księgi kościelne czy usc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

księgi kościelne czy usc

Post autor: apogorzelska »

Witam
W akcie ślubu mojej prababci tak zapisano:
Działo się to w Kuflewie w 1935r ...a panną Stanisławą Żukowską urodzoną w Mińsku Litewskim, zapisaną w księgach metrykalnych w Jeruzalu....

Może chodzić o księgi metrykalne kościelne czy USC? Prababcia urodziła się w 1917r. Około rok, dwa po urodzeniu wrócili z Mińska i osiedlili się najprawdopodobniej od razu w tamtych okolicach, mógł być to rok 1918-1920 . Czy jej aktu urodzenia mam szukać w roku 1916 czy późniejszym? Poradźcie mi proszę.
Pozdrawiam
Ania
dpawlak

Nieaktywny

księgi kościelne czy usc

Post autor: dpawlak »

Może chodzić zarówno o dokument kościelnym, jak i cywilny. Zresztą oba sporządzał ten sam człowiek, czyli ksiądz z parafii Jeruzal. Przed wojną ksiądz był bowiem jednocześnie urzędnikiem stanu cywilnego. Należałoby poszukać w parafii Jeruzal. Ewentualnie w USC Mrozy (Jeruzal należy obecnie do gminy Mrozy). Gdyby nie fakt, że nie upłynęło jeszcze 100 lat można by było poszukiwać w AP, lub archiwum diecezjalnym (tu byłaby nawet możliwość zamówienia skanu na odległość za drobną opłatą).
Chociaż mi zdarzyło się ostatnio bezpłatne otrzymanie skanów z USC na e-mail i to z inicjatywy urzędu - ja chciałem przyjechać i zrobić zdjęcia.
Wszystko zależy od konkretnego urzędu, a w przypadku parafii, od księdza.
Co do okresu poszukiwań - należy poszukiwać w latach, w których prababcia była zgłoszona, ponieważ po zakończeniu danego roku nie dopisywano już kolejnych osób do tego rocznika. W skrajnym przypadku ktoś urodzony 31.12.1917 ale zgłoszony dzień później będzie zapisany w roku 1918. Najlepiej podać temu kto miałby udostępnić księgi, lub szukać danego aktu, takie informacje jakie Aniu podałaś. Czyli osoba urodzona w 1917, ale zgłoszona w latach 1918-1920.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

Dziękuje, czyli muszę szukać w dwóch miejscach. Dzwoniłam dziś do parafii w Jeruzalu. Ksiądz powiedział, że wszystkie akta z tamtych lat są a Archiwum Diecezjalnym Warszawsko Praskim. Jutro zadzwonię do Mrozów, może tam mi pomogą. Mieszka tam moja babcia, córka Stanisławy wiec jak nie ja to może ona :)
dpawlak

Nieaktywny

Babcia będzie miała prosto, bo chodzi o jej mamę. W twoim przypadku, załatwiając bez pośrednictwa babci, musiałabyś jakoś wykazać, że chodzi o twoją prababcię (kserokopie odpowiednich akt), gdyby urzędnik okazał się formalistą. Cały problem polega na tym, żeby chcieli przeszukać kilka lat (na szczęście chodzi o jeden akt), ale mam dobre wspomnienia z małych wiejskich gmin. Tam nie narzekają na nawał pracy i chętnie pomagają. W dużych miejskich gminach zwykle żądają dokładniejszych dat. Zaś przy kilku aktach hurtem zaczynają się krzywić. Życzę powodzenia. :)
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Przed wojną ksiądz był bowiem jednocześnie urzędnikiem stanu cywilnego

.......................

No nie za bardzo -bo nie wszędzie i róznie w zaborach .Jeno w parafiach wiejskich .W 1818 roku w jednych księgach tak w innych nie.
Pozdrawiam
dpawlak

Nieaktywny

Rozmawiamy o latach między I a II Wojną Światową. lata 1918-20. W 1818, to inne przepisy były. Wtedy owszem funkcje były rozdzielone i byli cywilni urzędnicy, z których w zaborze rosyjskim zrezygnowano na rzecz księży około 1825.
rwelka

Nieaktywny

Dokładnie tak samo .
A w czym różnica?
rwelka

Nieaktywny

Z tym 1825 rokiem też nie jest prawdą bo cytuję metrykę z 1818 roku z Bełdowa
I stawił sie przede mną pełniacym funkcję Urzędnika Stanu cywilnego Jan Wyderka i oświadczył.......
dpawlak

Nieaktywny

"A w czym różnica?"

W takim razie polecam lekturę
http://warsztathistoryka.uni.lodz.pl/he ... zrodla.pdf
Różnice w prowadzeniu akt pomiędzy latami do 1825, a po 1825 są znaczące.
rwelka

Nieaktywny

Ja też polecam.
Niemniej najlepszą lekturą są księgi .
Najmocniejsze są księgi zejścia .Polecam .
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zdecydowanie z ADW-P - zdigitalizowane zapewne, więc bez zużywania ksiąg się obejdzie
to żeby "odbębnić pańszczyznę":) tj nawiązać merytorycznie
bo zainteresował mnie inny fragment i właściwie o tym chciałem
"Najmocniejsze są księgi zejścia" - w jakim sensie?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Nikt z państwa nie zwrócił uwagi na treść zapisu podczas ślubu "...urodzoną w Mińsku Litewskim, zapisaną w księgach metrykalnych w Jeruzalu...".
Otóż z jakichś tam powodów (wojna, pobyt za granicą itp) zapis aktu chrztu był dokonany w wiele lat po urodzeniu. I tak jest w tym konkretnym przypadku. Zapisu chrztu dokonano wiele lat po urodzeniu Stanisławy.

Zupełnym nieporozumieniem jest odsyłanie w tym temacie przez p.Welkę do aktów zgonów, które jak wiedzą doświadczeni genealodzy są potrzebne jak i inne ale daty i podane w nich dane o ludziach są najmniej wiarygodne gdyż podawane często przez osoby obce zgłaszające zgon.

Aniu wysłałem prywatną wiadomość. Skontaktuj się ze mną na maila.

Staszek Pieniążek
dpawlak

Nieaktywny

Pieniążek_Stanisław pisze:Nikt z państwa nie zwrócił uwagi na treść zapisu podczas ślubu "...urodzoną w Mińsku Litewskim, zapisaną w księgach metrykalnych w Jeruzalu...".
Ależ zwróciliśmy. Dlatego nie szukamy zapisów w Mińsku, a w Jeruzalu i Mrozach. Jeśli chodzi ci o to, że nie rozwodzimy się nad przyczynami opóźnionego o parę lat zgłoszenia, to jest to kwestia poboczna dla samego umiejscowienia gdzie szukać zapisu. Też stawiam na działania wojenne. Brat mojego dziadka jak został zmobilizowany w 1914, to wrócił z wojny dopiero po zakończeniu polsko-sowieckiej w 1921.
Zapisu chrztu dokonano wiele lat po urodzeniu Stanisławy.
Ależ Ania o tym pisze. Podaje, że przeprowadzka z Mińska nastąpiła w parę lat po urodzeniu.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:zdecydowanie z ADW-P - zdigitalizowane zapewne, więc bez zużywania ksiąg się obejdzie
Normalnie bym nie oponował, bo w archiwach diecezji warszawskich masz zapewne lepsze rozeznanie ode mnie, ale nie poleciłem ADW-P ze względu na punkt 4. ich regulaminu:
"4. Archiwum udostępnia dokumenty, od których wytworzenia upłynęło 50 lat. Dla ksiąg metrykalnych i stanu cywilnego okres ten wynosi 100 lat."
Nie przestrzegają własnego regulaminu?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

punkt 4 regulaminu omawia udostępniane dokumenty - (czytaj udostępniane bez ograniczeń)
nie mówi o tym, które mają dostęp ograniczony (np do kręgu zstępnych) - prawda?
jeśli są w ADW-P to prawnuczka kopie aktu chrztu prababci "dostanie"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

Regulamin http://www.diecezja.waw.pl/dokument.php?id=1751 nic nie wspomina o materiałach udostępnianych bez ograniczeń i dostępie ograniczonym. Albo są udostępniane, albo nie.
Być może jest tak jak piszesz, ale wówczas regulamin nadaje się do przeredagowania. Pozostaje jeszcze kwestia kwerendy lub samodzielnych poszukiwań, w końcu nie znamy dokładnej daty, to łatwiej uzyskać w USC niż w większym archiwum. Może martwię się na zapas i twoje doświadczenie z tym archiwum mówi, że nie robią z tym problemu (np. wysokie opłaty).
Jeśli tak, to chwała im za to - sam bym sobie życzył takiej obsługi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”