Od czego zacząć poszukiwania

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

maciek111178

Post autor: maciek111178 »

Witam jestem tutaj nowy i kompletnie nie wiem jak zabrać się do szukania jakichkolwiek informacji na temat moich korzeni . Morze jakieś sugestie :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Maćku , najważniejsze jest to co wiedzą w rodzinie o dziadkach i pradziadkach ,wszystko zapisywać i może zdjęcia kompletować ( aparatem zrobić zdjęcie zdjęciu bo pamiątki nikt nie odda ) od najstarszych i inne dokumenty np. testament, czy hipoteka z zapisów ziemi, potem za śladem od rodziców w metrykach do tylu po parafiach, najtrudniej znaleźć ślub bo jest tam gdzie panna , lub szukać w danym USC do stu lat od dzisiaj wstecz i potem w Archiwach Państwowych do roku 1810 i Kościelnych nawet do 156O roku, jak nakazano zapisywać o ludziach po parafiach na Soborze Trydeckim . Także są wiadomości tu w necie , w różnych książkach i w herbarzach jak znany ród ; do tego potrzebny upór by się nie dać trudnością z racji braku jakiej metryki to np. szuka się w hipotece o zapisach ziemi, najlepszy jest testament ,tam jest genealogia całej rodziny z danego okresu ; życzę powodzenia i wytrwałości przez kilka lat - pozdrawiam ; Julian
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: kaphis »

Witam

Macku dodam do wypowiedzi poprzednika , ze potrzeba Ci spokoju. Pierwsze 3-4 pokolenia swojego drzewa uzyskasz na podstawie opowiadan rodziny i od tego zacznij. Staraj sie kazda informacje weryfikowac ( pamiec ludzka czasem zawodzi ). Pomysl tez na przyszlosc o tym ze bedziesz mial do czynienia z dokumentacja w roznych jezykach , zapoznaj sie z konstrukcja aktow ( jakie informacje zawieraja ). Czytaj w wolnych chwilach rozne watki na forach genealogicznych bo z nich nauczysz sie wielu rzeczy.Nie zrazaj sie tym , ze kiedy o cos pytasz nie uzyskujesz odrazu odpowiedzi. Pamietaj jeszcze o jednym ! Histori rodziny nie ulozysz w calosc przez 2 tygodnie lub miesiace. Wkraczasz na teren ktory bedzie Twoim hobby przez cale zycie.

Zycze powodzenia
Marek Z.
maciek111178

Post autor: maciek111178 »

a więc troszkę popytałem i dowiedziałem się co nieco o mojej rodzinie
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Wywiady dotyczące genealogii trzeba notować. Wszelkie strzępy informacji, pojedyncze zdarzenia i fakty dobrze zapisać i zachować notując datę i źródło informacji. Nawet wydawałoby się nieistotne szczegóły mogą mieć znaczenie. Pamięć jest ulotna, a kiedyś nie będzie kogo spytać. Notatnik lub teczka na notatki jest niezbędna. Za 20 lat taki zeszyt może okazać się prawdziwym skarbem.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
kasiamon

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasiamon »

Prawdziwą sztuką, o czym dowiedziałam się z własnych doświadczeń, jest takie prowadzenie rozmowy z ciotkami wujkami itp. aby wynieść z tego coś sensownego. Zapytanie starszej kuzynki "a co tam Ciocia wie o przodkach" kończy się różnymi opowieściami o ludziach i sytuacjach, których nie jesteś w stanie ani zapisać ani uporządkować. Ja staram się w takich rozmowach zawsze mieć naszkicowane na papierze podstawowe drzewo i co jakiś czas upewniam się o którego Franciszka czy o jaką Mariannę chodzi, i robię odręczne notatki przy tej osobie. Przy okazji taki rozmówca patrząc na szkic pyta często, a czemu tu np. nie ma wujka Zenka, o którym nikt Ci do tej pory nie powiedział. Musisz przemyśleć plan działania bo inaczej łatwo się pogubić w bałaganie informacji. I żadnych karteczek, bo się gubią, kup jeden gruby zeszyt, będzie cały pokreślony, ale często wraca się do starych zapisów a prawdą okazuje się to, co się już wymazało jako nieważne.
pozdrawiam
Kasia
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
mkurow

Sympatyk

Post autor: mkurow »

Kiedy przekroczysz 30 osób zaczniesz się gubić a wtedy przyda ci się program genealogiczny. Są różne, ja polecam ten ze strony www.myheritage.pl. najlepszy na jaki trafiłem i dosyć intuicyjny.
__________________________________________Mariusz K.
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

kasiamon pisze:Ja staram się w takich rozmowach zawsze mieć naszkicowane na papierze podstawowe drzewo i co jakiś czas upewniam się o którego Franciszka czy o jaką Mariannę chodzi, i robię odręczne notatki przy tej osobie. Przy okazji taki rozmówca patrząc na szkic pyta często, a czemu tu np. nie ma wujka Zenka, o którym nikt Ci do tej pory nie powiedział. Musisz przemyśleć plan działania bo inaczej łatwo się pogubić w bałaganie informacji. I żadnych karteczek, bo się gubią, kup jeden gruby zeszyt, będzie cały pokreślony, ale często wraca się do starych zapisów a prawdą okazuje się to, co się już wymazało jako nieważne.
pozdrawiam
Kasia
też tak robię, nigdy nie biorę telefonu do ręki jeśli nie mam drzewa konkretnej osoby przed sobą :) Zeszyt w formacie A4, i notuje przy każdej osobie nowo zdobyte informację. Z karteczek korzystam, ale wklejam je do zeszytu taśmą.
Pozdrawiam
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”