Żerniki

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mariusz_reyman

Sympatyk

Żerniki

Post autor: mariusz_reyman »

Poszukuję rodziny Marii z d. Marczuk, żony Antoniego, brata mojego dziadka. Udało mi się uzyskać z francuskiego archiwum okupacyjnego w La Courneuve ich wnioski paszportowe, dzięki którym wyemigrowali w 1949 do Brazylii. Niestety od tego momentu brak informacji i kontaktu z Antonim. Może dzięki dotarciu do rodziny jego żony Marii uda mi się odnaleźć ich lub ich potomków. Maria urodziła się 23.03.1921 r. w w miejscowości Żerniki, córka Pawła i Heleny z d. Banasiuk. Niestety Żernik na terenie Polski znalazłem 12. Oto one:

Żerniki, wieś w woj. mazowieckim, w pow. płockim, w gminie Brudzeń Duży - Diecezja płocka
Żerniki, wieś w woj. świętokrzyskim, w pow. opatowskim, w gminie Baćkowice - Diecezja sandomierska
Żerniki, wieś w woj. kujawsko-pomorskim, w pow. żnińskim, w gm. Janowiec Wlkp. - Archidiecezja gnieźnieńska
Żerniki, wieś w woj. wielkopolskim, w pow. obornickim, w gminie Oborniki - Archidiecezja poznańska
Żerniki, wieś w woj. wielkopolskim, w pow. jarocińskim, w gminie Żerków - Diecezja kaliska
Żerniki, wieś w woj. wielkopolskim, w pow. kaliskim, w gminie Blizanów - Diecezja kaliska
Żerniki, wieś w woj. wielkopolskim, w pow. wrzesińskim, w gminie Września - Archidiecezja poznańska
Żerniki, wieś w woj. wielkopolskim, w pow. poznańskim, w gminie Kórnik - Archidiecezja poznańska
Żerniki, wieś w woj. świętokrzyskim, w pow. jędrzejowskim, w gminie Sobków - Diecezja Kielecka
Żerniki, wieś w woj. kujawsko-pomorskim, w pow. inowrocławskim, w gminie Kruszwica
Żerniki, wieś w woj. lubelskim, w pow. tomaszowskim, w gminie Ulhówek
Żerniki, wieś w woj. łódzkim, w pow. poddębickim, w gminie Zadzim

Czy mógłbym prosić pomoc w ustaleniu, która to mogła być parafia w 1921 roku ??
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Żerniki

Post autor: jakozak »

Są jeszcze Żerniki, jako dzielnica Gliwic. Kiedyś były niezależne pewnie.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
mariusz_reyman

Sympatyk

Re: Żerniki

jakozak pisze:Są jeszcze Żerniki, jako dzielnica Gliwic. Kiedyś były niezależne pewnie.
Oczywiście, ale przed 1939 było w granicach Rzeszy, do tego w 1927 zostało przyłączone do Gliwic, dlatego na razie zakładam, że nie o nie chodziło.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Ja Ci mogę tylko podać Żerniki z 1877 roku z Królestwa Polskiego, ich parafie i powiaty.
- parafia Blizanów powiat kaliski
- parafia Wierzchy powiat sieradzki
- parafia Brzegi powiat Jędrzejów
- parafia Baćkowice powiat opatowski
- parafia Szczaworyż powiat stopnicki
- parafia Kargów powiat stopnicki
- parafia Łaszczów powiat Tomaszów chyba lubelski
- parafia Sikorz pow. płocki
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jeśli celem jest odnalezienie Marczuków "od Marii" to chyba milczącym założeniem jest, że się nie przeprowadzili od 1921 roku...
akt urodzenia z 1921 będzie Ci trudno znaleźć (USC?)
może łatwiej byłoby założyć, że pomiędzy np 1880 a 1921 (41 lat) się nie przeprowadzali niż pomiędzy 1921 a 2011 (90 lat)
czyli sprawdzić występowanie nazwiska Marczuk (a szczególnie jednoczesne występowanie Marczuk i Banasiak) pod koniec XIX wieku?
poznan project o dziwo rejestruje tylko jeden ślub Marczuka (za to Marczaków więcej)
geneteka..raczej wskazywałaby na lubelskie
oczywiście, dane nie są "równomierne" czyli np jeden rekord w małopolskim może oznaczać częstsze występowanie niż 10 w Warszawie

nasza-klasa etc...
a przynależność Żernik do parafii w 1921 (nie obecnie do gmin a do "sieci z 1921" dasz radę sam?
zawsze zostaje MSWiA i szukanie potomków Pawła Marczuka i Heleny d. Banasiuk
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
mariusz_reyman

Sympatyk

jakozak pisze:Ja Ci mogę tylko podać Żerniki z 1877 roku z Królestwa Polskiego, ich parafie i powiaty.
- parafia Łaszczów powiat Tomaszów chyba lubelski
- parafia Sikorz pow. płocki
Bardzo Ci dziękuję Jolu, to już jakiś punkt zaczepienia.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Jeśli celem jest odnalezienie Marczuków "od Marii" to chyba milczącym założeniem jest, że się nie przeprowadzili od 1921 roku...
akt urodzenia z 1921 będzie Ci trudno znaleźć (USC?)
może łatwiej byłoby założyć, że pomiędzy np 1880 a 1921 (41 lat) się nie przeprowadzali niż pomiędzy 1921 a 2011 (90 lat)
czyli sprawdzić występowanie nazwiska Marczuk (a szczególnie jednoczesne występowanie Marczuk i Banasiak) pod koniec XIX wieku?
poznan project o dziwo rejestruje tylko jeden ślub Marczuka (za to Marczaków więcej)
geneteka..raczej wskazywałaby na lubelskie
oczywiście, dane nie są "równomierne" czyli np jeden rekord w małopolskim może oznaczać częstsze występowanie niż 10 w Warszawie
Dzięki za podpowiedź, nie pomyślałem o tym narzędziu, a faktycznie może być bardzo pomocne. Zaraz wszystko sobie na spokojnie wynotuję i posprawdzam.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:nasza-klasa etc...
Najpierw chciałbym mieć chociaż jakieś dodatkowe dane, aby szukać rodziny na portalach społecznościowych.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:a przynależność Żernik do parafii w 1921 (nie obecnie do gmin a do "sieci z 1921" dasz radę sam?
Jeżeli mógłbyś mnie ukierunkować gdzie mam szukać to oczywiście postaram się zrobić to sam.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:zawsze zostaje MSWiA i szukanie potomków Pawła Marczuka i Heleny d. Banasiuk
Mógłbyś napisać coś więcej, bo nigdy nie korzystałem z tego "źródła".
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

najbliższy 1921, a dostępny w sieci jest schematyzm z 1925
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... ublication&
(milczące założenie - szukamy rzymskokatolickiej...ale może to prowadzić na manowce:(
Jola podała 1877
obecny podział (czasem z przynależnością wsi) - to i strony diecezjalne (opis parafii)
baz mapy i typowania najbliższej ani rusz
w poznan project (skoro tyle w Wielkopolsce...) mapkę też znajdziesz - też pomoże/ułatwi

MSWiA..dość kosztowne
http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/650/8 ... danyc.html
chyba prościej byłoby jednak od społecznościowych
w tym tablicy genpolowskiej:)
Marczak - Banasiak (*wiem - nie to samo:)
http://genpol.com/index.php?module=Tablica&show_id=4310
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

jakozak pisze:Ja Ci mogę tylko podać Żerniki z 1877 roku z Królestwa Polskiego, ich parafie i powiaty.
- parafia Łaszczów powiat Tomaszów
Od siebie dołożę do wykazu Joli (dane z 1931r):

parafia Opatówko pow. Września
parafia Sławsko Wielkie pow. Mogilno
parafia Tulce pow. Śrem
parafia Krętków pow. Jarocin
parafia Łukowo pow. Oborniki
parafia Żerniki pow. Żnin

i to już były by wszystkie w komplecie.
Pozdrawiam
Staszek
mariusz_reyman

Sympatyk

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Już wszystkie 12 miejscowości Żerniki dopasowywałem do parafii. Pozostaje wytypować, z którymi skontaktować się w pierwszej kolejności.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

mariusz_reyman pisze: Udało mi się uzyskać z francuskiego archiwum okupacyjnego w La Courneuve ich wnioski paszportowe,
Witaj Mariuszu.

Zbieram informacje o znajdujących się w archiwach francuskich dokumentach dotyczących Polaków.
Wiem ze w tym archiwum znajdują się np. wnioski z prośbą o wizę francuska Polaków którzy przebywali w Rumuni w 1939/40 roku.

W związku z tym mam pytania:
a/ co robił/jak znalazł się Antoni we Francji (walczył w czasie wojny, przybył tam po wojnie z amerykanami...)?
b/ skąd miałeś informacje ze jego wniosek jest w tym archiwum?
c/ znasz sygnaturę/nr zespołu w którym znaleziono paszport Antoniego?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
mariusz_reyman

Sympatyk

elgra pisze:Zbieram informacje o znajdujących się w archiwach francuskich dokumentach dotyczących Polaków.
Wiem ze w tym archiwum znajdują się np. wnioski z prośbą o wizę francuska Polaków którzy przebywali w Rumuni w 1939/40 roku.

W związku z tym mam pytania:
a/ co robił/jak znalazł się Antoni we Francji (walczył w czasie wojny, przybył tam po wojnie z amerykanami...)?
b/ skąd miałeś informacje ze jego wniosek jest w tym archiwum?
c/ znasz sygnaturę/nr zespołu w którym znaleziono paszport Antoniego?
a/ Antoni nie był we Francji, w lipcu 1940 został wywieziony do Niemiec jako robotnik przymusowy. Po zakończeniu wojny nie wrócił do Polski, postanowił wyemigrować do Brazylii. w 1948 znajdował się w miejscowości Lorerrach, które było na obszarze Niemiec administrowanym przez Francuzów, w związku z tym właśnie do nich wystąpił o paszport i dlatego jego wniosek paszportowy znajdował się w ww archiwum.

b/Taką informację otrzymałem od znajomego z Niemiec, który odpytywał niemieckie archiwa odnośnie Antoniego. W archiwum we Freiburgu zasugerowali, żeby tych dokumentów szukać we Francji.

c/ to nie był paszport, tylko wniosek paszportowy. W piśmie, które od nich dostałem figuruje następujący numer: service des personnes déplacées et réfugiées (cote : MAEE, PDR 6/ 666)
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

mariusz_reyman pisze:...service des personnes déplacées et réfugiées (cote : MAEE, PDR 6/ 666)
Ok, dziekuje bardzo.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”