Lubowo (Lubów) / Rutka Tartak

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

jart

Sympatyk
Nowicjusz

Lubowo / Rutka Tartak

Post autor: jart »

Witam

Może ktoś z Was spotkał się z informacjami na temat ksiąg metrykalnych parafii Lubowo (gubernia suwalska, diecezja augustowska)?

Za "ks. Witold Jemielity - Utworzenie parafii Rutka-Tartak"
http://www.astn.pl/r2007/utwo.htm

"(...)Utworzenie parafii Rutka Tartak wiąże się z podziałem granicznym. Po pierwszej wojnie światowej parafia Lubowo została podzielona na dwie części. Większość jej mieszkańców pozostała na Litwie, a tylko nieliczne wioski włączono do Polski. Dla tych wsi 12 listopada 1925 roku biskup Romuald Jałbrzykowski utworzył parafię w Rutce Tartak. W dekrecie, którym ją powołał, pisał: „Granica polsko-litewska oddzieliła szereg miejscowości od kościoła parafialnego w Lubowie, tak że mieszkańcy tych miejscowości zostali odcięci od macierzystego kościoła. Są to wioski: Durowizna, Folusz, Gutowszczyzna, Kadaryszki, (...)"

Bezpośrednio interesuje mnie domena Kadaryszki, wsie Ścibowo i Jasionowo (wchodzące w jej skład?) należące do parafii Lubowo.

Przed ew. próbą kontaktu z parafią Rutka Tartak, chciałbym zapytać - czy może ktoś z Was spotkał się z księgami parafii Lubowo?
Obawiam się że w części parafii pozostałej po polskiej stronie niewiele odnajdę - większa część parafii wraz z kościołem, po podziale znalazła się po stronie Litewskiej, tak jak i akta tych terenów - należących do diecezji Wileńskiej - które nie zostały z Wilna zabrane.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

parafia Lubowo / Rutka Tartak

Post autor: GrzegorzKrupiński »

Kościół w Lubowie spłonął w czasie II WŚ wraz z księgami metrykalnymi.
Pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Czyli koniec przygody definitywnie?
Może księgi/kopie były przekazywane diecezji? Jak wyglądał "obieg" ksiąg w XVIII/XIX w.? Jest jakaś nadzieja żę cokolwiek się zachowało?
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Post autor: GrzegorzKrupiński »

Na duplikaty ksiąg na razie nikt nie trafił, chociaż szukających było wielu.
Zawsze warto sprawdzić sąsiednie parafie i różnorakie spisy.
Pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Powracam do tematu. Jeśli szukających było wielu, może któryś z nich sprawdzał tutaj (i może pozytywnie bądź negatywnie zweryfikować):

(Fondas) 1236. Suvalkų gubernijos civilinės būklės aktų ir metrikų knygų kolekcija (LVIA)
Ap. 5. Alvito dekanato bažnyčių metrikų knygų apyrašas. 1803--1885 m.

Księgi metrykalne dekanatu Olwita 1803 - 1885 -> ja będę mógł je sprawdzić dopiero w lipcu/sierpniu, może już ktoś zaglądał do fondu 1236 w LVIA?
pozdrawiam
Artur

anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Czy ktoś może posiada wiedzę z których parafii
dekanatu Olwita są te księgi?

Anna Grażyna
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Ja mam informacje tylko o Lubowie (jego szukam), niestety są księgi dopiero XX wieczne.
pozdrawiam
Artur

anna-grażyna

Sympatyk

To niestety też nie dla mnie - szukam Olwity i Przerośli,
może też i innych ale od około 1830 do przodu (tzn do tyłu :)).
Szkoda byłoby na tym skończyć albo czekać na przypadek.

Anna Grażyna
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Mnie niestety też interesują czasy dawniejsze. Ale - Przerośl w częściowo interesującym Cię okresie chyba już niedługo będzie na szukajwarchiwach -> http://nac.gov.pl/files/2013_1_polrocze ... wa_asc.pdf
pozdrawiam
Artur

anna-grażyna

Sympatyk

Dzięki.

Widzę tam też Wiżajny,....żeby jeszcze Rajgród.:)

Anna Grażyna
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Tak, Wiżajny są. No, jak jeszcze powiesz że interesują Cię Lachowo i Goniądz to pomyślę że możemy być spokrewnieni :)
pozdrawiam
Artur

anna-grażyna

Sympatyk

Wszystko możliwe :)-moi kręcili się po tamtej okolicy już w 1756 roku
a w związki wchodzili po sąsiedzku i po znajomości :).

Anna Grażyna
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Metryki-Litwa

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Proszę o informację. Interesuje mnie parafia Lubowo, obecnie miejscowość leży na terenie Litwy. Nie znalazłam jej w wykazie parafii litewskich. Interesują mnie metryki z przed 1850 roku, gdzie ich szukać na Litwie, czy w archiwum w Suwałkach. Pozdrawiam. Ewa.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Ewo - Baza Miejscowości Kresowych podaje trzy miejscowości o tej nazwie.
Lubowo - majątek - gmina Rzesza, powiat wileńsko-trocki, woj. wileńskie to parafia Niemenczyn św. Michała Archanioła;
Lubowo - folwark - gmina Hołubicze, powiat dziśnieński, woj. wileńskie to
parafia Bobrowszczyzna św. Antoniego z Padwy a
wieś Drożęcin-Lubowo (Lubiejewo) gmina Rogienice Wielkie, powiat łomżyński, woj. białostockie a parafia Mały Płock Podwyższenia Krzyża Świętego.
Sądzę, że teraz łatwiej będzie odszukać gdzie są księgi.
Powodzenia Grażyna
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Było o tym,
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... c&p=199687
a nie wykluczam ,ze jeszcze jakieś watki by się znalazły.
Perspektywy wygladają marnie.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”