Pacynko
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Pacynko_Piotr
Pacynko
Szukam informacji o Pacynkach ze wsi Pacynków k. Grodna (ok. 7 km).
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Pacynko
Szanowny Panie.
Pacynków spotkałem w materiałach z parafii Wielkie Eysymonty. Mieszkali tam między innymi w okolicy Jarmolicze. Z tego co wiem wspomniana przez Pana wieś - to dawna okolica Pacynki.
A mógłby Pan napisać coś więcej o swoim kręgu rodowym?
Pozdrawiam serdecznie.
Pacynków spotkałem w materiałach z parafii Wielkie Eysymonty. Mieszkali tam między innymi w okolicy Jarmolicze. Z tego co wiem wspomniana przez Pana wieś - to dawna okolica Pacynki.
Pozdrawiam serdecznie.
Pacynko
Witaj.
Mój wujek nazywa się Pacenko, urodził się w okolicach Grodna jako Pacynko, syn Władysława i Weroniki
POZDRAWIAM
Mój wujek nazywa się Pacenko, urodził się w okolicach Grodna jako Pacynko, syn Władysława i Weroniki
POZDRAWIAM
Katarzyna Zakryś-Nalazek
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Pacynko
Wujaszek Marian w dowodzie rok urodzenia ma 1936 a urodził się w 1935 lub 1937, nie pamiętam ale wiem że jest rok różnicy :)jego ojcie Władysław urodził się w 1899r. Wiem że w Grodnie lub okolicach ma jeszcze rodzinę. Byłabym wdzięczna za informacje 
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
Katarzyna Zakryś-Nalazek
-
Pacynko_Piotr
Re: Pacynko
Mój pradziadek Aleksander Pacynko urodził się prawdopodobnie w Pacynkach k. Grodna. Miał dziewięcioro rodzeństwa. Żona jego Helena zd. Ziuka córka Wincentego i Elżbiety z Pacynek. Mój dziadek Zdzisław Pacynko (zm. 1972 w Gdańsku) urodził się w Krynkach. Miał siostrę Wandę i trzech braci: Zbigniewa, Lucjana i Ryszarda. Szukam jakichkolwiek informacji na temat krewnych moich pradziadków, jak i rodziny Pacynko. Podobno okolica szlachecka, a czy zachowały się gdzieś dokumenty potwierdzające szlachectwo?Ludwik_Olczyk pisze:Szanowny Panie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Pacynkowie na pewno składali wnioski do Grodzieńskiego Zgromadzenia Depautatów Szlacheckich, może już nawet w 1798 roku, jak wiele innych rodów z grodzieńszczyzny. Te pierwsze wnioski były kierowane do Wilna, które wtedy obejmowało również ten rejon.
W wielkoejsmontowskich aktach parafialnych są pisani jako urodzeni, a więc musieli mieć status szlachecki. Jeszcze nie opracowałem do końca spisów parafialnych, lecz zobaczę jacy Pacynkowie są wyszczególnieni w końcu XIX wieku i na początku XX.
Czy mógłby Pan przybliżyć rok urodzenia Aleksandra?
Nie mam dostępu do aktów urodzeń z XX wieku, więc nie mogę tu nic odpowiedzieć p. Katarzynie.
Pozdrawiam serdecznie.
W wielkoejsmontowskich aktach parafialnych są pisani jako urodzeni, a więc musieli mieć status szlachecki. Jeszcze nie opracowałem do końca spisów parafialnych, lecz zobaczę jacy Pacynkowie są wyszczególnieni w końcu XIX wieku i na początku XX.
Nie mam dostępu do aktów urodzeń z XX wieku, więc nie mogę tu nic odpowiedzieć p. Katarzynie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Pacynko_Piotr
Problem w tym, że nie wiem kiedy urodził się mój pradziadek Aleksander (zm. około 1970 r.). Wiem jedynie, że miał brata Franciszka, który był jednym z dziewięciorga rodzeństwa.Ludwik_Olczyk pisze:Pacynkowie na pewno składali wnioski do Grodzieńskiego Zgromadzenia Depautatów Szlacheckich, może już nawet w 1798 roku, jak wiele innych rodów z grodzieńszczyzny. Te pierwsze wnioski były kierowane do Wilna, które wtedy obejmowało również ten rejon.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
To może kiedy urodził się dziadek, co orientacyjnie przybliży wiek jego ojca. Co do Pacynków - proszę zajrzeć do Herbarza Uruskiego t. XIII s. 163. Możliwe, że wywód, na który się powołuje Autor dotyczy Pańskich przodków. Warto też sprawdzić u Ciechanowicza (Herbarz Rodów WKL), tam może być nawet obecny numer fondu pod którym wywód jest zarchiwizowany w Mińskim Archiwum Państwowym.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Pacynko_Piotr
Dziadek Zdzisław ur. 2 czerwca 1928, najstarsza była jego siostra Wanda ur. około 1924, dalej brat Zbigniew ur. około 1924, Lucjan ur. około 1934 i Ryszard ur. około 1936.
Rodzice mojego wujka to Władysław Pacynko ur 1899 i Weronika Cydzik ur 1901, ojcem Władysława był Aleksander ale nie wiem gdzie i kiedy się urodził.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
Katarzyna Zakryś-Nalazek
-
Pacynko_Piotr
Jak w tym pierwszym udało mi się odnaleźć wywód, tak do tego ostatniego nie mam dostępu, chyba że gdzieś w internecie jest zawieruszony.Ludwik_Olczyk pisze:To może kiedy urodził się dziadek, co orientacyjnie przybliży wiek jego ojca. Co do Pacynków - proszę zajrzeć do Herbarza Uruskiego t. XIII s. 163. Możliwe, że wywód, na który się powołuje Autor dotyczy Pańskich przodków. Warto też sprawdzić u Ciechanowicza (Herbarz Rodów WKL), tam może być nawet obecny numer fondu pod którym wywód jest zarchiwizowany w Mińskim Archiwum Państwowym.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Pacynko_Piotr
Czy mógłby jeszcze czegoś się więcej dowiedzieć?
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Ciechanowicz powinien być w każdej większej bibliotece. Ma 6 tomów. Ukazał sie bodaj u scgyłku lat 90. XX wieku, więc całkiem niedawno. Ja na razie poległem w ksiedze aktowej z lat 1863-1871 i muszę skończyć, żeby już do niej nie wracać (nie jest to indeksacja, lecz transkrypcja całości na język polski, z dodaniem indeksów i polskiego datowania). Odezwę się w nieco późniejszym czasie.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.