T: "szukam człowieka, który uratował mojego Tatę"
Kłaniam się!
Poszukuję przyjaciela mojego śp.Taty, który uratował go od wywózki do Katynia. Przyjaciel ten nazywał się Zygmunt Szelist (25 - 30 lat). W czasie wojny obronnej w 1939 r. walczył razem z moim Tatą we Lwowie, prawdopodobnie był podporucznikiem i prawdopodobnie pochodził z Wilna lub jego okolic. Kiedy po kapitulacji znaleźli sie z Tatą w transporcie rzekomo do Wilna namówił Tate do ucieczki z pociągu ponieważ trasa jaką jechali wydała mu sie podejrzana. W trakcie ucieczki panowie rozstali sie i nigdy więcej sie nie spotkali. Przez całe swoje życie Ojciec uważał pana Zygmunta za swojego wybawiciela. Transport jechał prawdopodobnie do Katynia lub Starobielska...
Irena Sauk
P.S.- 16.1.07 r. "Przekopałam" jeszcze raz pamiątki o Tacie i doszłam do wniosku, że nazwisko opisanego wyżej przyjaciela Taty mogło brzmieć SZEPET (imię bez zmian). I.Sauk
Szepet - szukam człowieka, który uratował mojego Tatę
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- sauk_irena

Szepet - szukam człowieka, który uratował mojego Tatę
Ostatnio zmieniony pt 16 lis 2007, 22:27 przez sauk_irena, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Greg-Wyrem

szukam człowieka, który uratował mojego Tatę
Sprawdz w spisie nazwisk ( np. w spisach Kazimierza Rymuta wg. "Słownika Nazwisk Współcześnie w Polsce Używanych" http://www.herby.com.pl/ )czy taka osoba zyje w Polsce.
Droga Pani Ireno,
Na Pani miejscu zadzwonil bym do dwojga ludzi o nazwisku Szepet. ktorzy mieszkaja w Nowej Rudzie. Spis prof. Rymuta pokazuje, ze nazwisko to wystepowalo tylko w dawnym wojewodztwie walbrzyskim. Moze Pani skorzystac z ksiazki telefonicznej w internecie:
http://www.ksiazka-telefoniczna.com/
Prosze wpisac tam miejscowosc Nowa Ruda i nazwisko Szepet.
Pozodzenia !
dutchman
Na Pani miejscu zadzwonil bym do dwojga ludzi o nazwisku Szepet. ktorzy mieszkaja w Nowej Rudzie. Spis prof. Rymuta pokazuje, ze nazwisko to wystepowalo tylko w dawnym wojewodztwie walbrzyskim. Moze Pani skorzystac z ksiazki telefonicznej w internecie:
http://www.ksiazka-telefoniczna.com/
Prosze wpisac tam miejscowosc Nowa Ruda i nazwisko Szepet.
Pozodzenia !
dutchman
- sauk_irena

-
jacek_kowalski_84
Witam,
Troche późno odpisuje ale może moge Pani pomóc. Nazwisko panieńskie mojej babci brzmi Szepet, pochodzi orginalnie spod Wilna z miejscowości Oszmiana. Ostatnio zająłem się tworzeniem mojego drzewa genealogicznego i jest w nim Zygmunt Szepet urodzony w 1912 roku, brat ojca mojej babci. Na razie nie wiem nic na jego temat ale spróbuje podpytać babci.
Troche późno odpisuje ale może moge Pani pomóc. Nazwisko panieńskie mojej babci brzmi Szepet, pochodzi orginalnie spod Wilna z miejscowości Oszmiana. Ostatnio zająłem się tworzeniem mojego drzewa genealogicznego i jest w nim Zygmunt Szepet urodzony w 1912 roku, brat ojca mojej babci. Na razie nie wiem nic na jego temat ale spróbuje podpytać babci.