Archiwizacja starych dokumentów, fotografii...

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Mam pytanie do osób, które już w jakiś sposób zabezpieczyły swoje domowe archiwa - jak, co sie najlepiej nadaje i pozwala uporządkować zbiory? Chodzi mi o zadbanie o oryginały po zeskanowaniu.
Na fotografie lepsze koperty czy bibułki bezkwasowe albo przezroczysta folia? jak to potem chować? W pudła czy segregatory (też bezkwasowe)? Mam dużo starych listów, które nie powinny być zwinięte-chciałabym je jakoś prawidłowo zabezpieczyć.
Może ktoś już ma metodę?
pozdrawiam
Maria

(Stary watek z Genpolu znam)
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Po zrobieniu fotografi dokumentu ( czy to fotografii czy listu, czy metryki, czy certyfikatu), pozostawiam orginał tak zlożony jak był i przechowuję w odpowiednio zatytułowanym segregatorze w koszulce foliowej. Za nim w tym samym segregatorze w drugiej koszulce trzymam moją kopię.
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: t.dzwonkowski »

Sz. Państwo
Proponuję kilka zasad ( nie wyczerpują one problemu)
1.Dokument (nośnik) papierowy przechowuje się w obwolucie z miękiego papieru o kwasowości ph -7 ( czysta chemicznie woda ma takie ph) Obwoluta ta powinna lekko przylegać do papieru i obejmować całą jego powierzchnię, tak aby papier nie stykał się z innymi dokumentami papierowymi, zwłaszcza z dokumentami o innym ph.
2.Dokument papierowy nie powinien być narażony na fizyczne odkształcenia lub działanie światla, dlatego też dokument (nośnik) wraz z obwolutą należy przechowywać w pudle z tektury, również o ph zbliżonym do 7. Należy unikać wilgoci, ale też w pomieszczeniu nie może być zbyt sucho. Ważna jest stała temperatura, wtedy procesy chemiczne, które mają wpływ na zachowanie papieru zachodzą o wiele wolniej.
3.Każda fotografia z czasem ulegnie destrukcji, ale aby zmniejszyć jej postępy należy przechowywać w oddzielnej obwolucie z miękiego papieru o kwasowości ph -7.
4.Absolutnie należy zrezygnować z koszulek foliowych, dokument papierowy oczyścić ze spinaczy, zszywek, etc. Wszystko co posiada inne ph niż papier na ktorym jest sporządzony dokument i ma z nim styczność w długim czasie powoduje jego destrukcję.
Oczywiście istnieje na ten temat obszerna literatura, ale na najbliższe 50 lat te zasady wystarczą aby zachować dokument papierowy w stanie zadowalającym
Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Dziękuje, chyba zrobię tak: każdy list oddzielnie zeskanuje, opiszę i włożę w papier lub kopertę bezkwasową, włożę do pudełek i to już będzie nie do ruszenia, zostawione dla następnych pokoleń. Fotografie podobnie ale znalazłam specjalne koperty, przezroczyste też specjalnie dla archiwaliów- zdjęcia czasami pewnie będą przeglądane - i też do pudełek z tektury bezkwasowej. Przepisane i zeskanowane listy pójdą do drukowania i do segregatorów, żeby można było z nich korzystać.
Czyli jedno archiwum z oryginałami, jedno z kopiami i jedno w komputerze. Chyba muszę kupić większe mieszkanie:))
Pozdrawiam
Maria
Ostatnio zmieniony pt 25 lis 2011, 09:21 przez Dubiczyńska_Maria, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Hmm, z jednym się nie zgodzę, ponieważ t.dzwonkowski sobie przeczysz sam.
Piszesz, że należy przechowywać w papierze o ph 7. Jednocześnie piszesz że należy przechowywać w czymś co ma ph takie jak oryginalny dokument. I tu jest problem.
Ph dokumentów to wcale nie 7.
Np. tutaj są badania w archiwum
http://20090209.archiwa.gov.pl/reposito ... Kwasny.pdf
średnie ph 4,5
lepsze badania
http://www.bn.org.pl/inne/wpr/stan01.pdf
Więc generalnie to najpierw trzeba by sprawdzić jaki odczyn ma dany materiał.A ponieważ to bez sensu w domowych warunkach więc najlepiej dać ph 7 ale nie dlatego że to jest ph dokumentu który chcemy zachować. Dlatego że nic innego w domowych warunkach nie możemy zrobić (właściwie to możemy ale za duży nakład środków).
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: t.dzwonkowski »

Sz. Panie
Napisałem: "Dokument papierowy nie powinien być narażony na fizyczne odkształcenia lub działanie światla, dlatego też dokument (nośnik) wraz z obwolutą należy przechowywać w pudle z tektury, również o ph zbliżonym do 7".
Tymczasem Pan zechciał niby zacytować" Piszesz, że należy przechowywać w papierze o ph 7. Jednocześnie piszesz że należy przechowywać w czymś co ma ph takie jak oryginalny dokument". Przecież zupełnie coś innego napisałem.
Po pierwsze miałem na myśli przechowywanie w zaciszu domowym a nie w profesojnanych instytucjach. Po wtóre nie wymagajmy aby "zwykły obywatel" kupował phmetry.
Rozumiem, że producenci różnego sprzętu są zainteresowani jego szybką sprzedażą.Och, ten kapitalizm.
Pozdrawiam również mających inne zdanie. Tadeusz Dzwonkowski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”