Kto wydał taki dokument?

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Magda

Kto wydał taki dokument?

Post autor: Magda »

Witam, odnalazłam w domu po dziadkach taki dokument. Mam pytanie co to za domument i kto go wydał. Może ktoś z Państwa mi pomoże? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie:-)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/088 ... 274a7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6dc ... 8ad7b.html
Malgonia

Sympatyk
Adept

Kto wydał taki dokument?

Post autor: Malgonia »

Witaj!
Dokument zostal wydany przez burmistrza miasta Alzen a chodzi o obowiazek sluzby wojskowej. Jest to wezwanie do stawienia sie do sluzby wojskowej - powolanie do wojska.
Pozdrawiam
Gosia
kaz53

Sympatyk

Post autor: kaz53 »

To wezwanie do stawienia sie przed komisja poborowa, wyslane przez urzad meldunkowy w Alzen powiat Bielitz (Bielsko?).
Reczny dopisek "nalezy przyniesc kapielowki"
Pozdrowienia
Kazimierz
Magda

Kto wydał taki dokument?

Witaj, dziękuję za odpowiedż. Chodzi mi jeszcze o to czy to jest powołanie do polskiego czy do niemieckiego wojska. Bardzo mi zależy na tej informacji.

Zgadza się Bielitz to dzisiejsze Bielsko-Biała, natomiast Alzen to niemiecka nazwa obecnej dzielnicy B-B Hałcnowa.
justan12

Sympatyk

Re: Kto wydał taki dokument?

Post autor: justan12 »

Magda pisze:Witaj, dziękuję za odpowiedż. Chodzi mi jeszcze o to czy to jest powołanie do polskiego czy do niemieckiego wojska. Bardzo mi zależy na tej informacji.
A to nie jest oczywiste?
W 1940 roku, po niemiecku, armia polska raczej nie powoływała...
:)
Magda

niby oczywiste, ale ja nie "ogarniam" tego że burmistrz polskiego miasta powołuje do niemieckiego wojska....no chyba że Alzen nie było w 1940 roku polskim miastem....dlatego napisałam tutaj ponieważ są tutaj osoby które naprawdę się na tym znają:-)
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Jak się nazywał ten burmistrz i skąd wiesz że był Polakiem?Hałcnów do 1920 roku należał do Austrii i był to iście narodowościowy tygiel!! Burmistrz mógł byc innej niz polskiej narodowości.

Stefan
Magda

no właśnie ja nie wiem czy był Polakiem czy nie, napisałam "burmistrz polskiego miasta". Nazwisko jak dla mnie nieczytelne :-( głównie chodziło mi o to czy to było powołanie do polskiego czy do niemieckiego wojska.
Marszycki

Sympatyk

To 1940 rok więc na pewno nie do polskiego.Z drugiej strony czy przypadkiem dziadek w 1940 roku nie miał innego obywatelestwa?
Jak pochodził z Hałcnowa to mozliwe.Nie przypuszczam by do armii niemieckiej chciano powołać obywatela Polski!MOże dziadek miał np.obywatelstwo austriackie?

MOjego dziadka/ Polaka/ w zaborze austriackim jako obywatela austriackiego powołano do austriackiego wojska.Moze była tu podona sytuacja.

Stefan
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

na marginesie tego 1940 roku i "polskiego miasta i polskich władz"
różnie bywało z narodowością...okupant nie był organizacyjnie przygotowany do obsadzenia administracji na ziemiach okupowanych, część urzędów bardzo szybko objęli Niemcy, część urzędów (nakaz) - choć rzadko burmistrzami byli, ale niżej -często- obsadzona była Polakami. 1941, 1942 wysyłano "średnią" (a faktycznie często bardzo niską kadrę urzędniczą) z Niemiec do "włączonych do Rzeszy czy GG" ale 1940 bardzo różnie mogło być
i tak - urzędnicy Polacy przekazywali odgórne polecenia firmując własnym nazwiskiem, a za ich "wprowadzenie do systemu prawnego" odpowiadali głową (dosłownie!) czasem nie tylko swoja ale i rodziny
tak było z wieloma bezprawnymi (nawet z punktu widzenia III Rzeszy) regulacjami czy indywidualnymi decyzjami - polecenie bezpieczeństwa i policji, ukazywało się jako firmowane przez "władze lokalne"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Magda

Wiem tylko, że mama dziadka była rodowitą Niemką, natomiast ojciec dziadka Polakiem. Jestem na początku poszukiwań dziejów rodziny więc póki co tylko tylw wiem :-) Nie wiem jakie obywatelstwo miał dziadek.
Marszycki

Sympatyk

Pochodzenie mamy dziadka trochę zmienia sytuację!!Proszę mi podać imie i nazwisko dziadka na priv.!!Interesowałem się Hałcnowem ponieważ w XIX wieku byli tam krewni praprapra.
Podejrzewam że w archiwaiach Bielska-Białej znalazłaby Pani odpowiedź.
Stefan
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Witaj!
Powolanie jest jednoznacznie do wojska niemieckiego: na drugiej stronie masz wymienione rzeczy, ktore nalezy ze soba przyniesc, np. Ahnenpass, czyli dokument pochodzenia, ale rowniez dowody czlonkowstwa np. w HJ (Hitler Jugend). Ciekawy jest punkt p - dokument potwierdzajacy czynna sluzbe w wojsku, rowniez polskim lub jakimkolwiek innym...
Gosia
Marszycki

Sympatyk

W roku 1910 miejscowość liczyła 2948
osób. Wówczas Niemcy stanowili 76% ogółu mieszkańców.
Stefan
Magda

zastanawia mnie jeszcze czy Polacy też dostawali wtedy takie powołanie do niemieckiego wojska czy trzeba było być Niemcem. Odpowiedź na to pytanie mogłaby pomóc w ustaleniu jakie obywatelstwo miał dziadek. Dziękuję wszystkim osobą które pomagają :-) Do: Marszycki - wysłałam wiadomość na PRIV gdyby nie doszła to tutaj mail do mnie: donkey18@wp.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”