzo stary cmentarz. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu był to jedyny kościół i cmentarz w tej okolicy, więc może warto tam poszukać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam.
Magulko masz rację, może to być także Czarna Wieś Kościelna, dlatego zaproponowałam Jurkowi poszukiwania w USC Czarna Białostocka i w księgach kościelnych parafii Czarna Wieś Kościelna.
Według mojej wiedzy Czarna Wieś jako druga miejscowość powstała po wybudowaniu linii kolejowej W-wa - Białystok- Petersburg w 1862r. Potocznie nazwano Czarna Wieś- stacja, później osada, a w1962r otrzymała prawa miejski i nazwę Czarna Białostocka.
Myślę, że Jurkowi chodzi o tę drugą Czarną ( tak też nazywano), ponieważ był to czas nowych zasiedleń, a Rozalia Milewicz z mężem i dziećmi wrócili z Syberii w 1924r. Podobnie było z moimi dziadkami. Jurku ja szukałabym także w archiwach szkolnych, jeśli dzieci uczęszczały do szkoły. ZUS jest dobrym pomysłem.
Podaję strony
www.czarnabialostocka.pl
www.czargim.neostrada.pl
Miłej lektury, pozdrawiam
Helena
Magulko masz rację, może to być także Czarna Wieś Kościelna, dlatego zaproponowałam Jurkowi poszukiwania w USC Czarna Białostocka i w księgach kościelnych parafii Czarna Wieś Kościelna.
Według mojej wiedzy Czarna Wieś jako druga miejscowość powstała po wybudowaniu linii kolejowej W-wa - Białystok- Petersburg w 1862r. Potocznie nazwano Czarna Wieś- stacja, później osada, a w1962r otrzymała prawa miejski i nazwę Czarna Białostocka.
Myślę, że Jurkowi chodzi o tę drugą Czarną ( tak też nazywano), ponieważ był to czas nowych zasiedleń, a Rozalia Milewicz z mężem i dziećmi wrócili z Syberii w 1924r. Podobnie było z moimi dziadkami. Jurku ja szukałabym także w archiwach szkolnych, jeśli dzieci uczęszczały do szkoły. ZUS jest dobrym pomysłem.
Podaję strony
www.czarnabialostocka.pl
www.czargim.neostrada.pl
Miłej lektury, pozdrawiam
Helena
- jurek.solecki

Witam.
Jeszcze raz wielkie dzięki za naprowadzenie.
W poniedziałek dzwonię do USC Czarna Białostocka
Jurek Solecki
Jeszcze raz wielkie dzięki za naprowadzenie.
W poniedziałek dzwonię do USC Czarna Białostocka
Jurek Solecki
Re: Białystok Etap Emigracyjny
Helanamot, jakimś trafem źle Cię zrozumiałam
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.
Dokładnie, tam może znaleźć najwięcej informacji. Warto jeszcze dodać, że właściwą do poszukiwań szkołą będzie szkoła w Czarnej Wsi Kościelnej, jeszcze w latach 50-tych uczęszczała do niej moja matka, bo niestety była to wówczas jedyna szkoła w okolicy.Helenamot pisze: zaproponowałam Jurkowi poszukiwania w USC Czarna Białostocka i w księgach kościelnych parafii Czarna Wieś Kościelna.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.
- Kefas

- Kontakt:
Dla doprecyzowania.
Obecna Czarna Wieś Kościelna i miasto Czarna Białostocka wywodzą się z jednego organizmu.
Od XVII w. w miejscu obecnej Czarnej Wsi Kościelnej ulokowana była osada Czarna.
Pod koniec XVIII wieku osadę nazwano Czarna Wieś.
Po wybudowaniu pobliskiej linii kolejowej powstała Czarna Wieś Stacja.
Zmiana nazwy Czarnej Wsi na Czarną Wieś Kościelną należy wiązań z wybudowaniem kościoła na początku XX wieku, a Czarnej Wsi Stacja na Czarną Białostocką po rozwoju przemysłu w tej drugiej i wyodrębnieniu jako oddzielna struktura miejska.
Przy okazji mam pytanie! W związku z tym, że kościół zaczął być budowany ok. 1912roku i od tego momentu zaczęto spisywać księgi, gdzie mieszkańcy Czarnej Wsi zgłaszali narodziny i zgony przed 1912 rokiem? W której parafii? Wasilków? Korycin? Sokółka??
Obecna Czarna Wieś Kościelna i miasto Czarna Białostocka wywodzą się z jednego organizmu.
Od XVII w. w miejscu obecnej Czarnej Wsi Kościelnej ulokowana była osada Czarna.
Pod koniec XVIII wieku osadę nazwano Czarna Wieś.
Po wybudowaniu pobliskiej linii kolejowej powstała Czarna Wieś Stacja.
Zmiana nazwy Czarnej Wsi na Czarną Wieś Kościelną należy wiązań z wybudowaniem kościoła na początku XX wieku, a Czarnej Wsi Stacja na Czarną Białostocką po rozwoju przemysłu w tej drugiej i wyodrębnieniu jako oddzielna struktura miejska.
Przy okazji mam pytanie! W związku z tym, że kościół zaczął być budowany ok. 1912roku i od tego momentu zaczęto spisywać księgi, gdzie mieszkańcy Czarnej Wsi zgłaszali narodziny i zgony przed 1912 rokiem? W której parafii? Wasilków? Korycin? Sokółka??
-
UchodźcyBieżeńcy1915
Prawosławni mieszkańcy Czarnej Wsi podlegali pod cerkiew w Wasilkowie.Kościół katolicki był w Wasilkowie i Niemczynie.
Kościół w Niemczynie samodzielna parfia został w 1925 roku.Droga z Wasilkowa do Niemczyna prowadziła przez Czarną Wieś.I odległosć dla mieszkańców Czarnej do obu kościołów była podobna
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Kościół w Niemczynie samodzielna parfia został w 1925 roku.Droga z Wasilkowa do Niemczyna prowadziła przez Czarną Wieś.I odległosć dla mieszkańców Czarnej do obu kościołów była podobna
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
-
jamiolkowski_jerzy

Istotnie przed 1912 kościołem dla katolików z Czarnej Wsi był Wasilków, problem jest z latami 1867 - 1883, kiedy w ramach represji popowstaniowych wasilkowski kościół był zamknięty. Gdzie wtedy chodzili? Najbliżej było do Supraśla gdzie 1868 roku otwarto świątynię będącą filia parafii białostockiej. Ale to tylko moja hipoteza,bowiem w Supraślu nie wolno było odprawiać nabożęństw w w języku polskim a tylko niemieckim. Co w tej sytuacji wybierali katolicy z Czarnej zweryfikować trzeba by było poprzez kwerendę ksiąg wszystkich okolicznych parafii.
Pozdrawiam
PS Z jakiego źródła pochodzi informacja o parafii w Niemczynie (mam na myśli miejscowość z okolic Czarnej). Czy miałby tam być kosciół?. Próbowałem cos znaleźć Bezskutecznie
Pozdrawiam
PS Z jakiego źródła pochodzi informacja o parafii w Niemczynie (mam na myśli miejscowość z okolic Czarnej). Czy miałby tam być kosciół?. Próbowałem cos znaleźć Bezskutecznie