Kto wydał taki dokument?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Kto wydał taki dokument?
Witam, odnalazłam w domu po dziadkach taki dokument. Mam pytanie co to za domument i kto go wydał. Może ktoś z Państwa mi pomoże? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie:-)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/088 ... 274a7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6dc ... 8ad7b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/088 ... 274a7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6dc ... 8ad7b.html
Kto wydał taki dokument?
Witaj!
Dokument zostal wydany przez burmistrza miasta Alzen a chodzi o obowiazek sluzby wojskowej. Jest to wezwanie do stawienia sie do sluzby wojskowej - powolanie do wojska.
Pozdrawiam
Gosia
Dokument zostal wydany przez burmistrza miasta Alzen a chodzi o obowiazek sluzby wojskowej. Jest to wezwanie do stawienia sie do sluzby wojskowej - powolanie do wojska.
Pozdrawiam
Gosia
Kto wydał taki dokument?
Witaj, dziękuję za odpowiedż. Chodzi mi jeszcze o to czy to jest powołanie do polskiego czy do niemieckiego wojska. Bardzo mi zależy na tej informacji.
Zgadza się Bielitz to dzisiejsze Bielsko-Biała, natomiast Alzen to niemiecka nazwa obecnej dzielnicy B-B Hałcnowa.
Zgadza się Bielitz to dzisiejsze Bielsko-Biała, natomiast Alzen to niemiecka nazwa obecnej dzielnicy B-B Hałcnowa.
Re: Kto wydał taki dokument?
A to nie jest oczywiste?Magda pisze:Witaj, dziękuję za odpowiedż. Chodzi mi jeszcze o to czy to jest powołanie do polskiego czy do niemieckiego wojska. Bardzo mi zależy na tej informacji.
W 1940 roku, po niemiecku, armia polska raczej nie powoływała...
niby oczywiste, ale ja nie "ogarniam" tego że burmistrz polskiego miasta powołuje do niemieckiego wojska....no chyba że Alzen nie było w 1940 roku polskim miastem....dlatego napisałam tutaj ponieważ są tutaj osoby które naprawdę się na tym znają:-)
Jak się nazywał ten burmistrz i skąd wiesz że był Polakiem?Hałcnów do 1920 roku należał do Austrii i był to iście narodowościowy tygiel!! Burmistrz mógł byc innej niz polskiej narodowości.
Stefan
Stefan
no właśnie ja nie wiem czy był Polakiem czy nie, napisałam "burmistrz polskiego miasta". Nazwisko jak dla mnie nieczytelne
głównie chodziło mi o to czy to było powołanie do polskiego czy do niemieckiego wojska.
To 1940 rok więc na pewno nie do polskiego.Z drugiej strony czy przypadkiem dziadek w 1940 roku nie miał innego obywatelestwa?
Jak pochodził z Hałcnowa to mozliwe.Nie przypuszczam by do armii niemieckiej chciano powołać obywatela Polski!MOże dziadek miał np.obywatelstwo austriackie?
MOjego dziadka/ Polaka/ w zaborze austriackim jako obywatela austriackiego powołano do austriackiego wojska.Moze była tu podona sytuacja.
Stefan
Jak pochodził z Hałcnowa to mozliwe.Nie przypuszczam by do armii niemieckiej chciano powołać obywatela Polski!MOże dziadek miał np.obywatelstwo austriackie?
MOjego dziadka/ Polaka/ w zaborze austriackim jako obywatela austriackiego powołano do austriackiego wojska.Moze była tu podona sytuacja.
Stefan
-
Sroczyński_Włodzimierz

na marginesie tego 1940 roku i "polskiego miasta i polskich władz"
różnie bywało z narodowością...okupant nie był organizacyjnie przygotowany do obsadzenia administracji na ziemiach okupowanych, część urzędów bardzo szybko objęli Niemcy, część urzędów (nakaz) - choć rzadko burmistrzami byli, ale niżej -często- obsadzona była Polakami. 1941, 1942 wysyłano "średnią" (a faktycznie często bardzo niską kadrę urzędniczą) z Niemiec do "włączonych do Rzeszy czy GG" ale 1940 bardzo różnie mogło być
i tak - urzędnicy Polacy przekazywali odgórne polecenia firmując własnym nazwiskiem, a za ich "wprowadzenie do systemu prawnego" odpowiadali głową (dosłownie!) czasem nie tylko swoja ale i rodziny
tak było z wieloma bezprawnymi (nawet z punktu widzenia III Rzeszy) regulacjami czy indywidualnymi decyzjami - polecenie bezpieczeństwa i policji, ukazywało się jako firmowane przez "władze lokalne"
różnie bywało z narodowością...okupant nie był organizacyjnie przygotowany do obsadzenia administracji na ziemiach okupowanych, część urzędów bardzo szybko objęli Niemcy, część urzędów (nakaz) - choć rzadko burmistrzami byli, ale niżej -często- obsadzona była Polakami. 1941, 1942 wysyłano "średnią" (a faktycznie często bardzo niską kadrę urzędniczą) z Niemiec do "włączonych do Rzeszy czy GG" ale 1940 bardzo różnie mogło być
i tak - urzędnicy Polacy przekazywali odgórne polecenia firmując własnym nazwiskiem, a za ich "wprowadzenie do systemu prawnego" odpowiadali głową (dosłownie!) czasem nie tylko swoja ale i rodziny
tak było z wieloma bezprawnymi (nawet z punktu widzenia III Rzeszy) regulacjami czy indywidualnymi decyzjami - polecenie bezpieczeństwa i policji, ukazywało się jako firmowane przez "władze lokalne"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Wiem tylko, że mama dziadka była rodowitą Niemką, natomiast ojciec dziadka Polakiem. Jestem na początku poszukiwań dziejów rodziny więc póki co tylko tylw wiem
Nie wiem jakie obywatelstwo miał dziadek.
Pochodzenie mamy dziadka trochę zmienia sytuację!!Proszę mi podać imie i nazwisko dziadka na priv.!!Interesowałem się Hałcnowem ponieważ w XIX wieku byli tam krewni praprapra.
Podejrzewam że w archiwaiach Bielska-Białej znalazłaby Pani odpowiedź.
Stefan
Podejrzewam że w archiwaiach Bielska-Białej znalazłaby Pani odpowiedź.
Stefan
Witaj!
Powolanie jest jednoznacznie do wojska niemieckiego: na drugiej stronie masz wymienione rzeczy, ktore nalezy ze soba przyniesc, np. Ahnenpass, czyli dokument pochodzenia, ale rowniez dowody czlonkowstwa np. w HJ (Hitler Jugend). Ciekawy jest punkt p - dokument potwierdzajacy czynna sluzbe w wojsku, rowniez polskim lub jakimkolwiek innym...
Gosia
Powolanie jest jednoznacznie do wojska niemieckiego: na drugiej stronie masz wymienione rzeczy, ktore nalezy ze soba przyniesc, np. Ahnenpass, czyli dokument pochodzenia, ale rowniez dowody czlonkowstwa np. w HJ (Hitler Jugend). Ciekawy jest punkt p - dokument potwierdzajacy czynna sluzbe w wojsku, rowniez polskim lub jakimkolwiek innym...
Gosia
W roku 1910 miejscowość liczyła 2948
osób. Wówczas Niemcy stanowili 76% ogółu mieszkańców.
Stefan
osób. Wówczas Niemcy stanowili 76% ogółu mieszkańców.
Stefan
zastanawia mnie jeszcze czy Polacy też dostawali wtedy takie powołanie do niemieckiego wojska czy trzeba było być Niemcem. Odpowiedź na to pytanie mogłaby pomóc w ustaleniu jakie obywatelstwo miał dziadek. Dziękuję wszystkim osobą które pomagają
Do: Marszycki - wysłałam wiadomość na PRIV gdyby nie doszła to tutaj mail do mnie: donkey18@wp.pl