Herb Boleścic
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Herb Boleścic
Zwracam się z prośba do Państwa o wszelkie informacje jakie tylko Państwo znacie o herbie Boleścic. Zaznaczę tylko, że nie chodzi mi typowego Jastrzębca który błędnie zostaje uznany za alias herbu Boleścic.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
Herb Boleścic
Krzysztofie,
Pytanie sugeruje że posiadasz już jakiś zasób wiedzy na ten temat i znasz jakieś źródła.
Napisz na dobry początek co wiesz i skąd ta wiedza pochodzi.
Dobrze by było wiedzieć jakiej rodziny to ma być herb, gdzie i kiedy się legitymowała, o ile oczywiście to wiadomo.
Szkoda dublować pracę i szukać w ciemno.
Pozdrawiam
Hubert
Pytanie sugeruje że posiadasz już jakiś zasób wiedzy na ten temat i znasz jakieś źródła.
Napisz na dobry początek co wiesz i skąd ta wiedza pochodzi.
Dobrze by było wiedzieć jakiej rodziny to ma być herb, gdzie i kiedy się legitymowała, o ile oczywiście to wiadomo.
Szkoda dublować pracę i szukać w ciemno.
Pozdrawiam
Hubert
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Hubercie zam różne informacje z różnych herbarzy takich jak Niesiecki, Piekosiński i wiele innych. Większość Herbarzy dostępnych w sieci przeglądałem mam jednak nadzieję, że ktoś mógł czytać jakieś źródło nie zdigitalizowane o którym nic nie wiem.
Chodzi mi o ród Sokolnickich herbu Boleścic (Jastrzębiec) z Mazowsza którzy wylegitymowali się w XVI w i XIX w.
Bardziej jednak chodzi mi o informacje o samym herbie niż o rodzie.
Chodzi mi o ród Sokolnickich herbu Boleścic (Jastrzębiec) z Mazowsza którzy wylegitymowali się w XVI w i XIX w.
Bardziej jednak chodzi mi o informacje o samym herbie niż o rodzie.
Z Boleścicem jako takim to zadanie ambitne.
Wyłuskać go spośród Jastrzębców i nie pomylić z odmianami Lubicza czy Tępymi podkowami to o cho cho.
Przejrzałem "Neues Wappenbuch des blühenden Adels im Königreiche Galizien"
Pozycja ta wpadła mi ostatnio w ręce (google książki)
Znalazłem tam tylko ciekawe 2 herby:
- Tępą podkowę Skowrońskich (złota podkowa i półtora srebrnego krzyża na czerwonym polu)
- Jastrzębca Skopowskich (niebieskie godła na zielonym polu).
To jednak nie to o co ci chodzi.
Gdybyś dopadł gdzieś w bibliotece "Der Adel von Galizien, Lodomerien und der Bukowina" Bojnicicia i Rosenfelda to może trafiłbyś na więcej ciekawostek. Jest to istna kopalnia odmian rodowych. Niestety w sieci dostępna jest tylko część tablic tego herbarza i brak jest części opisowej. W indeksie są Sokolniccy, chyba h. Jastrzębiec ale jaki jest wizerunek w tablicach nie wiem.
Życzę owocnych poszukiwań
Hubert
Wyłuskać go spośród Jastrzębców i nie pomylić z odmianami Lubicza czy Tępymi podkowami to o cho cho.
Przejrzałem "Neues Wappenbuch des blühenden Adels im Königreiche Galizien"
Pozycja ta wpadła mi ostatnio w ręce (google książki)
Znalazłem tam tylko ciekawe 2 herby:
- Tępą podkowę Skowrońskich (złota podkowa i półtora srebrnego krzyża na czerwonym polu)
- Jastrzębca Skopowskich (niebieskie godła na zielonym polu).
To jednak nie to o co ci chodzi.
Gdybyś dopadł gdzieś w bibliotece "Der Adel von Galizien, Lodomerien und der Bukowina" Bojnicicia i Rosenfelda to może trafiłbyś na więcej ciekawostek. Jest to istna kopalnia odmian rodowych. Niestety w sieci dostępna jest tylko część tablic tego herbarza i brak jest części opisowej. W indeksie są Sokolniccy, chyba h. Jastrzębiec ale jaki jest wizerunek w tablicach nie wiem.
Życzę owocnych poszukiwań
Hubert
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Witam serdecznie Panów Huberta i Krzysztofa.
Panie Hubercie dziękuję za podpowiedź muszę się rozglądnąć za tą pozycją może akurat gdzieś na nią natrafię.
Panie Krzysztofie poszukuję zarówno wizerunku jak i opisu (blazowania) tego herbu. Poszukuję również wszelkiego rodzaju opisów i wzmianek o tym herbie.
Panie Hubercie dziękuję za podpowiedź muszę się rozglądnąć za tą pozycją może akurat gdzieś na nią natrafię.
Panie Krzysztofie poszukuję zarówno wizerunku jak i opisu (blazowania) tego herbu. Poszukuję również wszelkiego rodzaju opisów i wzmianek o tym herbie.
Natrafiłem na krótki opis herbu Boleścic.
Na ile ten opis odzwierciedla prawdę historyczną o tym herbie , pozostawiam Panu do rozważenia.
Herb Boleściec różni się od herbu Jastrzębiec godłem.
Na niebieskim polu podkowa zwrócona barkiem ku górze, a w środku krzyż podwójny.
W klejnocie znajduje się jastrząb.
Herb Jastrzębiec ma podkowę zwróconą barkiem ku dołowi, z pojedynczym krzyżem w środku.
Pasik Krzysztof
Na ile ten opis odzwierciedla prawdę historyczną o tym herbie , pozostawiam Panu do rozważenia.
Herb Boleściec różni się od herbu Jastrzębiec godłem.
Na niebieskim polu podkowa zwrócona barkiem ku górze, a w środku krzyż podwójny.
W klejnocie znajduje się jastrząb.
Herb Jastrzębiec ma podkowę zwróconą barkiem ku dołowi, z pojedynczym krzyżem w środku.
Pasik Krzysztof
Witam
1) Krzysztofie P, byłbym wdzięczny za podanie źródła tego opisu.
2) Krzysztofie S, Piekosiński wspomina bodajże o wizerunku Boleszczyca przy opisie Jastrzębca u Długosza.
Tu jest e-wydane tego dziełka:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccont ... 7&dirids=1
Na początku jest wersja drukowana a potem rękopis gdzie znaleźć można tą minimalistyczną wizualizację herbu.
Str. 18/20 po prawej u góry.
Pozdrawiam
Hubert
1) Krzysztofie P, byłbym wdzięczny za podanie źródła tego opisu.
2) Krzysztofie S, Piekosiński wspomina bodajże o wizerunku Boleszczyca przy opisie Jastrzębca u Długosza.
Tu jest e-wydane tego dziełka:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccont ... 7&dirids=1
Na początku jest wersja drukowana a potem rękopis gdzie znaleźć można tą minimalistyczną wizualizację herbu.
Str. 18/20 po prawej u góry.
Pozdrawiam
Hubert
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt: