Polok, Pollok

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

iggi

Polok, Pollok

Post autor: iggi »

Witam,
poszukuję wszelkich informacji (daty, miejscowości) o rodzinach Polok (Pollok) których przodkowie pochodzą z Poniszowic pow. Gliwice,a na przełomie XIX i XX wieku znaleźli pracę i zalożyli rodziny w Chorzowie i Katowicach (może ich potomkowie do dzisiaj tam mieszkają), a prawdopodobnie także w Zawadzkim albo okolicy.
Miejscowość pochodzenia jest ważna, ponieważ nazwisko to na Śląsku jest dosyć popularne, a nie wszyscy Polokowie są przecież ze sobą spokrewnieni.

Serdecznie pozdrawiam,

iggi
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Post autor: kaphis »

Witam ,

W samych okolicach Gliwic jest bardzo popularne to nazwisko , Ja trafiam na nie dosc regularnie w Szobiszowicach i w Wojtowej Wsi.

Pozdrawiam
Marek Z.
iggi

Post autor: iggi »

Wiem. Dzięki Mormonom przeczesałem księgi parafii w Szobiszowicach, Łabędach, Starych Gliwicach, kość. Wszystkich Świętych i trochę Wojtową Wieś ale zniechęcony brakiem rezultatów przerwałem-na razie, jak myślę.
Choć Poloków tam zatrzęsienie, to żadnych interesujących mnie powiązan niestety nie znalazłem. :cry:

pozdrawiam Iggi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”