Indeks Hipoteczny

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Indeks Hipoteczny

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam serdecznie! :)

W umowie przedślubnej mego 3*pradziadka, sporządzonej w 1877 r. u uniejowskiego Feliksa Chodyńskiego znajduje się zapis:
(...) oświadczył, że jego obecny majątek składa się z prywatnej własności chłopskiego gospodarstwa, znajdującego się we wsi Dzierżązna, (...), zapisanego w Indeksie Hipotecznym pod Numerem 5-ym i 17-ym Trzeciego Rozdziału
Niestety nie mam kompletnie czym był owy "Indeks Hipoteczny", a tym bardziej gdzie go szukać - w Turku, Uniejowie, Kaliszu, czy może gdzieś indziej? I jak zbiór akt, gdzie dokumenty dotyczące tego gospodarstwa będzie się nazywać? :? Będę niezmiernie wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie w tej sprawie. :)

I aby nie było wątpliwości - Dzierżązna, o której mowa znajdowała się wtedy w Guberni Kaliskiej, powiecie tureckim, gminie Niewiesz, parafii Niemysłów.

Z góry dziękuję za pomoc! :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Sawicki_Julian

Sympatyk

Indeks Hipoteczny

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Bartku , oświadczył w umowie o gospodarstwie swoim , to musiał pisać ten indeks notariusz ( Feliks Ch.) z danego okresu który prowadził księgę, a w niej zapisywani klienci którzy mieli coś do zapisu , pożyczka ,dzierżawa , sprzedaż lub kupno , w tym może zakupione lub zapisane po rodzicach gospodarstwo pradziadka.Trzeba szukać w tym AP gdzie ta wieś podlega obecnie pod to AP i są tam księgi hipoteczne według notariuszy nazwiska lub dla danej wsi albo Dobra czyli dworu na czyjeś nazwisko jako właściciel, mogą być tez zapisy ziemi z danej wsi w tz. Księgach Wieczystych , są przy Sądzie w powiecie gdzie jest ta wieś ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Indeks Hipoteczny

Dziękuję Julianie za Twój post. Problem jednak w tym, że nie mam kompletnie pomysłu od czego i gdzie zacząć. Jest kilka zespołów, które biorę pod uwagę - ale czy słusznie sądzę, że w którymś z nich odnajdę tajemniczy "indeks hipoteczny"?

Te zespoły to:
1. Zarząd Powiatowy Turecki (zesp. 97/0 - AP Łódź)
2. Akta gminy Niewiesz (pow. turecki) (zesp. 75/0 - AP Bydgoszcz) - niestety obejmuje lata 1900-1914 i 1945-1954
3. Księgi i akta hipoteczne sądów w Turku (zesp. 507/0 - AP Konin)

Być może jednak zachowało się to w jakimś innym zespole archiwalnym - tylko którym? :?
Ostatnio zmieniony czw 08 wrz 2011, 11:13 przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Sawicki_Julian

Sympatyk

Indeks Hipoteczny

Witam ponownie , ja przeglądałem kilkanaście grubych ksiąg hipotek jedne z nazwą wsi, czyli było o mieszkańcach różne zapisy, drugie to Dobra czyli parcelacja po dworze i trzecie to są księgi danego notariusza ( nazwiska ) gdzie przypada jedna na jeden rok czasem sięga dwu lat i w niektórych na pierwszej stronie są spisy tam występujących ludzi , czyli indeksy , a rozdział to myślę ze notariusz podzielił ziemie na grupy ; parcelacja po dworze , włościanie ze wsi , spadki w rodzinie . W twoim przypadku chodzi o księgę notariusza Feliksa Chodyńskiego ( Akta hipoteki ) i szukać od 1877 roku wstecz i co znaczy Uniejowskiego, może w domu prowadził biuro notarialne, ale akta szukać w archiwum, a spis to się szybko przejrzy latami do tylu kilka ksiąg ; powodzenia i pozdrawiam - Julian
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Bartłomieju zacznij od zesp.507 w Turku. Zorientuj się co on zawiera.Jeśli jest podobnie do lubelskiego, to w tym zespole znajdziesz jeszcze wiele sygnatur dotyczących dóbr poszczególnych majątków, indywidualnych właścicieli posiadłości ziemskich i małych gospodarstw.
W archiwum mają skorowidze, może zadzwoń i jeśli będzie ktoś miły, zajrzy do tego skorowidza .
Pozdrawiam Danka
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Julianie - niestety Feliks Chodyński prowadził swoją kancelarię w Uniejowie tylko przez rok (właśnie 1877r) i niewiele po tej działalności zostało - kilkadziesiąt aktów notarialnych i aktów kupna-sprzedaży ziemi i nieruchomości (dokumenty te znajdują się w AP Łęczyca).

Danko - dziękuję za potwierdzenie moich podejrzeń, tak sądziłem, że ten zbiór jako pierwszy zasługuje na uwagę. Posłałem do AP e-mail w tej sprawie (niestety telefon zajęty), i pozostaje mi tylko czekać na odpowiedź cóż znajduje się w tym zespole.

:)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Oto i odpowiedź z konińskiego AP:
Podany przez Pana zapis jest bardzo lakoniczny i dość nieprecyzyjny. W każdym razie nie zawiera podstawowej informacji o numerze repertorium hipotecznego księgi hipotecznej, a to zdaje się świadczyć, że nie chodzi w tym przypadku o konkretną księgę hipoteczna lub zbiór dokumentów. Zresztą w XIX w. księgi hipoteczne posiadały praktycznie tzw. dobra ziemskie, czyli duże majątki rolne i zaledwie część nieruchomości miejskich.
W wymienionym wyżej zbiorze znajdują się dwie księgi hipoteczne, które w opisie tytułu księgi zawierają nazwę miejscowości Dzierżązna (sygn. 641 i 1538). Jednakże, jak wynika z dat skrajnych wykazanych na spisach zdawczo-odbiorczych przez Sąd Rejonowy w Turku, pochodzą one z późniejszego okresu (jedna z lat [1899]1900-1922, druga z lat [1931] 1937-1938), a to sugeruje, że nie mają związku z przedmiotową sprawą.
Czyli jeden zespół mogę wykreślić...
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam ,najlepiej w archiwum szukać osobiście i to kilka podjazdów trzeba by coś znaleźć , o ten numer to zawsze pytają - pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”