Prośba o wyjaśnienie: włościnin cząstkowy, popielarz i pracz

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Witam!

Tak jak w temacie. Są to zawody występująca w ASC parafii Zatory z pierwszej połowy 19-go wieku. Szukałem na forum i w wyszukiwarce, nic nie znalazłem. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co to znaczy? Albo wskazać źródło w którym mógłbym znaleźć jakieś definicję tych terminów?

Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

trochę na marginesie
radziłbym Ci poszukać w źródłach dotyczących regionu, z uwagi na to, że "ogólne źródła" często nie uwzględniają nppraw abartnego, co przy Zatorach może mieć jakieś znaczenie
nie tyle zaszłości co może nawiązanie
wkroczyłeś czy raczej wkraczasz w czas, w którym zróżnicowanie ma znaczenie
jeszcze 2 pokolenia i opieranie się na popularnych "słownikowych, ogólnopolskich" może przynieść więcej szkody niż pożytku
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Prośba o wyjaśnienie: włościnin cząstkowy, popielarz i p

Post autor: Szymański_Wojciech »

michalsmiech pisze:Witam!

Tak jak w temacie. Są to zawody występująca w ASC parafii Zatory z pierwszej połowy 19-go wieku. Szukałem na forum i w wyszukiwarce, nic nie znalazłem. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co to znaczy? Albo wskazać źródło w którym mógłbym znaleźć jakieś definicję tych terminów?

Michał
W kwestii "popielarza" odsyłam do polskich wielotomowych encyklopedii (łącznie z PWN-owską), do hasła "popielarstwo". W skrócie - popielarz to inaczej producent potażu, popiołu drzewnego o różnym zastosowaniu; polska specjalność od XVI w. Potaż sparzony wrzątkiem dawał ług, czyli substancję jeszcze do niedawna używaną do prania. I tu mamy owego "pracza", może piorącego - ługującego płótno? Co do "włościanina cząstkowego". to domyślać się można, że był to małorolny, ktoś w rodzaju naszego chłoporobotnika . Rzecz wymaga z pewnością konsultacji ze specjalistami od historii wsi, najlepiej tego regionu.
Pozdrawiam
W.Szymański
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”