Czy może ktoś natrafił na Akt małżeństwa Kazimierza Eysmonda (pisał się również Eyzmund, Eysmund, Eyzmont), żyjącego w latach 1784-1838, cechmistrza kunsztu szewskiego w Skrzynnie, z Marianną z Lizanowiczów (1788-1871)? Przeorałem księgi ze Skrzynna w AP Kielce i nic. Tyle, że może zawarli ślub przed 1810 rokiem, a takich ksiąg tam nie ma. Najstarsza metryka urodzenia ich dziecka pochodzi z 1812 roku. Sam Kazimierz w jednej z metryk pisze się Julian Kazimierz. Musiał przybyć do Skrzynna co najmniej przed październikiem roku 1810, gdyż znalazłem jego podpis na metryce ślubnej jednego z tamtejszych szewców. Mieszkał w Skrzynnie pod nr 11, a później 8. Usiłuję ustalić skąd przybył. Z Wołynia? z Grodzieńszczyzny? a może z Podlasia? W akcie zgonu nie ma żadnej informacji o jego rodzicach, więc chyba tylko w metryce ślubnej jakaś nadzieja. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
Kazimierz Ejsmond 1784 - 1838 ze Skrzynna
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Kazimierz Ejsmond 1784 - 1838 ze Skrzynna
Przy okazji dodam, że ów Kazimierz, co pojawia się w Skrzynnie nie wiadomo skąd, to przodek zarówno Franciszka Teodora - malarza i szefa warszawskiej Zachęty, Józefa i Antoniego, słynnych przyrodników, czy malarza - Stanisława, co zginął ratując w 1939 roku obraz Matejki - "Bitwa pod Grunwaldem" i jego brata Juliana, znanego pisarza, redaktora, znanego do dzisiaj w kręgach myśliwskiej braci, któremu poświęcono nawet ulice w co poniektórych miastach w Polsce...
Dodam, że jedna z jego córek Julia Scholastyka, wyszła za mąż za Ignacego Zajączkowskiego, a możliwe, że jej siostra Marianna poślubiła innego przedstawiciela tej rodziny. Inna córka - Tekla, poślubiła Dominika Sasa lub Sassa, zaś jeszcze inna - Aniela została żoną Józefa Szczygłowskiego.
Jestem niezmiernie ciekaw z których Eysymontów h. Korab się wywodził. Ciekawe, że w tym samym czasie co jego potomkowie Franciszek, malarz i Antoni, botanik, w dalekiej Ukrainie działa dwóch innych o tożsamych imionach - Franciszek Kandyd (1853-1910), poeta i Antoni August, grafik.
Pozdrawiam serdecznie.
Dodam, że jedna z jego córek Julia Scholastyka, wyszła za mąż za Ignacego Zajączkowskiego, a możliwe, że jej siostra Marianna poślubiła innego przedstawiciela tej rodziny. Inna córka - Tekla, poślubiła Dominika Sasa lub Sassa, zaś jeszcze inna - Aniela została żoną Józefa Szczygłowskiego.
Jestem niezmiernie ciekaw z których Eysymontów h. Korab się wywodził. Ciekawe, że w tym samym czasie co jego potomkowie Franciszek, malarz i Antoni, botanik, w dalekiej Ukrainie działa dwóch innych o tożsamych imionach - Franciszek Kandyd (1853-1910), poeta i Antoni August, grafik.
Pozdrawiam serdecznie.