Proszę o wskazówki gdzie szukać

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wojtekcell

Sympatyk

Proszę o wskazówki gdzie szukać

Post autor: wojtekcell »

Witam

Wcześniej szukałem rodziny z zaboru rosyjskiego i tam miałem przynajmniej orientacyjne daty kolejnych osób w drzewie. Teraz zabrałem się za drugą gałąź rodziny z zaboru pruskiego ale na aktach
urodzenia moich dziadków nie ma informacji ile lat mieli ich rodzice. Nie wiem jaki przedział lat zacząć przeszukiwać
Informacje jakie posiadam
Babcia urodziła się w Zapluskowęsach w 1905r mam akt urodzenia z archiwum USC z Frydrychowa i odpis akt chrztu z parafii w Pluskowęsach. W akcie jest napisane że jej ojciec był właścicielem (nie wiem czego)
Dziadek urodził się w Nowym Kowalewie w 1898r mam akt urodzenia z archiwum USC w Kowalewie jego ojciec był robotnikiem
Szukałem aktu małżeństwa dziadków, w archiwum diecezjalnym w Toruniu uzyskałem informacje że niema go ani w parafii w Kowalewie ani w parafii Pluskowęsy. W USC w Kowalewie też nie znaleźli. Prawdopodobnie ślub wzięli w latach 1923 – 1927 ich pierwsze dziecko urodziło się w Kowalewie w 1927
Proszę o wskazówki gdzie mogę znaleźć akt ślubu dziadków oraz gdzie i jak szukać pradziadków.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki

Wojtek
dpawlak

Nieaktywny

Re: Proszę o wskazówki gdzie szukać

Post autor: dpawlak »

Nie piszesz nic o USC Frydrychów, a tam bym szukał w pierwszej kolejności aktu ślubu, a nie w Kowalewie.
Co do braku wieku rodziców, znasz rodzeństwo babci i dziadka, gdzie pochowani? Jeśli tak, to od daty na nagrobku do aktu zgonu (tam data i miejsce urodzenia), później do aktu urodzenia i może przy którymś będzie wspomniany wiek rodziców.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
rwelka

Nieaktywny

Re: Proszę o wskazówki gdzie szukać

Post autor: rwelka »

Wojtku

Na tym terenie ,który opisujesz jest dość skomplikowana sytuacja .
A zresztą tak jest do dzisiaj .

To,że mieszkali w danej parafii nie znaczy ,że tam brali ślub .

Także nie za bardzo rozumiem co ma do tego Archiwum diecezjalne w Toruniu .
Metryki kościelne akurat tutaj są szokującio skromne .
Natomiast w metrykach stanu cywilnego jest wszystko co sobie dusza zapragnie .
Robiłem indeksację tych parafii .

Podaję Skype i poradzę gdzie szukać .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”