Pacynko

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pacynko_Piotr

Pacynko

Post autor: Pacynko_Piotr »

Szukam informacji o Pacynkach ze wsi Pacynków k. Grodna (ok. 7 km).
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Pacynko

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Szanowny Panie.

Pacynków spotkałem w materiałach z parafii Wielkie Eysymonty. Mieszkali tam między innymi w okolicy Jarmolicze. Z tego co wiem wspomniana przez Pana wieś - to dawna okolica Pacynki.

A mógłby Pan napisać coś więcej o swoim kręgu rodowym?

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
katnal

Sympatyk
Mistrz

Pacynko

Post autor: katnal »

Witaj.
Mój wujek nazywa się Pacenko, urodził się w okolicach Grodna jako Pacynko, syn Władysława i Weroniki

POZDRAWIAM
Katarzyna Zakryś-Nalazek
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Pacynko

A w którym roku?

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
katnal

Sympatyk
Mistrz

Pacynko

Wujaszek Marian w dowodzie rok urodzenia ma 1936 a urodził się w 1935 lub 1937, nie pamiętam ale wiem że jest rok różnicy :)jego ojcie Władysław urodził się w 1899r. Wiem że w Grodnie lub okolicach ma jeszcze rodzinę. Byłabym wdzięczna za informacje :)

POZDRAWIAM
Katarzyna Zakryś-Nalazek
Pacynko_Piotr

Re: Pacynko

Ludwik_Olczyk pisze:Szanowny Panie.

Pacynków spotkałem w materiałach z parafii Wielkie Eysymonty. Mieszkali tam między innymi w okolicy Jarmolicze. Z tego co wiem wspomniana przez Pana wieś - to dawna okolica Pacynki.

A mógłby Pan napisać coś więcej o swoim kręgu rodowym?

Pozdrawiam serdecznie.
Mój pradziadek Aleksander Pacynko urodził się prawdopodobnie w Pacynkach k. Grodna. Miał dziewięcioro rodzeństwa. Żona jego Helena zd. Ziuka córka Wincentego i Elżbiety z Pacynek. Mój dziadek Zdzisław Pacynko (zm. 1972 w Gdańsku) urodził się w Krynkach. Miał siostrę Wandę i trzech braci: Zbigniewa, Lucjana i Ryszarda. Szukam jakichkolwiek informacji na temat krewnych moich pradziadków, jak i rodziny Pacynko. Podobno okolica szlachecka, a czy zachowały się gdzieś dokumenty potwierdzające szlachectwo?
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Pacynkowie na pewno składali wnioski do Grodzieńskiego Zgromadzenia Depautatów Szlacheckich, może już nawet w 1798 roku, jak wiele innych rodów z grodzieńszczyzny. Te pierwsze wnioski były kierowane do Wilna, które wtedy obejmowało również ten rejon.

W wielkoejsmontowskich aktach parafialnych są pisani jako urodzeni, a więc musieli mieć status szlachecki. Jeszcze nie opracowałem do końca spisów parafialnych, lecz zobaczę jacy Pacynkowie są wyszczególnieni w końcu XIX wieku i na początku XX.

Czy mógłby Pan przybliżyć rok urodzenia Aleksandra?

Nie mam dostępu do aktów urodzeń z XX wieku, więc nie mogę tu nic odpowiedzieć p. Katarzynie.

Pozdrawiam serdecznie.
Pacynko_Piotr

Ludwik_Olczyk pisze:Pacynkowie na pewno składali wnioski do Grodzieńskiego Zgromadzenia Depautatów Szlacheckich, może już nawet w 1798 roku, jak wiele innych rodów z grodzieńszczyzny. Te pierwsze wnioski były kierowane do Wilna, które wtedy obejmowało również ten rejon.

W wielkoejsmontowskich aktach parafialnych są pisani jako urodzeni, a więc musieli mieć status szlachecki. Jeszcze nie opracowałem do końca spisów parafialnych, lecz zobaczę jacy Pacynkowie są wyszczególnieni w końcu XIX wieku i na początku XX.

Czy mógłby Pan przybliżyć rok urodzenia Aleksandra?

Nie mam dostępu do aktów urodzeń z XX wieku, więc nie mogę tu nic odpowiedzieć p. Katarzynie.

Pozdrawiam serdecznie.
Problem w tym, że nie wiem kiedy urodził się mój pradziadek Aleksander (zm. około 1970 r.). Wiem jedynie, że miał brata Franciszka, który był jednym z dziewięciorga rodzeństwa.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

To może kiedy urodził się dziadek, co orientacyjnie przybliży wiek jego ojca. Co do Pacynków - proszę zajrzeć do Herbarza Uruskiego t. XIII s. 163. Możliwe, że wywód, na który się powołuje Autor dotyczy Pańskich przodków. Warto też sprawdzić u Ciechanowicza (Herbarz Rodów WKL), tam może być nawet obecny numer fondu pod którym wywód jest zarchiwizowany w Mińskim Archiwum Państwowym.

Pozdrawiam serdecznie.
Pacynko_Piotr

Dziadek Zdzisław ur. 2 czerwca 1928, najstarsza była jego siostra Wanda ur. około 1924, dalej brat Zbigniew ur. około 1924, Lucjan ur. około 1934 i Ryszard ur. około 1936.
Awatar użytkownika
katnal

Sympatyk
Mistrz

Rodzice mojego wujka to Władysław Pacynko ur 1899 i Weronika Cydzik ur 1901, ojcem Władysława był Aleksander ale nie wiem gdzie i kiedy się urodził.

POZDRAWIAM
Katarzyna Zakryś-Nalazek
Pacynko_Piotr

Ludwik_Olczyk pisze:To może kiedy urodził się dziadek, co orientacyjnie przybliży wiek jego ojca. Co do Pacynków - proszę zajrzeć do Herbarza Uruskiego t. XIII s. 163. Możliwe, że wywód, na który się powołuje Autor dotyczy Pańskich przodków. Warto też sprawdzić u Ciechanowicza (Herbarz Rodów WKL), tam może być nawet obecny numer fondu pod którym wywód jest zarchiwizowany w Mińskim Archiwum Państwowym.

Pozdrawiam serdecznie.
Jak w tym pierwszym udało mi się odnaleźć wywód, tak do tego ostatniego nie mam dostępu, chyba że gdzieś w internecie jest zawieruszony.
Pacynko_Piotr

Czy mógłby jeszcze czegoś się więcej dowiedzieć?
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Ciechanowicz powinien być w każdej większej bibliotece. Ma 6 tomów. Ukazał sie bodaj u scgyłku lat 90. XX wieku, więc całkiem niedawno. Ja na razie poległem w ksiedze aktowej z lat 1863-1871 i muszę skończyć, żeby już do niej nie wracać (nie jest to indeksacja, lecz transkrypcja całości na język polski, z dodaniem indeksów i polskiego datowania). Odezwę się w nieco późniejszym czasie.

Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”