Rodzina w Stanach

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dorota_bartosiewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Rodzina w Stanach

Post autor: dorota_bartosiewicz »

Witam serdecznie
Zastanawiam się czy jest możliwe odnalezienie rodziny, która w latach 30 tuż przed wybuchem przeniosła się do Detroit.
Rodzina pochodziła z Jurkowic okolice Opatowa - nazwisko to ZIARKO lub w późniejszych latach może być ŻARKO będę wdzięczna za każdą informację.
:P
Sawicki_Julian

Sympatyk

Rodzina w Stanach

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , nie wiem Dorotko czy jak raz pisze o rodzinie Ziarko ale pisze o Jurkowicach i inne miejscowości koło Opatowa z dawnych czasów i o ludziach jak to się żyło i ich zasługi że warto o nich pisać , a pisze Pani Gadkowska , może nawet o wyjeździe z kraju , warto poczytać , podaje link i pozdrawiam - Julian ;
http://gadkowski.pl/publikacje/
dorota_bartosiewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Rodzina w Stanach

Post autor: dorota_bartosiewicz »

bardzo dziękuję
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Rodzina w Stanach

Post autor: RoRo500 »

Doroto,
Gdybyś podała trochę szczegółów na temat tej rodziny to miałabyś więcej szans na konkretną pomoc. Imiona, wiek (choćby przybliżony) - to wszystko dało by jakis punkt zaczepienia do szukania w bazach danych, listach pasażerów, itd. Samo nazwisko i nazwa miejscowości to bardzo niewiele. W USA Ziarków od groma ....

Roman
Adamska_B

Sympatyk

Rodzina w Stanach

Post autor: Adamska_B »

Witam, poszukuję rodziny, siostry mojej prababki Anny Ruszel urodzonej w Niechobrzu, ok 1881r ,która wyemigrowała do USA- Detroit.Wiem że miała syna Leona.Proszę o pomoc.
Beata
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Rodzina w Stanach

Beato - osoby do której wszystko by pasowało nie znalazłem ale są interesujace możliwości, prosze zobaczyć czy któraś może pasować:

1) Anna Ruszala ur.1880 podróżuje w 1908 z dziećmi Marianną i Józefemi i szwagierką Franią do męża Andrzeja w Pittsburgh, urodzona w Przedmieściu Czudeckim, kontakt w kraju - ojciec Franciszek Kosinoga
2) Anna Ruszala w spisie z 1930, ur. ok. 1891, mąż Frank, dzieci: Leo l.16, Catherine l.15, Sophie l.12, Stella l.10, Peter B l.6, zamieszkali w Detroit
3) Aniela Ruszala w spisie z 1920, ur. ok 1889, maż John, dzieci: Jadwiga 12, Leon 10, Bolesław 8, Helena 5, Bronisława 2, Henry 3mies, zamieszkują w Hamtramck, Wayne, Michigan (przedmieście Detroit)

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Rodzina w Stanach

Post autor: bozenabalaw »

Mojej Babci Brat Bartłomiej Rychlewski wyjechał do Stanów i tam ożenił się z amerykanką w Detroid. Przynajmniej z tamtąd są zdjęcia. W roku 1936 przyjechał odwiedzić Polskę wraz z 2 córkami. Odwiedził Go 2 krotnie Brat Franciszek Rychlewski. Bartłomiej Rychlewski ur. między 1864,a 1880. Tu w polsce był Młynarzem. To wszystko co wiem o nim. Czy jest możliwość odnalezienia informaci o nim i jego rodzinie?
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Rodzina w Stanach

Bożeno - niestety na listach pasażerów ani w spisach ludności USA (1920, 1930) nie znalazłem nikogo zbliżonego do twojego opisu Bartłomieja. Jedyna osoba z tym nazwiskiwm w Detroit to Wojciech Rychlewski w spisie z 1930 ale jest on wymieniony jako kawaler i wynajmuje pokój u innej rodziny, więc to raczej ktoś zupełnie inny.

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Rodzina w Stanach

Post autor: bozenabalaw »

Ja też szukałam i nie znalazłam. Może przyjąl nazwisko żony. Napewno zmienił imię, bo nie amerykańskie. Może później mieszkał w Nowym Jorku? Między 1916 a 1920 przebywał tam mój dziadek Wincenty Solarz, a Jego szwagier, ale to tylko domysły, bo mój dziadek zmarł w 1935 i nie mam kogo zapytać. Wojciech mógłby być jego synem lub wnukiem - to jest bliższe prawdy. Córki Bartłomieja były pełnoletnie już 1936
Serdeczności Bożena Balawender
Adamska_B

Sympatyk

Rodzina w Stanach

Witam
Panie Romanie,bardzo dziekuję za pomoc.Najbardziej pasującą osobą jest nr3,zastanawiam sie tylko czy jest jakaś możliwość odnalezienia aktualnie żyjących osób z tej rodziny.Wysłałam kiedyś list pod ostatni adres który posiadała moja babcia i na jej prożbę i daną obietnicę szukam lecz bez efektu.
Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Re: Rodzina w Stanach

Adamska_B pisze:Witam
Panie Romanie,bardzo dziekuję za pomoc.Najbardziej pasującą osobą jest nr3,zastanawiam sie tylko czy jest jakaś możliwość odnalezienia aktualnie żyjących osób z tej rodziny.Wysłałam kiedyś list pod ostatni adres który posiadała moja babcia i na jej prożbę i daną obietnicę szukam lecz bez efektu.
Wygląda, ze Anna wyszła ponownie za mąż. W spisie z 1930 roku występuje już jako Angeline Spata. Mąż Mike Spata. Pobrali sie ok. 1928 bo Mike ma 48 lat a jego wiek przy pierwszym małżeństwie jest podany jako 46 - a więc prawdobodobnie Anna/Angeline była jego pierwsza żoną. Dzieci (z nazwiskiem z pierwszego małżeństwa): Leon Ruszala l.20, William Ruszala l. 15, Helen J Ruszala l.12, Bernice Ruszala l. 12 i Henry Ruszala l. 10.
William/Bolesław Ruszala zmarł prawdopodobnie na Florydzie (32711 Clermont, Lake, Florida, United States of America) w styczniu 1979, wg. bazy danych SSN. Szukając dalej danych o tym Bolesławie natknąłem się na drzewo rodzinne na Ancestry. W drzewie tym wymienieni są następujący przodkowie Bolesława:
Frank Ruszala+Catherine Pitko
|
John Ruszala + Aniela Barcz
|
Jadwiga, Leon, Boleslaus, Bronisława (ta sama rodzina co w spisie)

Jeśli wygląda to na poszukiwaną rodzine to powinno się dać nawiązac kontakt z żyjącymi potomkami (przynajmniej z osobą która opublikowała to drzewo).

Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
Zieliński_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Zieliński_Piotr »

dorota_bartosiewicz pisze:Witam serdecznie
Zastanawiam się czy jest możliwe odnalezienie rodziny, która w latach 30 tuż przed wybuchem przeniosła się do Detroit.
Rodzina pochodziła z Jurkowic okolice Opatowa - nazwisko to ZIARKO lub w późniejszych latach może być ŻARKO będę wdzięczna za każdą informację.
:P
Na family search.org pokazuje sie osoba Genowefa Ziarko Gender:F Birth/Christening: 28 Feb. 1911 Jurkowice, Opatow, Poland .
Jezeli to rodzina, to moze byc dobry punkt zaczepienia do dalszych poszukiwan . Rodzina z pewnoscia dawno wyniosla sie z Detroit, ktory w latach 30-tych mial 2 miliony ludnosci a obecnie ledwo 500 tys. z tego bialych nieszczesnikow moze z 5%.

Zycze powodzenia w poszukiwaniach

Piotr
Adamska_B

Sympatyk

Witam!!!
Bardzo dziękuję Panie Romanie za pomoc.
Pozdrawiam.
Beata
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , chciałbym się wcisnąć w kolejkę do Pana Romana , a mam trochę danych które dzięki dobrym ludziom zdobyłem . Mam takie pytanie czy było by może drzewko lub znaleźć kogoś z żyjących z rodziny Michała i Józefy z Sawickich - rodziny Pruchnickich w USA ,podam to co mam ,może się da coś jeszcze znaleźć , sam nic nie mogę bo język angielski ni kumaty dla mnie , ale może mi odczytać coś jak by wypadło mój wnuk student ; dziękuję i pozdrawiam Julian ;

Lista na statku ; na poz. 10 jest tam wymieniony Michael Pruchnicki lat 27 żonaty pochodzący z Russia / Wierzbnik, który 9 marca 1907 płynął do USA miejsce przeznaczenia ; Illinois - Chicago .
Michał Pruchnicki syn Antoniego i Marianny ur. w Kowali 29 wrzesień 1880 , zmarł 23 czerwca 1964 r. w Huston w stanie Texas , pracował jako wydający narzędzia na kolei.
Żona ; Józefa Kunegunda Sawicka ur. w 1885 r. w Jadownikach , parafia Świętomarz , powiat Wierzbnik w Guberni Radom ,córka Wincentego Stanisława i Zofii z Narkiewiczów - Sawickich ,
Dzieci ; Janina / Helen Mary ur. 14 maja 1919 zmarła w grudniu 1971 ,wyszła za mąż w 1965 za pana Uczeń ,
nie wiadomo czy mieli dzieci Państwo Pruchniccy mieli jeszcze 5 innych dzieci ; była to Aleksandra, która zgłaszała śmierć ojca - urodzona 8 kwietnia 1908 r. , zmarła jako panna 6 lipca 2002 r., oboje Michał i Aleksandra pochowani są na cmentarzu w Teksasie. Był jeszcze Stefan ur. 27 listopada 1917 r. zmarł 15 listopada 1918 r. na zapalenie płuc .Był jeszcze Stanisław Pruchnicki ur. w około 1914 r. ( zdjęcia z USA ) . Zmiana metryki Janina / Helen Mary w 1965 r. , w tym jest adres - 1013 Bauwans
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Mam takie pytanie czy było by może drzewko lub znaleźć kogoś z żyjących z rodziny Michała i Józefy z Sawickich - rodziny Pruchnickich w USA
Udało mi się chyba znależć na Ancestry dwa drzewa wymieniające żyjących potomków tej rodziny:
https://picasaweb.google.com/romans500/ ... directlink

Drzewo Pruchnickich ma wiele nieścisłości (zostało podane przez kogoś daleko skoligocanego) ale raczej napewno odnosi się do rodziny z Chicago. Znalazłem ich w spisach z 1910 i 1930. Jest również karta rejestracji wojskowej z 1917r dla Michała. Dane w wiekszości sie zgadzają.
Następnym krokiem byłaby próba skontaktowania się z depozytorami drzew ( dobermom3 oraz SallyAnderson4554) i prośba o kontakt z żyjącymi członkami rodziny Pruchnickich.

Pozdrawiam,
Roman
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”