Chciałbym zapytać, czy określenie "włościanin" jednoznacznie określa przynależność do stanu chłopskiego? Spotkałem już na forum opinię, iż pisano tak przy wszystkich mieszkańcach wsi.
Czy możliwe jest, żeby ubogi, drobny szlachcic, mający w posiadaniu jedynie małą część wsi, nie miał napisane przy nazwisku urodzony, a włościanin - akt urodzenia jego syna w roku 1840? Ten natomiast w roku 1867 był "gospodarzem". Czy te dwa pojęcia używane były zamiennie, oczywiście już po uwłaszczeniu i po działalności heroldii?
Poza tym, czy można też w jakiś inny sposób (nie na podstawie aktu metrykalnego) potwierdzić przynależność stanową (do chłopstwa, czy też do szlachty), zależy mi tylko na jednoznacznym określeniu stanu faktycznego.
Druga sprawa. W roku 1823 ojciec dziecka określony jest jako uczciwy ... włościanin, czy to nie jest "masło maślane", oznaczające to samo?
Pomoc w wyjaśnieniu wątpliwości
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Pomoc w wyjaśnieniu wątpliwości
No nie na wszystkich mieszkańców wsi mówiono"włościan, włościanin", ale faktycznie u mnie też tak jest że na poczatku w aktach pisali włościanin, potem gospodarz a później już czynszownik;-)
Pozdrawiam
Arkadiusz Kuba
----------------------
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola
Arkadiusz Kuba
----------------------
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola