gdzie szukać potwierdzenia jaki Herb

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Kosek_Tomasz_1

Sympatyk

Post autor: Kosek_Tomasz_1 »

Witam
Przepraszam że moje pytanie może być laickie. Z tłumaczeń metryk w mojej rodzinie wynika iż zarówno Dąbrowscy jak i Grabowscy z Podlasia, opisani są jako szlachta, włóścianie cząstkowi. Z podań rodzinnych wynika iż Dąbrowscy ci pieczętowali się herbem Rawicz, natomiast nie ma w żadych źródłach tego potwierdzonego. W metrykach dotarłem do lat 1800. W jakich źródłach wpisywano dany herb rodzinny? Czy tylko w dokumentach rodzinnych, czy było to jakąś praktyką w wcześniejszych wiekach i w XIX już tego nie praktykowano? Czy mam szanse do tego dojść w jakiś źródłach czy jest to szukanie igły w stogu?

Dziękuje za słowa pomocy jak i krytyki:-)
pozdrawiam
Tomasz Kosek
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Problem jest poważniejszy niżby się zdawało gdyż to jakim się pieczętowali nie zawsze zgadza się z tym jakim powinni się pieczętować. Świadomość przynależności herbowej była mniejsza niż świadomość samej szlacheckości. Znaczniejszym łatwiej było dotrzeć do śladów z przeszłości rodu ale drobniejsza szlachta często nie wiedziała do jakiego herbu należy. Na co dzień problemu nie było i mógł się pojawić dopiero podczas legitymacji przed Heroldią. W przedstawianych dokumentach (wypisach z ksiąg) mogło nie być o herbie żadnej wzmianki. Czasem na jakimś dokumencie mogła być odciśnięta pieczęć sąsiada bo własnej nie było. W trakcie legitymacji często posługiwano się herbarzami dość dowolnie lub przypadkowo czerpiąc z ich treści. Zdarzało się że część rodziny wylegitymowała się z innym herbem a części z innym. Ostatnio gdzieś w herbarzu czytałem wzmiankę że rodzina X wyprowadziła się gdzieś i zaczęła używać herbu Z. Zdarzało się więc że przynależność do herbu zależała od pomyłki, woli zainteresowanego lub widzimisię urzędnika. Jakiś czas temu głośnym echem odbił się artykuł jednego z ekspertów M. J. Minakowskiego o Komorowskim i jego herbie. Nieścisłości i pomyłki nie dotyczą wszystkim a tylko części szlachty. Jak dużej nie wiem. Jako że w metrykach ani wypisach z ksiąg sądowych herbu nie znajdziemy więc należałoby go szukać w genealogicznych księgach szlachty (patrz tu lub w google). Jeśli rodzina się legitymowała przed Heroldią to dokumenty mogły przetrwać w archiwum i mogą wyglądać na przykład tak podanie, heroldia, ksiega. Te dokumenty uzyskałem kiedyś z AGADu. Podobne, dotyczące stryja autora podania Michała, znalazłem a Archiwum w Żytomierzu.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Dla zobrazowania złożoności problemu, dodam tylko informację, że wspomniani Dąbrowscy (posiadający udokumentowane pochodzenie szlacheckie) pieczętowali się aż 40-ma różnymi herbami (w tym jest Rawicz), a Grabowscy- dwudziestoma pięcioma.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Tomasz , jakiś czas temu było w necie drzewko Dąbrowskich i naliczyłem 20 ich herbów , może tez być coś u p.Marka Minakowskiego ; Ci Wielcy Polacy , czytałem ze pewien Dąbrowski nadgorliwie służył Carowi odbierając majątki Polakom za udział w powstaniu chyba styczniowym ,co do Grabowskich tez można znaleźć takie nazwisko w herbarzach.Tylko do tych znanych ze szlachty trzeba dojść kolejnymi metrykami wstecz aż będzie o tym nazwisku zapis w metrykach poprzedzał dopisek N. czy G. lub inne , bo samo nazwisko to za mało , potwierdzeniem do jakiego herbu należeli i pewność z metryk ze to szlachta to trzeba szukać w wywodach szlachectwa i herbarzach ,najlepiej w rodzinie ,może ktoś widział lub jest jakaś pieczęć czy dokument z pieczęcią i podpisem przodka ; pozdrawiam - Julian
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

Re: gdzie szukać potwierdzenia jaki Herb

Post autor: grabowscy.net.pl »

Kosek_Tomasz pisze:Z tłumaczeń metryk w mojej rodzinie wynika iż zarówno Dąbrowscy jak i Grabowscy z Podlasia
Z Podlasia, czy obecnego woj. podlaskiego?
Kosek_Tomasz pisze:opisani są jako szlachta, włóścianie cząstkowi

Albo szlachta, albo wloscianie.

Prosze najpierw to sprawdzic...

Pozdrawiam
FJG
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Re: gdzie szukać potwierdzenia jaki Herb

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witam!

Zapewne chodziło o "właścicieli części wsi".

Pozdrawiam.

Elżbieta

P.S. Gratuluję ciekawej strony o Grabowskich. Cieszę się, że pojawił się pan na forum.
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Sokolnicki_Krzysztof

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Sokolnicki_Krzysztof »

Witam serdecznie Panie Tomaszu, przynależność herbowa szlachty nie wynikała tylko z tego, że rodzina pieczętowała się takim lub innym herbem, bardzo często dana rodzina przyjmowała inny herb z powodu zmiany miejsca zamieszkania i przynależności do chorągwi wojskowej swego dowódcy od którego przyjmowali herb. Trzeba jeszcze sprawdzić i upewnić się, że faktycznie ta rodzina była szlachtą, a nie uwłaszczonymi chłopami. Zapis który Pan podał włościanie cząstkowi jest troszkę dziwny i nie spotkałem się z takim jeszcze, spotkałem się z nazwą włościanie przy uwłaszczonych chłopach, a przy szlachcie przeważnie pisano dziedzic cząstkowy lub dziedzic części szlacheckiej. Trzeba więc to dokładnie sprawdzić, czy taki zapis był tendencją w tej parafii i inna szlachta też była tak zapisywana czy tyczyło się to tylko tej rodziny. Dalsze poszukiwania prowadziłbym w AGAD może rodzina się legitymowała przed heroldią, lub w księgach wieczystych relacji mogą być zapisy o herbie i przydomki. Trzeba dalej szukać w księgach w AGAD.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
Kosek_Tomasz_1

Sympatyk

Post autor: Kosek_Tomasz_1 »

Dzięuje za wyczerpujące informacje. Wszystko mocno zagmatwane gdyż np. u jednego z przodków jest w akcie urodzenia że jego ojciec to właściciel cząstkowy, a w jego akcie zgonu 60 lat potem że umiera jako szlachcic, rolnik :-). Wygląda na to że dość luźno szafowano tytułami. Miejscowości o których mowa w przypadku Dąbrowskich to Brodowo, parafia Radziłów a Grabowskich - Rogiennice parafia Mały Płock.
Sądzę że w przypadku gdy rodzina nie ma dokumentów oraz niczym się nie wykazała, ciężko będzie doszukać się czegoś więcej, zwłaszcza że nazwiska lekko popularne.

Dziękuje za informacje
Tomek Kosek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”