Status: Online!
Znalazłam w Indeksie Represjonowanych nazwisko brata mojego dziadka, ale niestety bez podania jego dalszych losów. Napisałam do Ośrodka Karta z prośbą o sprawdzenie, czy są dokumenty, co się z nim stało. Poradzono mi zwrócić się do Polskiego Konsulatu w Grodnie o wyjaśnienie tej kwestii jako że konsulat w moim imieniu ma prawo wystąpić do odpowiednich instytucji białoruskich, aby ustalili losy konkretnej osoby. Po 2 miesiącach otrzymałam z Konsulatu odpowiedż z dołączoną odpowiedzią białoruską, która brzmi:" zainteresowana osoba powinna koniecznie kierować się str.3 Umowy między Białorusią a Polską o pomocy prawnej w sprawach cywilnych, pracowniczych i karnych". I to wszystko. Czy ktoś z Państwa miał podobną sprawę, jak należy to załatwić, czy warto zadać sobie trud i czy strona białoruska sprawę wyjaśni, czy wymyśli jakiś pretekst aby odpowiedzi nie udzielić.
Poszukiwanie osób aresztowanych w Zachodniej Białorusi
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Mój dziadek także był aresztowanyna tym terenie.Na co trafiłaś w indeksie.Jest zgon czy jedynie zapis o więzieniu?Czy brat dziadka nie przedostał sie potem do formowanych wojsk polskich/potem II Korpus Andersa?/Jak tak to moża szukac jego dokumentów w Londynie.
Stefan
Stefan
W Indeksie jest zapis, że został aresztowany. Miał w 1941 r 57 lat, był chory na padaczkę.
-
Suchodolska_Irena

- Daniel_Paczkowski

- Kontakt:
Z mojego doświadczenia wynika, że dobrą drogą jest zwrócenie się o odszukanie dokumentów za pomocą konsulatu jednak.
W 2006 roku odnalazłem w Indeksie Represjonowanych Ośrodka Karta dane poszukiwanej przeze mnie osoby, która została aresztowana w czasie II wojny światowej i z ZSRR nigdy nie powróciła.
Napisałem do Ośrodka Karta. Poradzono mi zwrócenie się do Konsulatu RP w Grodnie z prośbą o pomoc. Napisałem i po kilku miesiącach otrzymałem dokumenty z Białoruskiego Urzędu, gdzie podano okoliczności zatrzymania, aresztowania, skazania oraz akta rehabilitacyjne z 1995 roku.
W 2006 roku odnalazłem w Indeksie Represjonowanych Ośrodka Karta dane poszukiwanej przeze mnie osoby, która została aresztowana w czasie II wojny światowej i z ZSRR nigdy nie powróciła.
Napisałem do Ośrodka Karta. Poradzono mi zwrócenie się do Konsulatu RP w Grodnie z prośbą o pomoc. Napisałem i po kilku miesiącach otrzymałem dokumenty z Białoruskiego Urzędu, gdzie podano okoliczności zatrzymania, aresztowania, skazania oraz akta rehabilitacyjne z 1995 roku.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Daniel Paczkowski
-
Suchodolska_Irena